Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-LX3 teszt

0

Felépítés I.

Képérzékelő

A Panasonic Lumix DMC-LX3, bár nem hozott nagyobb felbontást, mint az LX2, mégis úgy tűnik, új szenzorral dolgozik. A specifikációban közölt értékek 1/1,63″ típusú, 11,3 millió pixeles CCD-ről tesznek említést, amelyből 10,1 millió képpontot használ fel a gép képalkotásra. Míg az LX2 esetén 16:9 oldalarányú képérzékelőről beszéltünk, az LX3-nál nagy valószínűséggel hagyományos, 4:3 oldalarányú CCD-t alkalmaztak. Erre a felkínált felbontásokból következtethetünk, mivel az LX3 4:3 oldalaránynál 10 Mpixeles 3648×2736 , míg 16:9-es oldalaránynál 3648×2056, 9 Mpixeles képeket készíthetünk. Ez arra utal, hogy a 16:9 oldalarányú fotók nagyobb képméretből kerülnek levágásra (az LX2-nél a 16:9 oldalarányú fotók voltak a nagyobb felbontásúak, azonos magasság mellett szélesebb képpel). (A DMC-LX3 V2.0 firmware-rel 1:1 oldalarányú képek is készíthetők, a változások teljes listája hírünkben olvasható: Panasonic Lumix DMC-LX3 v2.0 firmware).
A fotók készítésénél ISO80 és ISO3200 közötti érzékenységet választhatunk, de nagy érzékenységű témamódnál ISO6400-nak megfelelő érzékenységet is választhat a fényképezőgép (de természetesen ekkor a felbontás limitált és csak JPEG formátumot használhatunk).

A képeket JPEG tömörítés mellett akár RAW formátumban is elmenthetjük, amely tökéletes utófeldolgozhatóságot kínál. Arra is van lehetőség, hogy a RAW képek mellé a fényképezőgép által feldolgozott JPEG képek is mentésre kerüljenek.

Optika

Az Panasonic Lumix DMC-LX3-ba vadonatúj fejlesztésű Leica DC Vario-Summicron objektív került, amely a sorozatban megszokott 28 mm-es nagylátószögre még rátesz egy lapáttal, és így 24 mm-nek megfelelő fókusztávolságtól indul. A 2,5×-es zoomátfogású objektív tehát 24-60 mm-nek megfelelő gyújtótávolságra állítható be.
A fényerő nemcsak kategóriájában, de egyszerű fotós szemmel nézve is kiváló, hiszen nagylátószögű állásban f/2,0, míg a tele végállásában f/2,8.

Mint minden Panasonic Lumix fényképezőgép, a DMC-LX3 is optikai stabilizátorral rendelkezik, amely hatékonyan csökkenti a kézremegésből adódó elmosódásokat.

Az objektív egyébként igen kis méretű, alig 1 cm-rel emelkedik ki az egyébként is vékony vázból. Bekapcsolt állapotban persze már más a helyzet, de így sem nagyobb, mint egy átlagos kis kompakt. Az objektív tubusának felső részén találhatjuk az LX1-ben bevezetett oldalarány-kapcsolót, amellyel 4:3, 3:2 és 16:9 értékeket állíthatunk be.

A frontlencse védelmére műanyag sapkát mellékelnek a dobozban, melyhez szíj is jár, így elvesztésétől nem kell tartanunk. Külön kell azonban megvásárolnunk a nagy látószögű előtétlencséhez vagy polarizációs szűrőhöz szükséges DMW-LA4 jelű adaptergyűrűt.

A DMW-LW46 jelzésű nagylátószögű konverter 0,75×-es nagyítású, vagyis ennek segítségével akár 18 mm-nek megfelelő látószöget is kaphatunk, amely az ultrakompakt, sőt a kompakt gépek között is, de még a tükörreflexeseknél is kiemelkedő érték.
A Panasonic South-East Europe Kft. ígérete szerint igyekszik majd ezeket a kiegészítőket megfelelő számban forgalomba is hozni.

Sorozat fényképezés, videó

A 10 Mpixeles felbontás ellenére a sorozatfelvétel egész jó sebességgel használható, a 2,5 kép/mp nemcsak a szenzortól kívánja meg a nagy kiolvasási sebességet, de a képfeldolgozó processzorra is nagy munkát hárít. Meglepő – legalábbis kompaktok között igencsak ritka – , hogy a sorozatfelvétel veszteségmentes RAW formátumban is használható. Igaz, ez esetben a készíthető képek száma 3-ra redukálódik, de ezt ellensúlyozza, hogy RAW+JPEG módban is 3 kép készülhet egy sorozatban.
Méréseink közelítőleg meg is erősítették a gyári adatokat, JPEG-nél a gép hozta a specifikációban megadott 2,5 kép/mp-et, míg RAW formátumnál 2,4 kép/mp-et mértünk. RAW formátumnál 3 képig, Fine JPEG-nél 4 képig, Standard JPEG-nél 8 képig tart a belső puffer kapacitása. Ha a puffer betelik, RAW formátumnál meg kell várnunk, míg a teljes 3 kép kiíródik. E közben a gép menüje sem érhető el. JPEG-nél viszont nem merevedik le a gép, ha kell, az exponáló gomb felengedése majd lenyomása után a sorozat szinte azonnal folytatható is.
A Panasonic gépeknél már ismerős módon nemcsak egyféle sorozatot használhatunk, hanem elérhető az ún. korlátlan sorozatfelvétel is, amely a belső puffer betelése után a kártyaírás sebességének függvényében további képek rögzítését teszi lehetővé. Ez azonban RAW formátumnál nem növeli meg a készíthető képek számát.
Nagy sebességű sorozat témamódban maximum 3 Mpixeles felbontásban, normál tömörítéssel készíthetjük képeinket, amelynek során a gyártó adatlapja szerint 6 kép/mp-es sebességet érhetünk el. Méréseink ehhez képest kissé visszafogottabb, 5,7 kép/mp-es tempót mutattak.

normál sorozat

nagy sebességű sorozat

A kiegészítő sorozatok között kell említenünk az automatikus expozíció-sorozatot, amely 3 képet készít 1/3, 2/3 vagy 1 Fé lépésközzel. Ez is használható RAW formátummal.
Különleges sorozat az ún. multi képaránysorozat, amelynek során egy expozíció után mindhárom (4:3, 3:2 és 16:9) oldalaránnyal elment 1-1 képet a gép.
A kártyára írás sebessége elmarad a szokásostól, itt sajnos nem sokat jelent, hogy nagy sebességű, vagy hagyományos kártyát használunk-e. Panasonic Class 2-es 512 MB-os kártyával 3100 KiB/s a mért sebesség (3 RAW kép mentése alapján). Ez jócskán elmarad a kártya képességeitől is, hiszen más gépben mértünk már ezzel a kártyával 4000 KiB/s-ot is. Panasonic Pro High Speed 1 GB-os SD és SanDisk Extreme III 4 GB-os SDHC memóriakártyával egyaránt 4600 KiB/s a mért érték, pedig ezek a kártyák 10 MB/s-ra is képesek.

Kártyaírási sebességek
belső memória 1080 KiB/s
Panasonic Class 2 SD (512 MB) 3100 KiB/s
Panasonic Pro High Speed SD (1 GB) 4600 KiB/s
SanDisk Extreme III SD (4 GB) 4600 KiB/s

Manapság egyre több olyan fényképezőgép jelenik meg, amely nem elégszik meg a VGA vagy széles VGA felbontással, hanem már HD felbontást is kínál. Igaz, olyan gép még nagyon kevés van, amely full HD (1920×1080 pixel) felbontást használ.
A Panasonic Lumix DMC-LX3 elődjéhez hasonlóan képes 1280×720 pixeles progresszív letapogatású videofelvétel rögzítésére, ráadásul az előddel szemben nem 15, hanem 24 kép/mp-es frissítéssel. Ha valaki esetleg sokallná ezt a felbontást, választhat kisebbet is, így elérhetők a WVGA (848×480), a VGA (640×480) és a QVGA (320×240) módok is.
Érdekes, hogy a VGA módú videófelvétel során a képek enyhén nyújtottnak tűnnek, vélhetőleg a gép 848×480 pixelből nyomja össze 640×480 pixelre a képeket, ez okozza a vízszintes irányú keskenységet (lásd lenti képeken az autók).
Sajnos a videófelvétel közben nem használhatjuk az optikai zoomot, csak annak kezdete előtt állíthatjuk be. Ennek áthidalására digitális zoom sem áll rendelkezésre. Szintén nem működik a felvétel során az élességállítás, viszont a fénymérés aktív.

MOV videó
640×480, 30 fps; 0:13 mp; ~19 MiByte

MOV videó
1280×720, 24 fps; 0:13 mp; ~40 MiByte

VGA felbontásban 1 GB-ra közelítőleg 11 perc menthető, míg HD felbontásban közel 9 és fél perc. A videók maximális hosszát 2 GB-ban adta meg a gyártó (ezt a korlátot a FAT32 fájlrendszer maximális fájlmérete okozza).