Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-LX3 teszt

0

Különlegességek

Intelligens expozíció

Az intelligens expozíció a manapság divatos gradációs görbe játék, amelyet néhány gyártó dinamika kiterjesztésnek nevez. A Panasonic nemes egyszerűséggel intelligens expozíciónak hívja ezt a módot.
S valóban, a Panasonic nem csak egyszerűen a tónusmenetet változtatja meg, ahol nincs erre szükség, ott elhagyja ezt a módosítást, sőt, az expozícióból egyébként is visszább vesz, hogy a csúcsfényeknél is kapjunk részleteket.

Jól látható a lenti képeken, hogy a kikapcsolt intelligens expozícióval, -2/3 Fé expozíció kompenzációval készült kép égboltjának egy része bizony kiégett (jobb harmad felső része). Alacsony szintre állítva az intelligens expozíciót kb. további 1/3 Fé-kel veszi visszább az expozíciót a gép. Ez teszi lehetővé, hogy a felhők jól kivehetőek legyenek, s ne legyen az égboltban sem kiégett rész. Ennek ára, hogy minimum ISO125-re növeli az érzékenységet, valamint az, hogy a sötét tónusok könnyebben bebukás közeli állapotba kerülnek. Ezt azonban a gradációs görbe helyi módosításával áthidalja a gép.
Az alacsony intelligens expozíciós állásra tehát ráfoghatjuk, hogy elsősorban a csúcsfényekre figyel. A standard és magas szintű mód viszont már a középtónusokat is megpiszkálja, kissé jobban látszó képzajt eredményezve.

Érdemes megfigyelni, hogy a közepes és magas típusú intelligens expozíció milyen aurát okoz a világos-sötét rész határán, esetünkben most a levelek és az égbolt találkozásánál.

Ha e mód értékelését várják tőlem az olvasók, akkor azt mondom: jó hogy van, bizonyos esetekben komoly segítséget adhat egy-egy képnél. Csodákat azért ne várjunk tőle, ha valaki tapasztalt a képfeldolgozás terén, még jobb eredményt is elérhet a RAW fájlokból.

Film módok

Szintén nagy divatja van manapság a különböző film szimulációknak. A Fujifilm egyenesen azt állítja, hogy Velvia és Provia színeket lehet elérni az egyes módjaiban. Ez persze barokkos túlzás. Ha patinás nevű filmek szimulációjára nem is, de különféle színmódok használatára a Panasonic DMC-LX3-ban is van lehetőségünk. Ezek kiválasztása után még ±2 lépésben módosítható a kontraszt, élesítés, színtelítettség és zajszűrés mértéke.

Színtelítettség

Akik szeretik a telt színeket, nem fognak csalódni az LX3-ban. A beállítások között az alapértékhez képest ±2 értékkel módosíthatjuk a színtelítettséget. A szaturáció növelése nem ad irreális eredményt, még a +2 érték sem nevezhető túlzottnak. Aki diához hasonló hatást szeretne elérni, megpróbálkozhat ezzel a móddal.

Kontraszt

Szintén módosítható a képek kontrasztja. Bár itt a -2-es beállítás nem nevezhető szépnek, hiszen a feketék helyett más csak sötétszürkéket kapunk, a +1 érték viszont egészen közel áll a valósághoz.

Élesítés

A kompakt gépek egyik sajátsága, hogy az optika gyengeségét, lágyságát többnyire utólagos (és erős) élesítéssel próbálják kompenzálni. A Panasonic Lumix DMC-LX3 Leica objektívje igazán kiváló minőséget képvisel, mely nem csak fényerejében, de képélességében is megmutatkozik. Ennek köszönhetően nem kell eltúlzott mértékű élesítés ahhoz, hogy remek fotókat kapjunk eredményül.
Az élesítés alapértékét viszonylag jól eltalálták, az így készült képek se túl lágyak, se túl kemények, még utófeldolgozáshoz is használhatók. Igaz, icipici aura azért megfigyelhető az élek mentén, mely elsősorban az élesítés rádiuszának túl nagy mivolta következtében válik láthatóvá. Kisebb rádiusszal szebb részleteket érhetnének el.