Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-LX3 teszt

0

Optika II.

Geometriai torzítás

Geometriai torzítással főként nagylátószögű állásban találkozhatunk.
A torzítást az optika két végállásában vizsgáltuk. 24 mm-nek megfelelő nagylátószögnél az átlagosnak nevezhető 0,8%-os értéket kaptuk, míg tele állásban alig mérhető a torzítás, nagyjából 0,1% körüli .

Torzítások a gyújtótávolság függvényében

nagylátószögnél (f=24 mm ekv.)
hordótorzítás: ~0,8%

tele állásban (f=60 mm ekv.)
hordótorzítás: ~0,1%<

Közelfényképezés, makró

A Panasonic Lumix DMC-LX3 jó makróképességekkel rendelkezik, legalábbis ami az objektív nagylátószögű állására vonatkozik. Ilyenkor 1 cm-es munkatávolság mellett 27 mm szélességű témával kitölthetjük a teljes képet. Persze a kis távolság miatt a sarkok már kevésbé élesek, s a torzítás is elég jelentős, igaz, a konkurens gyártók szupermakrói ennél durvább geometriai torzulást prdukálnak.
Tele állásnál a torzítás szinte teljes egészében megszűnik, viszont a munkatávolság 30 cm-re nő, így a képet minimum 140 mm széles támával tölthetjük csak ki.

Makró képességek

nagylátószögnél (f=24 mm ekv.)
legkisebb szélesség: 27 mm;
hordótorzítás: ~0,8%

tele állásban (f=60 mm ekv.)
legkisebb szélesség: 140 mm;
hordótorzítás: ~0,1%

Peremsötétedés

A jelentős nagylátószögre alkalmas gépeknél és a nagy fényerejű modelleknél többnyire jobban tetten érhető a vignettálás jelensége. A Panasonic Lumix DMC-LX3 sem kivétel ezalól.
A sarkok sötétedése elsősorban nyitott fényrekesznél, azon túl is inkább nagylátószögre jellemző. Legrosszabb esetben is a még elfogadható 12%-os vignettálás tapasztalható. F8-as rekesznél pedig 5%-nál rosszabb értéket nem kapunk.


sarkok sötétedése: 12%

sarkok sötétedése: 4%

sarkok sötétedése: 7%

sarkok sötétedése: 3%