Kipróbáltuk: Panasonic Lumix G9 (teszt)

0

Mért értékek

A Panasonic G9 kissé rapszodikusan működött nálunk, legalábbis a bekapcsoláskor. Ha hosszú ideig volt kikapcsolva a gép, akkor az első bekapcsolás igen hosszú időbe telt, legalábbis amikor az ember kimegy terepre, hogy fotózzon és a bekapcsoló kar elfordítására másodpercekig semmi sem történik, akkor ezek igen hosszú másodpercek tudnak lenni, miközben azon agyalunk, hogy vajon otthon maradt-e az akkumulátor. Ezekre a lassú bekapcsolások okára nem jöttünk rá, de a tapasztalat az, hogy ezt követően aznap már nem történik újabb ilyen ijesztgetős affér, a gép 1 mp alatt általában üzemkész.

A fókusz sebességét már az arról szóló oldalon kiveséztük, a sorozatokról is megírtuk, hogy elképesztően gyorsak. Amiről még nem esett szó az a kép-kép idő, vagyis amikor nem sorozat, hanem egyszeri kioldás módban vagyunk és az exponáló gombot pedig úgy nyomjuk, mint a motolla. Nos, ilyenkor is érhető el gyors sorozat, hiszen akár 0,1 mp alatt készíthetünk újabb képet, azaz 10 kép/mp manuálisan is megvan.

A kártyaírás sebességét azonban nem tudjuk dicsérni. Ráadásul nem lehet azt mondani, hogy a gép csak a saját márkás memóriakártyákat szereti, mivel Panasonic kártyával is ugyanolyan eredményt kaptunk. Mértünk UHS-I-es és UHS-II-es kártyával is, gyakorlatilag mindkettő esetében a várthoz képest fele, harmada sebességet kaptunk, pedig ezek a kártyák más gépekben már bizonyítottan a leggyorsabbak voltak a nálunk lévők között. Biztos ami biztos alapon mértünk egy harmadik kártyával is, de ugyanúgy lassú volt, mint az első kettő. Itt tehát valami a géppel lehetett, s noha v1.0 szerepel a firmware leírásánál, nekem többször támadt az a gyanúm, hogy ez akkor is valamiféle béta firmware.

Legalábbis nem akarom elhinni, hogy egy ilyen komoly gépnél normális az ennyire gyatra írási sebesség, és hogy ilyen lassú bekapcsolással kelljen együtt élni.

Mért értékek
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig szükséges
idő
1-2,5 mp
Lejátszás módba lépés és a kép megjelenéséig szükséges
idő
1,6 mp
Képek közötti lapozás sebessége max. 25 kép/mp
Két felvétel közötti minimális idő (MF) 0,1 mp
Panasonic UHS-I W:90 MB/s 64 GB SDXC Lexar UHS-II 300 MB/s 32 GB SDHC
Kártyára mentés sebessége (RAW) 36,1 MiB/s 68,6 MiB/s