Kipróbáltuk: Pentax K-01 teszt

0

Bevezetés

Úgy tűnik a Pentaxnál a végletek emberei dolgoznak. Az első tükör nélküli cserélhető objektíves (MILC) fényképezőgépük viszonylag nagy port kavart, mivel igazság szerint nem is nagyon illik az eddigi MILC-ek közé. Bár ez sehol nincs így leírva, az általános koncepció ugyanis az, hogy „adjunk DSLR-hez hasonló képminőséget, DSLR-nél kisebb vázban”. A Pentax Q azonban csak a kis méretnek felel meg, a DSLR képminőségtől azonban a kompaktokhoz hasonló szenzor miatt messze elmarad.

A fő kritikusok nem is véletlen, hogy a szenzorméretet támadták meg elsőként a Pentax Q esetében. Az 1/2,7″ típusú szenzor ugyanis pontosan akkora, mint az átlag kompaktoké.

A gyártó azonban más koncepciót is kipróbált, aminek az első modellje a most bemutatásra kerülő K-01.

Hogy miért a végletek emberei dolgoznak a Pentaxnál?
A Pentax Q rendkívül kicsi mérete után a másik MILC gépük a kategória legnagyobbja, kialakítása okán alig kisebb, mint a Pentax belépő szintű DSLR gépe, így ez a rendszer sem illeszkedik a többi gyártó által bejáratott és Ázsiában már sikeres „nagy szenzor kis külső méret” koncepcióba. A Pentax teljesen külön úton jár, felvázolva a belépő szintű DSLR rendszerek egyik lehetséges jövőjét.
Mi tagadás, bátor lépés. Ha valóban ebbe az irányba indulnak a belépő szintű DSLR-ek (olcsóbb gyártás a mechanika elhagyásával), akkor a Pentax behúzhat egy újabb elsőséget, de ha a piac nem érti meg, vagy nem fogadja el ezt a koncepciót, akkor könnyen zsákutcává alakulhat az új irányzat.

A Pentax K-01 APS-C szenzorméretű, de nem túl kis méretű cserélhető objektíves fényképezőgép. Ez még önmagában persze semmit nem mond, hiszen a Sony is készít MILC-eket ekkora szenzormérettel, amelyek egy DSLR-nél jóval kisebbek. Az asztalomon heverő Pentax K-01-re azonban első ránézésre nem merném ráfogni, hogy minden DSLR-nél kisebb. Pláne úgy, hogy a Pentax volt az egyik gyártó, aki a leginkább erőltette a DSLR-ek méretcsökkentését.

A Pentax akkor sem állt be a sorba, amikor az objektív kérdéskört találták ki. Az eddigi gyártók kivétel nélkül új bajonettel és új objektívekkel érkeztek. Persze a kompatibilitást megtartották a DSLR objektívekkel, de ez nem is kifejezetten bonyolult feladat, hiszen a fókuszmeghajtáson kívül csak a kellően megnövelt bázistávolságot kell elérni, ehhez pedig egy viszonylag egyszerű adapter is elegendő.
A Pentaxnál viszont a K-bajonettből adódik, hogy a DSLR-ekhez fejlesztett optikákat lehet rátekerni, vagyis ez esetben nem csökken a bázistávolság a DSLR-ekéhez (és filmes gépekéhez) képest. Ergo, a tükörakna is ugyanolyan mély, mint egy Pentax filmes vagy digitális SLR esetében, csak nincs benne tükör.

A Pentax K-01 tehát a másik véglet. Nagy szenzor, K-bajonettes objektívek. De hogy mégis legyen benne valami igazán extra, a japánok kitalálták, hogy Marc Newsonnal terveztetik meg a design-t. De erről kicsit később.

A fő célközönségnek tehát a Pentax K-01-nél én már nem mondanám ugyanazt a csoportot, mint az átlag MILC-ek tekintetében, jelesül, hogy azok, akik megunták a kompaktok képminőségét, de nem szeretnének nagy és nehéz DSLR-rel dolgozni… Az ugyanis nem sokat nyomhat a latba, ha azt mondjuk, hogy a K-01 3 cm-rel alacsonyabb, mint a K-r és 1 cm-rel vékonyabb, legalábbis a specifikációk szerint. Pláne úgy, hogy a tömege nem is kedvezőbb, a K-r 544 grammjával szemben a K-01 560 grammja még több is.
Nézzük, tényleg annyira kicsi-e az eltérés, íme a Pentax K-r és a K-01:

Pentax K-r (balra) és K-01 (jobbra)

Mint a fenti képből kiderül, azért nem annyira vészes a helyzet (a specifikációk szerinti 1 cm azért a valóságban jóval több). Persze nem az a zsebrevághatós méret, de néhány cm-rel tényleg kisebb, mint a K-r. De az átlagos MILC-eknél jelentősen nagyobb. Nézzünk erre is egy példát, hasonítsuk össze egy szintén APS-C szenzorméretű géppel, a Samsung NX200-zal:

Samsung NX200 (balra) és K-01 (jobbra)

Egy szó, mint száz, nem túl kis gépről van szó. De mégis, akkor kiknek való?

Ez tisztán még nem definiálható. A célközönség valószínűleg ugyanaz, mint a belépő szintű DSLR-ek esetén, de a sok évtizedes technika helyett a Pentax a legújabb megközelítést kínálja. Mindenesetre a K bajonettel való kompatibilitás miatt nagy kockázatot nem vállal aki tesz vele egy próbát.

No, de akkor csapjunk a lovak közé és nézzük, mit is kínál nekünk nagy vonalakban a Pentax K-01:

 • Strapabíró alumínium váz, műanyag burkolattal
 • APS-C méretű 16 Mpixeles CMOS szenzor
 • Szenzorstabilizálás
 • ISO100-25600 érzékenység
 • 30-1/4000 mp záridő tartomány
 • Rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi mód
 • HDR funkció
 • Különféle digitális szűrőeffektek
 • RAW formátum
 • 3″-os, 920 ezer szubpixeles LCD
 • Beépített vaku
 • Vakupapucs
 • akár 6 kép/mp-es sorozat
 • FullHD videó 30 kép/mp-cel (HD 60 kép/mp-cel)
 • RAW konvertálás gépen belül
 • Objektív torzítás korrekció
 • Longitudinális (axiális, tengely irányú) színhiba korrekció
 • Automatikus időzített sorozat, akár videófájlba összefűzve
 • Multiexpo