Kipróbáltuk: Pentax K-01 teszt

0

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Az automatikus élességállítás kontraszt érzékelés alapján működik, vagy arcfelismeréssel kombinálva, vagy témakövetéssel, vagy a fotós által meghatározott pontban. A mozgatható fókuszkeret 9×9-es mátix metszéspontjaira, azaz 81 helyre állítható. A keret méretét 3 lépésben módosíthatjuk.
Az AF működési tartománya a kezelési útmutató alapján 1-18 fényérték közötti, 50mm-es f/1,4 objektív esetében.

Gyenge fényben a vázra szerelt zöld színű LED szolgál segédfényként, melynek hatótávolsága kb. 2-3 méter, jó fényerejű objektívnél 4 méter is lehet.

Kézi élességállításra is van lehetőség, ehhez a váz elején, bal oldalt lévő kapcsolót kell MF állásba állítani. A kézi élességállítást digitális nagyítás, illetve szoftveres élkiemelés segíti (erős zajszűrés és az élek erős élesítése). Előbbi sajnos elég gyatra, nehezen látható, hogy mikor igazán jól fókuszált a kép. Az élkiemelés talán segít valamicskét, de egy igazi, részletgazdag kép sokkal többet adna.

A fénymérés középpontosan súlyozott, mátrix, vagy szpot elvű lehet.

Sorozat fényképezés, videó

Sorozatfelvételt kétféle sebességgel készíthetünk, 3, illetve 6 kép/mp-cel. Utóbbit csak JPEG formátumnál alkalmazhatjuk.
A 6 kép/mp sebességű sorozatot 8-9 képig képes tartani a gép átlagos kártyával. RAW formátumban sajnos csak 1 kép/mp érhető el, s vonatkozik ez a RAW+JPEG beállításra is.

Normál sorozaton kívül készíthetünk időzített sorozatot is. Ez esetben megadhatjuk a kezdési időpontját (időpont, vagy azonnali), a képek közötti időközt (1mp-24 óra, másodperc pontossággal), illetve a képek számát 2-től max. 999 között. Van lehetőség az időzített sorozatot videókészítéssel kombinálni, ilyenkor maximum FullHD felbontású mozgóképet kapunk mJPEG tömörítéssel.

Ezen kívül automatikus expozíciósorozat is használható, 3 kép hosszban, &plumn; 1/3..1 1/3 Fé eltérésekkel.

Videófelvételt maximum 1920×1080 pixeles felbontásban készíthetünk, emellett 1280×720 pixeles HD és 4:3 oldalarányú VGA mód áll még rendelkezésünkre. A tömörítés H.264 kodekkel történik, MOV konténerben. A képfrissítés FullHD felbontásnál 23,976 vagy 25 vagy 29,97 kép/mp, HD-nél emellett 50 és 59,94 kép/mp is lehet.
A filmekbe sztereó hang kerül, a videófájlok maximális mérete kb. 4 GB (vagy 25 perc).

A mozgóképek egy picivel kisebb látószöggel készülnek, függetlenül attól, hogy ki- vagy bekapcsolt szenzorstabilizálást használunk-e. A lenti képeken a 16:9-es fotó látószöget és az ugyanolyan gyújtótávolságú objektívvel készült videófelvétel látószöge figyelhető meg. Shift+kattintással teljes 1920×1080 pixeles méretben ellenőrizhetők a részletek is.

Fotó és videófelvétel képkivágása

1920×1080 pixel, 29,97 fps, H.264, 21 mp, 62 MiB, ~24300 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1280×720 pixel, 59,94 fps, H.264, 20 mp, 58 MiB, ~23800 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Videófelvétel kékórában
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videófelvétel során működik a fénymérés, illetve az AF/AE-L gomb megnyomására kezdeményezhető az automatikus élességállítás. A képi effektek közül csak a keresztbehívás alkalmazható videófájlokra.

autofókusz 40mm f/2,8 smc Pentax-DA XS objektívvel
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Rekesz állítás felvétel közben
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Különleges lehetőség a szakaszos (interval) videó, ahol az automatikus időzített fotózáshoz hasonlóan megadhatjuk a kívánt időközt, a felvétel hosszát, illetve a kezdés időpontját. A végeredményt mJPEG tömörítésű, maximum FullHD felbontású AVI videófájlban kapjuk meg.

Időzített sorozatból készült videó