Kipróbáltuk: Pentax K-01 teszt

0

Különlegességek

Szenzorstabilizálás

A MILC-ek között ritkának nevezhetjük, hiszen a szenzorstabilizálást (megöröklő) Sony pl. csak a tükrös és SLT gépeiben alkalmazza ezt a módszert, a MILC gépeihez optikai stabilizátoros objektíveket készít, ahogyan a Samsung is. A tükör nélküli cserélhető objektíves gépek között tehát az Olympuson kívül csak a Pentax kínál olyan modellt, amely szenzorstabilizálással is rendelkezik.

A tesztet a kapott 40 mm-es objektívvel végeztem, 1/3 Fé-enként különböző záridőkkel, záridőnként 10-10 képpel ki- illetve bekapcsolt stabilizátorral. A képeket monitoron 1:1 nézetben ellenőriztem. Ahol nem látszódott berázódás, azt elfogadtam használható képnek. Ez azt jelenti, hogy minimális lágyulás még belefért.
Az így kapott számokból egyfajta értékelését képezhetjük a stabilizátornak, persze ez igen szubjektív, hiszen maga a válogatás is az volt.

A teszt alapján kijelenthetjük, hogy a stabilizátor remek hatékonyságú. 100%-os berázásmentességet elvárva 2 Fé előnyt hoz, amely nagyon szép eredmény! A hatékonyság hosszabb záridőknél is megmarad, hiszen 70%-os berázásmentesség esetén (30% esély a berázásra) stabilizátor nélkül 1/40 mp-et, stabilizátorral 1/8 mp-et is használhattunk (legalábbis e teszt alapján). Ez 2 – 2 1/3 Fé-nyi előnyt jelent a stabilizátor nélküli állapothoz képest.
Persze hozzá kell tennünk, hogy mindez csak enyhe telénél, vagyis a 60 mm-nek megfelelő 40 mm-es objektívnél igaz csak. Nagyobb gyújtótávolságú objektíveknél a szenzorstabilizálás hatékonysága általában jelentősen romlik. Jó lett volna megnézni egy telével is, de sajnos erre nem volt lehetőségünk.

berázott fotók aránya különböző zársebességeknél

Stabilizálás: 40 mm, 1/25 mp

RAW fájl mentése JPEG-ben fotózás után

Igazán kiváló ötlet, s még nem láttam ehhez hasonlót. A Pentax K-01-gyel ha egy kép elkészülte után jövünk rá, hogy ejj, de jó lenne ez RAW-ban is, még nincs veszve semmi. Amíg ki nem kapcsoljuk a gépet, illetve amíg nem lövünk új képet, a lejátszás menüben kérhetjük a legutolsó kép RAW-ban történő mentését. Ez azonban sorozat fotózáskor nem érhető el. De így is sokszor segíthet.

HDR fotó

Külön üzemmód is tartozik a HDR fotók készítéséhez, de egyébként a kreatív üzemmódokban (rekesz- és zársebesség előválasztás, valamint manuális mód) is elérhető. A HDR mód hatását automatikus, 1-es, 2-es vagy 3-as szintűre választhatjuk. Az expozíciós időket azonban ez a beállítás nem módosítja, csak a HDR megjelenés „drámaiságát”.

HDR fotózás

Multiexpo

Több kép egymásra fotózását érhetjük el segítségével, amely során 2-9 képet helyezhetünk egyetlen képkockára. Az átlátszóságot azonban nem állíthatjuk, mint pl. némely Nikon gépnél.
Eredeti kép: shift+kattintás.

Torzítás korrekció

A felvétel menüben ki és bekapcsolhatjuk az objektív torzításának korrigálását. Ez csak a gépen belül feldolgozott JPEG képekre van hatással, a RAW fájlokat változatlanul hagyja.

Torzítás korrekció

Longitudinális, vagy más néven axiális (tengely irányú) kromatikus aberráció korrekció

Az objektív lencsetagjainak hullámhosszonként eltérő törési mutatójából eredő axiális kromatikus aberráció javítására szolgál, mely képközépen is jelentkező, vékony lilás vagy cián színű elszíneződésként jelentkezik (szemben a laterális kromatikus aberrációval, mely inkább csak képszéleken és képsarkokban figyelhető meg, széles kékes-lilás, kifelé irányuló elszíneződés formájában).
Ez a funkció ezt a típusú színhibát javítja, de csak JPEG képeken.

Kromatikus aberráció korrekció

Intervallum fotó és videó

Ahogy már említettük, van lehetőség időzített időközi sorozat (egyfajta stop motion) felvétel készítésére, amelynél legkevesebb 2, de maximum 999 képet készíthetünk. Van mód ezt úgy is készíteni, hogy a gép azt egy maximum FullHD felbontású videóvá fűzze össze.

A bemutató intervalllum videónk a Sorozat/Videó oldalon található.

Csúcsfény kompenzáció

Nem csak JPEG, de RAW fájlokra is hatással van a csúcsfény kompenzáció, igaz, utóbbin kevésbé látszik, ráadásul a Lightroom 4 egyébként is sokkal jobban ügyel a csúcsfényekre, mint a korábbi verziók. Azért a szemfülesebbek itt is észrevehetnek eltérést a ki- és bekapcsolt állapottal készült képek között.

A csúcsfény kompenzációnak – hasonlóan a Canon gépekhez – egy megkötése van: az érzékenység minimuma ISO200.

Árnyék kompenzáció

A sötét részek világosabbá hozására szolgáló funkció csak JPEG képekre van hatással. Az 1, 2 és 3 jelű szintek mellett auto mód is választható, illetve akár le is tiltható.

Árnyék kompenzáció