Kipróbáltuk: Pentax K-01 teszt

0

Kezelőszervek

Elöl

(1) Objektív kioldó gombja: objektívcsere alkalmával e gomb megnyomása után csavarhatjuk le az optikát.
(2) AF/MF kapcsoló: az autofókusz ill. a kézi élességállítás között válthatunk vele.

Fent

(1) Üzemmód választó tárcsa 10 üzemmóddal:
Vakutiltás: a fényképezőgép automata módban sem nyitja fel a vakut, ezért különösen hasznos lehet pl. múzeumban, vagy színházban, ha a vaku használata tiltott. A fehéregyensúly ebben az esetben automatikus.
HDR: 1, 2 vagy 3 Fé eltéréssel készíthetünk HDR fotókat. A képeket a gép automatikusan összedolgozza egy fotóvá. Természetesen ez esetben csak JPEG formátumot használhatunk.

SCN: portré, tájkép, makró, mozgó tárgy, éjszakai portré, naplemente, kék ég, erdő, éjszakai téma, éjszakai HDR, éjszakai felvétel, étel, háziállat, gyerekek, szörf és hó, háttérvilágításos árnykép, gyertyafény, színpadi fény, múzeum
Auto mód: teljesen automatikus üzemmód, melynél a fényképezőgép még az imént felsorolt témamódok közül is önállóan választ a kiértékelt képtartalomnak megfelelően. A programok arcfelismerő móddal is kiegészülnek.
Video mód: az expo gomb lenyomásával kezdhetünk videofelvételt. Egyébiránt programozott fotóüzemmódoknál is kezdeményezhető videófelvétel, alapesetben a piros gomb megnyomásával.
P: programautomatika mód, melynél a rekesz- és záridő értéken kívül minden mást a fotós állíthat. Az expozíciós alapértékekre csak az expo korrekcióval (±3 Fé), vagy az úgynevezett program eltolással (a tárcsa elfordításával) lehetünk hatással. Ennél a gép által beállított rekesz és záridő érték együttesen tolható el. Ekkor a P Shift felirat jelenik meg az infó képernyőn.
Tv: záridő előválasztás. A felhasználó a záridőt szabályozhatja a hátsó tárcsával, mégpedig a következő értékeken: 30”, 25”, 20”,15”, 13”, 10”, 8”, 6”, 5”, 4”, 3”, 2,5”, 2”, 1,6”, 1,3”, 1”, 0,8”, 0,6”, 0,5”, 0,4”, 0,3”, 1/4, 1/5, 1/6, 1/8, 1/10, 1/13, 1/15, 1/20, 1/25, 1/30, 1/40, 1/40, 1/50, 1/60, 1/80, 1/100, 1/125, 1/160, 1/200, 1/250, 1/320, 1/400, 1/500, 1/640, 1/800, 1/1000, 1/1250, 1/1600, 1/2000, 1/2500, 1/3200, 1/4000 mp. A lépésköz ezen értékeknél 1/3 Fé, de beállíthatjuk 1/2 Fé-re is. A gép a megszabott záridőhöz viszonyítva, automatikusan állítja be a rekeszértéket. Használhatunk expozíció korrekciót is.
Av: rekesz előválasztás. Hasonló az előző üzemmódhoz, de itt a rekesz értékét állíthatjuk, melyhez a gép – a fénymérés alapján – egy záridő beállítást rendel. A választható rekeszérték a géphez csatlakoztatott objektívtől függ. Az expozíció korrekció Av módban is lehetséges.
M mód: bármely beállításhoz hozzáférhetünk, beleértve a rekesz és záridő értékét is. A vezérlőtárcsával alapesetben az utóbbit állíthatjuk. A rekeszállításhoz a gép tetején lévő expozíció korrekció gombot kell lenyomnunk, majd a tárcsát használhatjuk. Ebben az üzemmódban értelemszerűen nem kapunk expozíció korrekciós lehetőséget.
B mód: kétféle megoldással használható. Első: az exponláó gomb nyomva tartása állítja be az expozíció hosszát. Második: az exponáló gomb első lenyomására indul, második lenyomására befejeződik az expozíció.
(2) Be-, és kikapcsoló kar.

(3) Exponáló (zárkioldó) gomb, az állóképek elkészítéséhez.
(4) Vaku felpattintó gombja.

(5) Zöld gomb: különböző funkciók rendelhetők hozzá, ld. a menürendszer oldalnál.

(6) Vezérlőtárcsa: többnyire a rekesz vagy záridő beállítására szolgál, felvételi üzemmódtól függően, lejátszáskor a képekbe történő belenagyításra használhatjuk.

(7) Expozíció-kompenzáció gomb: felvételi üzemmódban a gomb lenyomásával majd a vezérlőtárcsa elfordításával korrigálhatjuk az expozíciós értékeket (+/-3 Fé között)
M (manuális) módban a tárcsa alapból a záridőt szabályozza, e gombbal pedig a rekeszállítás szabályozására válthatunk.

(8) Piros gomb: alapesetben a videófelvétel indítására szolgál, de funkciója programozható, ld. szintén a menürendszer oldalnál.

Hátul

(1) AF/AE-L: az automatikus élességállítás és/vagy a fénymérés rögzítésére, illetve aktiválására szolgál. Pontos funkcióját az Egyedi menübeállítások között állíthatjuk be.
(2) Lejátszás gomb, mely első megnyomásakor aktiválja, a következőnél pedig kikapcsolja a képek és videók visszajátszását. Lejátszás módból az expo gomb félig lenyomásával is visszakerülhetünk felvételi állásba.
(3) Info gomb: felvételi üzemmódban a fontosabb képkészítési információkat tartalmazó képernyő jeleníthető meg a gombbal, melynek legtöbb adata közvetlenül innen is állítható. Újra lenyomva egy további oldalra jutunk, ahol a megjelenítendő információk mennyiségét választhatjuk ki.
Lejátszás módban a visszanézett képen megjelenő adatok mennyiségét befolyásolhatjuk vele.
(4) Menü: bármely üzemmódban a menü megjelenítésére szolgál. A belső menübeállításokból ezzel a gombbal léphetünk vissza a főmenübe. A részletes opciókról a következő oldalon lesz szó.
(5) Négyirányú vezérlőgombok: a menükben segítségükkel navigálhatunk az egyes opciók, és főoldalak között.
Felvételi üzemmódban egy-egy fontosabb szolgáltatás elérésére is használhatók, melyek piktogramja a gombokon látható. Ezek a következők:

  • Fel: érzékenység
  • Balra: vakumódok
  • Jobbra:kioldás és sorozatmódok beállítása
  • Le: fehéregyensúly (lejátszáskor képmódosító gyorsmenü)

Lejátszásnál a fotók (videók) közti lapozásra használhatjuk. Kinagyított kép esetén a képrészlet görgetését végzi.

(6) OK gomb: a kiválasztott értékek elfogadására, ill. felvétel módban AF terület üzemmód esetén a területválasztás kezdeményezésére szolgál.