Kipróbáltuk: Pentax K200D teszt

0

Kezelőszervek

Fent

üzemmódtárcsa

felső kezelőszervek

(1) Bal oldalt található az üzemmód választó tárcsa, amelynek összesen 14 állása van. A Set-Upban beállítható, hogy minden módváltás alkalmával a gép az LCD-n is megjelenítse a kiválasztott üzemmódot. A megoldás jó ötlet, hiszen sötétben problémás lehet az üzemmód tárcsa használata, mivel nem látjuk, hogy éppen melyik állásban vagyunk. Nézzük a tárcsa egyes állásait, kezdjük a témamódokkal:

felvételi módok

Vakutiltás: ebben a módban a gép nem nyitja ki automatikusan a vakut, ezért jól használható pl. múzeumban való fotózáskor. A többi beállítás megegyezik a normál módnál leírtakkal.
Éjszakai portré: vakuzáskor hosszú záridőt engedélyez, így a háttér is jól kivehető lesz.
Sport mód: nagy zársebességeket és folyamatos élességállítást használ a gép.
Makró mód: közeli felvételek készítéséhez ajánlott.
Tájkép mód: nagy mélységélesség elérése szűk rekesz használatával, valamint nagyobb élesítés és erősebb kontraszt, emellett a sárga és kék színek kiemelése jellemzik ezt a módot.
Portré mód: a lehetőségekhez képest nagy rekesz használatával kis mélységélességet érhetünk el.
Autopict mód: a fényképezőgép automatikusan választja ki a sport, makró, tájkép, portré és normál módok valamelyikét a tárgytávolság és megvilágítás függvényében. További részletek sajnos nem derültek ki az algoritmusról (többször előfordult a próbáink során, hogy ugyanarra a témára állva hol tájkép, hol sport üzemmódot választott a gép).

felvétel menü

SCN : további 8 témamód: éjszakai tájkép, strand és hó, étel, naplemente, gyermek, kutya/macska, gyertyafény, múzeum.
P: programautomatika mód: a rekesz- és zársebesség értékén kívül mindent megadhatunk. A programeltolás segítségével a fénymérő által kiválasztott rekesz és zársebesség párost eltolhatjuk az azonos expozíciót eredményező más értékek felé úgy, hogy közben a rekesz és zársebesség értékét együttesen változtatjuk (pl. F6,3 és 1/100-ad mp helyett választhatnánk F9 1/50-ed mp-et, vagy F4,5 1/200-ad mp-et).
Sv: érzékenység-előválasztás: hasonló a programautomatikához, azzal a különbséggel, hogy itt nem választhatunk automatikus érzékenységet, hiszen azt mi magunk kézzel állítjuk be a vezérlőtárcsa segítségével. Ennek megfelelően itt programeltolást sem alkalmazhatunk.
Tv: zársebesség előválasztás. Ez esetben 30 mp és 1/4000-ed mp közötti záridőket állíthatunk be, 1/3-ad Fé-enként.
Av jelzi a rekesz-előválasztás módot.
M módban alapesetben a vezérlőtárcsával a zársebesség értéke választható ki, a rekesz értékét a gép felső részén elhelyezett expozíció-kompenzáció gomb nyomva tartásával és a tárcsa elforgatásával állíthatjuk be. Manuális módban szintén nem használhatunk automatikus érzékenységet.
B állásban használhatjuk csak a B záridőt, ennek előnye, hogy nem kell a záridő előválasztásban sok értéket léptetni, a vezérlőtárcsa átforgatásával közvetlenül B módba juthatunk.
(2) A markolat elején, a váz felső részén található a fényképezőgép bekapcsolására használható tárcsa, amely egyben a rekeszt beugrasztó funkciót is ellátja.

(3) Ennek a tárcsának a közepén van az exponáló gomb.
(4) Expozíció-kompenzáció, de ez szolgál kézi üzemmódban a rekeszérték kiválasztására is.
(5) Zöld gomb: programautomatika által ajánlott expozíciós értékek betöltése programeltolás és manuális üzemmódokban. Ennek segítségével könnyedén állíthatjuk be a gép expozícós adatait olyan értékűre, mint amit a programautomatika kiszámol.

Elöl

elülső kezelőszervek

(1) Bajonettzár kioldója objektívcseréhez.
(2) RAW gomb: megnyomásával ideiglenesen vagy hosszútávon válthatunk át JPEG-ből RAW, vagy RAW-ból JPEG formátumba. A menüben megadható, hogy az átváltás 1 képig, vagy a gép kikapcsolásáig tartson, valamint hogy az egyes módokból mely módokba jussunk tovább (JPEG, RAW, RAW+JPEG).
(3) Automatikus vagy kézi élességállítás kapcsolója.

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) Vaku felpattintó gomb: megnyomására (a vakutiltás témamódon kívül) a vaku felpattan. Természetesen ha a fényképezőgépre külső vakut helyeztünk, a beépített vaku nem fog felpattanni.
(2) Vezérlőtárcsa: felvétel módban elsősorban a rekesz vagy a zársebesség értékének megadására szolgál, lejátszáskor indexképes megjelenítést vagy képbe történő belenagyítást kérhetünk. Ez utóbbi 1,2-16×-os mértékű lehet.

indexkép és nagyítás

(3) Felvétel módban a gomb megnyomására a fénymérő által kiszámolt értékek rögzülnek, ismételt megnyomásával a rögzített módból kiléphetünk. Lejátszáskor az aktuális kép törlés elleni védelmét állíthatjuk be a segítségével.
(4) Menü: mind felvétel, mind lejátszás módban a menü megjelenítésére szolgál, a felvétel, lejátszás, Set-Up, egyéni funkciókhoz tartozó menük között a vezérlőnyilakkal válthatunk, a menükről a következő oldalon írunk részletesen.
(5) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuális kép vagy az összes nem védett kép törlésére használható.

(6) Info gomb: lejátszás módban az LCD-n megjelenő információk mennyiségét változtathatjuk vele, alap esetben a file formátuma, a file neve látható, de kérhetünk hisztogram megjelenítést ill. részletes képkészítési adatokat is. Lehetőség van a kiégett részek villogtatására, ez akár nagyított nézetben is lehetséges. Ezeken kívül olyan megjelenítést is használhatunk, amikor csak a kép látható, mindenféle felirat nélkül. Ez a képek tévékészüléken való bemutatásánál jön jól. A képkészítési adatok között a következő információkat találjuk: filenév, törlés elleni védelem, fókusz mód (AF.S, AF.C vagy MF), használt fókuszpont, zársebesség, rekeszérték, expozíció-kompenzáció, színtelítettség, élesítés, kontraszt, témamód, fénymérés, vakumód, sorozatmód, érzékenység, színezeteltolás (Hue), képfeldolgozás, képminőség, felbontás, színtér (sRGB, Adobe RGB), fizikai fókusztávolság, fehéregyensúly, dátum. Felvétel módban szintén hasonló információkat láthatunk az LCD-n, valamint az adott üzemmódhoz tartozóan rövid leírást olvashatunk ha az info gomb után a vezérlőnyilak közül a le gombot megnyomjuk.
(7) A lejátszás üzemmód eléréséhez ezt a gombot kell megnyomnunk.
(8) Négyirányú vezérlő nyilak: elsősorban a menürendszerben való navigálásra használhatjuk, de a fókuszpont kiválasztását is ezekkel a gombokkal végezhetjük el. Felvétel módban különböző funkciók beállítására is szolgál az Fn gomb segítségével (ld. 10-es gomb). Lejátszáskor a képek között lapozhatunk, ill. a lefelé gombbal a képet a megjelenítés időtartamára elforgathatjuk 90 fokonként.
(9) OK gomb: a kiválasztott értékek elfogadására szolgáló billentyű.

képek összehasonlítása

(10) Fn gomb: felvétel módban 5 paramétert változtathatunk meg a vezérlőnyilak és az OK gomb segítségével: fel: sorozat és önkioldó módok (2 mp-es önkioldás esetén a tükör az exponálás előtt már felcsapódik: MLU – Mirror Lock Up); le: vakumódok; bal: fehéregyensúly; jobb: érzékenység, OK gomb: színárnyalat/képfeldolgozási paraméterek. Lejátszáskor szintén néhány funkció érhető el: fel: DPOF nyomtatásra kijelölés; bal: digitális szűrő (fekete-fehér, szépia, színezés, lágy, illusztráció, HDR effekt, nyújtás/karcsúsítás, világosítás/sötétítés), jobb: diavetítés, és le: RAW formátumnál JPEG-gé konvertálás, beállítható paraméterekkel. Az Ok gomb ekkor a képek összehasonlításának indítására szolgál. Ennek során a kijelző függőlegesen két részle oszlik, melyben szabadon választhatunk képet, változtathatjuk a képkivágás pozícióját és módosíthatjuk a nagyítást is. Ennek segítségével tökéletesen összehasonlíthatók a képek, s pl. kézi fókuszsorozatnál a gyengébben sikerült felvételek azonnal törölhetők.
(11) AntiShake ki/bekapcsolása.