Kipróbáltuk: Samsung NX10 teszt

0

Bevezetés

Egy új rendszer születése

A Samsung nem ma kezdte a fényképezőgép gyártást. Már a hetvenes évek második felétől jelent vannak a piacon kisfilmes kompakt gépekkel, sőt később még a tükörreflexes világba is tettek egy kisebb kitérőt. A cég azonban mint elektronikai gyártó ismert, így nem meglepő, hogy az elmúlt időszakban a filmes gépeket felváltották a digitális masinériák. Kezdetben itt is kompaktokat, majd 2006-tól tükörreflexes gépeket is kínált a cég.

A kompakt és a DSLR kategória házasítására már korábban is voltak kísérletek, de az eddigi legsikeresebb megoldás az úgynevezett Mikro 4/3-os rendszer, mely fölött a Panasonic és az Olympus bábáskodik. 2008-as bejelentése után a Samsung azonnal világgá röpítette a hírt, „elég a tűzijátékból, mi is készítjük a saját, cserélhető objektíves, nagy érzékelős rendszerünket!”. A Megszellőztetett infó úgy egy éve lett hivatalos, amikor már képeket és néhány infót is kaptunk az első fényképezőgépről és az NX névre keresztelt rendszerről.

Az NX-rendszernél a számára jól bevált megoldásban, az APS-C méretű érzékelőben gondolkodott a Samsung. Összes DSLR-jük 23,4 x 15,6 mm-es szenzorokat használt, legutóbb már Samsung gyártmányú CMOS érzékelőket. A kompakt gépeknél sokszorosan nagyobb felületű szenzor a tükörreflexes készülékek képminőségének kulcsa. Az új rendszer maradt tehát az APS-C érzékelőméretnél és a jelenlegi DSLR-ek másik fontos jellemzőjénél a cserélhető objektívnél. Fontos volt azonban a méretcsökkentés, hiszen az egész hibrid rendszer lényege a tükörreflexesek minősége és használhatósága, egy „kompakt” testben. A Samsung ezért az NX gépekből elhagyta a tükrös keresőt, ezáltal jelentősen csökkenthette az objektív-érzékelő távolságot. Az NX-rendszernél a korábbi 45,5 mm helyett 25,5 mm-es távolságot kapunk, ami új objektívek kifejlesztését tette szükségessé, hiszen a DSLR-hez tervezettek ilyen távolságból nem adtak volna éles képet, legfeljebb közelképeknél.

A tükörreflexes optikai kereső helyére elektronikus (EVF) került, csakúgy mint a komolyabb kompaktoknál. A szenzor előtti zár – a Mikro 4/3-hoz hasonlóan folyamatosan nyitva van, csak expozíciókor aktiválódik, így az elektronikus keresőben, vagy a hátsó kijelzőn folyamatos élőképet kapunk. Egy kellően gyors kiolvasású érzékelővel és feldolgozórendszerrel a videofelvétel is gond nélkül megoldható. A kereső elhagyása még egy változtatást tett szükségessé. Elhagyták a DSLR-ekben használt fáziskülönbségen-alapuló autofókuszt és a kompaktokban elterjedt kontraszt érzékelős változatot kapta meg a rendszer.

Az első készüléket 2010 januárjában jelentette be a Samsung, három objektív kíséretében. Az NX10 néven futó fényképezőgép az elmúlt hetekben került a boltokba.