Kipróbáltuk: Samsung NX10 teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Vakunyitó gomb: használatával felnyitható és egyben bekapcsolható a beépített vaku, melyet lezárnunk kézzel kell.
(2) Üzemmód választó tárcsa: a fényképezőgép fontosabb felvételi üzemmódjait választhatjuk ki az elfordításával. Ezek a következők:
– Smart mód: teljesen automata felvételkészítési beállítás, melynél csak a képméret, a színtér, az önkioldó és az intelligens (Smart) vakumód válaszható a fotós által. A gép a főbb témaprogramok közül is teljesen önállóan választ.
– P: programautomatika mód. A rekesz és a záridő beállításán kívül minden mást elérhetünk és manuálisan is beállíthatunk. A gép által javasolt expozíciós értékeket a +/-3 Fé közötti expozíció korrekcióval bírálhatjuk felül.
– A: rekesz előválasztás. A fotós minden beállítást használhat, beleértve a rekeszérték szabályozását is. A gép csak a záridő meghatározását végzi, az általunk beállított rekeszérték és a fénymérés adatai alapján. A rekeszérték tartomány a csatlakoztatott objektívtől függ, a 18-55mm-es alapoptikánál F3,5-F22 között állítható, 1/3, vagy 1/2 fényérték lépésekben. Az értékek a felső vezérlőtárcsával változtathatók. Ebben a módban használhatunk expozíció korrekciót is.

– S: záridő előválasztás. Az előbbihez hasonlóan minden t beállíthatunk, kivéve a rekeszértéket. A fényképezőgép a záridő szabályozását engedi a fotósnak, a rekeszt pedig ehhez mérten határozza meg. A beállítható záridők: 30”, 25”, 20”, 15”, 13”, 10”, 8”, 6”, 5”, 4”, 3”, 2,5”, 2”, 1,6”, 1,3”, 1”, 0,8”, 0,6”, 0,5”, 0,4”, 0,3”, 1/4, 1/5, 1/6, 1/8, 1/10, 1/13, 1/15, 1/20, 1/25, 1/30, 1/40, 1/50, 1/60, 1/80, 1/100, 1/125, 1/160, 1/200, 1/250, 1/320, 1/400, 1/500, 1/640, 1/800, 1/1000, 1/1250, 1/1600, 1/2000, 1/2500, 1/3200, 1/4000. A fénymérési értékektől túlságosan eltérő beállítást pirossal jelzi a gép. Az értékeket a felső vezérlőtárcsával változtathatjuk meg. Ebben a módban is használható az expozíció korrekció.
– M: teljesen manuális módban, melyben minden egyes beállítás – beleértve a rekeszértéket és a záridőt is – a fotós által is szabályozhatóvá válik. A beállítható záridőtartomány a Bulb móddal egészül ki, mely az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig (de legfeljebb 8 percig) tartó expozíciós időt jelent.
– Kiemelt témaprogramok: éjszakai, portré, és tájkép mód
– Témamód menü: további témaprogramokkal, melyek a következők: Beauty Shot (arcbőr retus), Children (gyermek), Close Up (közeli), Text (szöveg), Sunset (naplemente), Dawn (hajnal), Backlight (háttérfény), Fireworks (tűzijáték), Beach&Snow (tengerpart és hó).
– Videó mód: engedélyezett a mozgókép felvétel. A készülék menüjében beállíthatók a videofelvétel tulajdonságai, az exponáló gomb lenyomásával pedig megkezdhető a mozgókép és a hang rögzítése.
(3) Be és kikapcsoló gyűrű
(4) Exponáló gomb: az állóképek expozíciójának kezdéséhez, valamint a videofelvétel elindításához és megállításához. A gomb félig lenyomásával lejátszás módból felvételi üzemmódra válthatunk, illetve aktiválhatjuk a fénymérést és az automata élességállítást.
(5) Vezérlő tárcsa: Felvételi módban bármely opció alapértékét állíthatjuk be a segítségével, ha előtte lenyomjuk annak gombját.
A menüben a főbb oldalak közötti lapozásra szolgál.
Lejátszásnál a képek és videók között lapozhatunk vele. Nagyított képnézetnél ez nem lehetséges.
(6) Zöld gomb: Többnyire a szabályozott értékek alapértékre állítása a feladata. Például a kép sarkára helyezett AF mező a zöld gomb hatására azonnal visszaugrik középre, a színhőmérséklet Kelvin fokban való megadásánál a zöld gombot lenyomva az 5500K-es alapértéket kapjuk.
Lejátszásnál a fotók nagyítását végezhetjük vele, max. 7,2x-es értékig.
(7) Kioldási mód gomb: az egyképes, sorozat és önkioldó módokat tartalmazó menüt hívhatjuk elő e gombbal, majd a vezérlőtárcsával beállíthatjuk a kívánt opciót.
Lejátszásnál a nagyított képek nézetét kicsinyíthetjük, vagy 3, 9 és 20 nézőképes oldalakra válthatunk.

Hátul

(1) MENU: a menü be- és kikapcsolására szolgál. A menü részletesen a következő oldalon olvasható.
(2) Expozíciós gomb: A gombot nyomva tartva és a felső vezérlőtárcsát elfordítva expozíció korrekció állítható be +/-3 fényérték között. Ennek mértéke a kereső alsó státuszsorán lévő expozíciós skáláról olvasható le, mely gomb lenyomásával kékre vált.
M (manuális) módban ezzel válthatunk a rekeszérték és a záridő beállítás között.
(3) AEL gomb: a fókusz és/vagy az expozíciós értékek rögzítésére szolgáló gomb. Feladatát a menüben állíthatjuk be.
Lejátszáskor az éppen megjelenített képfájlt láthatjuk el törlés elleni védelemmel. Következő lenyomásakor a védelem kikapcsol.
(4) DISP: a kijelzőn (keresőn) megjelenő adatok ki- és bekapcsolása végezhető vele., akár felvételi, akár lejátszás módban.
A menüben használva az aktuális beállításról jeleníthető meg egy rövid magyarázat.

(5) Fn gomb: benyomásával megjeleníthető és eltüntethető a gyorsmenü, mely az adott üzemmód legfontosabb beállításait kínálja.

(6) Négyirányú gomb: a különböző irányokkal fontos beállítások érhetők el felvétel módban, melyek a következő:
Fel irány: autofókusz módok és kézi élességállítás bekapcsolása.
Le irány: érzékenység (ISO) beállítása.
Bal irány: fénymérési módok kiválasztása.
Jobb irány: fehéregyensúly módok kiválasztása.
Menüben az egyes opciók közötti navigációra szolgál. A jobb-bal irány az oldalak, a fel-le pedig a menüpontok között lapoz.
A képek és videók lejátszásakor a jobb-bal iránygombbal lapozhatunk közöttük. Videók esetén a le gombbal állókép mentést készíthetünk a beállított képkockáról.
(7) OK gomb: a beállított opciót engedélyezhetjük a segítségével.
Felvétel módban aktiválható vele az AF mező beállítása. A kívánt mező ezután az iránygombokkal pozicionálható, mérete pedig a felső vezérlőtárcsával változtatható.
(8) Lejátszás gomb: használatával bekapcsolhatjuk a fotók és videók lejátszását. Újra lenyomva visszakerülünk felvételi módba, de ugyanez az exponáló gomb félig lenyomásával is elérhető.
Lejátszásnál a tárolt fotók közvetlen nyomtatása és megosztása (számítógépre való áttöltése) indítható e gomb segítségével.
(9) Képeffekt/Törlés gomb: felvételi módban a gomb hatására megjelenik a képkorrekciós beállítások menüje
Lejátszáskor használva az adott fotót, vagy videót, illetve akár több fájlt, törölhetünk a memóriából.

Elöl

(1) AF segédfény lámpa: zöld LED-fény, mely gyenge megvilágítás esetén segíti az automata élességállítás munkáját. Max. 3-4 méterig hatásos.
(2) Előnézet gomb: lenyomva és nyomva tartva a hátsó kijelzőn, vagy a keresőben, ellenőrizhető a mélységélesség, illetve a leendő kép végleges kinézete.
(3) Mikrofon.
(4) Objektív kioldó gomb: a csatlakoztatott objektív lecsatolásakor nyomva kell tartanunk, majd az optikát kissé elfordítva leoldhatjuk azt a bajonettről. Az objektív felhelyezésénél nincs szükség a gombra.