Kipróbáltuk: Samsung NX10 teszt

0

Felépítés II.

LCD és kereső

A Samsung a komolyabb fényképezőgépeiben előszeretettel használ újabban AMOLED (aktív-mátrix OLED) kijelzőket, és az NX10 egy jó alkalom arra, hogy ismét egy ilyen kijelzővel szerelt gépet tegyen elénk. Az OLED esetében jobb kontrasztátfogás érhető el, mint a hagyományos LCD-nél, szinte kiváló fekete visszaadással és bármely szögből jól látható, színtorzulás mentes képet biztosít. Az NX10-ben használt képernyő ráadásul 614 000 képpontos, tehát a felbontással sem lesz gondunk. A képernyőn látott kép éppen ezért kiváló részletességű, a feliratok, felvételi adatok jól olvashatók, a színek természetesek és a kontraszt is kitűnő. Bár alulról szemlélve sem torzul a kép, azért valamelyik következő modellben nem ártana egy kihajtható változat sem. Ennek hiányát azonban nem róhatjuk fel az NX10-nek.

A képernyő mérete 3”, vagyis átlósan 7,6 cm és keresőképnél 100%-os lefedettséget ad. Ebben a helyzetben egy kicsit szűkebb a kép, mivel alul egy kikapcsolhatatlan státuszkijelző sort kapunk (a DSLR-ek keresőjéhez hasonlóan), a képkivágás mérete így átlósan 7,3 cm. Az AMOLED a PenTile technológiát használja, mely kevesebb kék és vörös szubpixelt használ, de nagyobb méretűeket a korábbinál.

A Display Adjust menüpont alatt 5 fokozatban állítható a képernyő világossága, egy 15 x 15 lépéses mátrixon pedig részletesen beállítható a színezete. Ezen kívül automata világosság szabályozást is bekapcsolhatunk, amely a környezeti fény alapján szabja meg a kijelző fényességét.

A már említett alsó státuszsoron a következő adatok jelennek meg: felvételi üzemmód, fókuszvisszajelzés, vakutöltés ikon, záridő, rekeszérték, expozíciós skála, AEL/AFL ikon, hátralévő képek száma, akku töltöttsége.

További információkat a DISP gomb lenyomásával kérhetünk a kijelzőre, így minden adat megjelenítése esetén a képméret/minőség, fókuszterület mód, vakumód, színtér, intelligens tartomány, stabilizátor, hangfelvétel, áttűnési mód, és szélzaj szűrés ikonja is megjelenhet a bal oldalon, jobbra pedig a sorozatmód/önkioldó, AF mód, fehéregyensúly érzékenység, fénymérési mód és a színeffekt ikonjai sorakoznak. A képernyőn négyféle kompozíciós segédrács és élő hisztogram is engedélyezhető, melyek videofelvétel közben is megjelennek.

A kereső és az hátsó kijelző információi

Lejátszás módba egy külön gombbal jutunk és ezzel – valamint az exponáló gomb lenyomásával – léphetünk vissza felvételi állásba. A visszajátszott kép és videó adatai szintén a DISP gombbal léptethetők. Az alap információk mellett itt a színcsatornák hisztogramjai, illetve a részletes felvételi adatok táblázata is megjeleníthető. A képek között a jobb és bal iránnyal, vagy a felső vezérlőtárcsával lapozhatunk. Gyorslapozás mód nincs. Nagyítani és a képet kicsinyíteni a felső két gombbal lehet, a felbontástól függően maximum 7,2x-es értékig. Ez pixelpontos képnézetet tesz lehetővé a nagy felbontású OLED kijelzőn. A nézet kicsinyítésével 3, 9 és 20 képes oldalak is megjeleníthetők. Ilyenkor a Menu gombot használva típus, nap, vagy hét szerint csoportosíthatók a fotók.

Az OLED képernyő nem kikapcsolható a készülék működése közben, ideiglenesen lekapcsolni csak a keresőbe nézve tudjuk. Ekkor a betekintő nyílás alatti érzékelő leárnyékolásával automatikusan az elektronikus keresőre (EVF) kerül a kép. Az EVF-en pontosan azok az adatok jelennek meg, mint a hátsó képernyőn. A kontrasztja egy fokkal gyengébb, de csak az OLED kiváló átfogása miatt tűnik annak (itt LCD-ről van szó), a 921 000 képpontos felbontás viszont magáért beszél. Az EVF is 100%-os lefedettséget ad, nagyítása pedig ~0,86x. A betekintő nyílás bal oldalán egy dioptriaállító kerékkel -4,0 – +2,0m-1 között szabályozható a keresőkép élessége.

Élességállítás, fénymérés

A Samsung NX10 automata és kézi élességállítást kínál. Az automata fókusz az alábbi mezőbeállításokban használható:

  • Egypontos: A középső OK gomb lenyomásával szabadon kiválasztható egy tetszőleges élességállítási pont a képmezőben. A vezérlőtárcsa elforgatásával a pont 4-féle méretű lehet. Méretének megfelelően 15 x13, 13 x 11 és 11 x 9 pont közül választhatunk csaknem a teljes képmező, kb 4:3 oldalarányú részén.
  • Multi: A gép automatikusan választja ki a fókuszmezőket, a képernyő középső, viszonylag kis területén. Normál esetben 15 pont közül választ (akár többet is egyszerre), közelképeknél pedig 35 AF mezőt használ.
  • Arcfelismerő: A fényképezőgép emberi arcokat keres a képmezőben és ezekre állít élességet. Legfeljebb 10 arcot ismer fel egyidejűleg.
  • Önarckép AF: Hasonló az előzőhöz, de a készülék ebben a módban közeli fókusztávolságot használ és hangjelzéssel figyelmeztet, ha arcot észlel a képmezőben.

fókuszpontok és beállításaik

A menüben AF prioritás mód engedélyezhető, ami annyit tesz, hogy a fényképezőgép addig nem engedi a kép készítését, amíg a rendszer élességet nem talált. Működés szempontjából egyszeri (SAF) és folyamatos (CAF) módot választhatunk. Egyszeri esetén az exponáló gomb félig lenyomásával aktiválódik és rögzül a fókusz, amíg a gomb nyomva van. Folyamatos élességállításnál a kép átkomponálásakor vagy a téma elmozdulásakor a gép folyamatosan korrigálja az élességet.

A hátlap jobb felső sarkában AFL/AEL gombot találunk, melynek segítségével rögzíthető a gép által beállított fókusz és/vagy expozíciós értékek. Ezek az adatok a következő kép készítésekor is érvényesek lesznek.

Gyengébb fényviszonyok között, a markolat és az objektív közötti, zöld LED felvillanása segíti az élességállító rendszer munkáját. A lámpa kb. 4 méteres távolságig nyújt hatásos segédfényt.

A kézi élességállításhoz, az objektíven lévő AF/MF kapcsolót kell használnunk, illetve olyan optikáknál, ahol ez a gomb nincs (pl 30mm F2), a fel iránygombbal kapcsolhatjuk be az MF módot. Az objektív fókuszgyűrűjének megmozdításakor a képmező középső területe kb. 2x nagyításban jelenik meg a kijelzőn. Az exponáló gombot lenyomva a nagyítás kikapcsol. Sajnos egyéb visszajelzést nem kapunk az élességről, mert bár a jó felbontású kijelző gyakran elég az élesség megítéléséhez, akadhatnak helyzetek, amikor szemre még így sem lehetünk biztosak.

A fénymérési módokat szintén az egyik iránnyal (bal), illetve az így megjelenő menüvel szabályozhatjuk. Háromféle üzemmód közül választhatunk:

  • Multi: a képmező teljes területén mér. A felmerülő helyzetek nagy részében ez az megfelelő beállítás.
  • Középre súlyozott: szintén a teljes képmezőn mér, de nagyobb súllyal veszi figyelembe a kép középső területét. Tárgy és portréfotózásnál vehetjük hasznát, ha középre esik a főtéma és viszonylag nagy méretű.
  • Szpot: csak a kép középső részén mért értékeket veszi figyelembe. Kisméretű témáknál, vagy pl. nagy kontrasztkülönbségű elő és háttér esetén ajánlott.

A fénymérés 247 mezős TTL, vagyis optikán keresztüli. Működése 0 és 18 fényérték között ad pontos eredményt. A gép által mért értékek P, A és S módban a +/-3 Fé tartományon belüli expozíció korrekció segítségével bírálhatók felül. Ennek lépésközét 1/3 és ½ Fé-ben határozhatjuk meg.

Vaku

Bár a DSLR-ekhez és nagyobb kompaktokhoz hasonlóan a Samsung NX10-nél is kicsit előretolták a vakuházat – ezáltal hosszabb, és magasabbra nyíló vakut konstruálva – a villanó így is csak 6,5 cm-re magasodik az optika középtengelye fölé. Kisebb objektívvel ez nem jelent majd gondot, pl. a 18-55mm-es alapoptika, nagylátószögnél, fent hagyott napellenzővel már csúnya árnyékfoltot hagy a vakus kép alsó részén.

A vakumódokat leggyorsabban az Fn, tehát a gyorsmenüből érhetjük el. Választhatunk derítő (mindig villan), első és második redőnyre szinkronizált, valamint vörösszem csökkentő vakuzást. Ugyanitt +/- 2 fényérték között állíthatjuk a villanási teljesítményt. A képek elkészülte után, visszajátszáskor szoftveres vörösszem korrekció használható.

A vaku a bal oldalán lévő gombbal nyitható és kapcsolható be. Smart (automata) módban és egyes témaprogramokban önműködően nyílik. A legrövidebb vakuszinkron idő 1/180 mp, kulcsszáma pedig 11-es, vagyis nagylátószögnél és teljes rekesznyílásnál az alapoptikával kb. 3 méterig nyújt hatásos megvilágítást, ISO100 érzékenységen Lefedési szöge egy 28mm-es objektív (kisfilmes értéken 35mm-es) látószögének felel meg.

Az NX10 tetején található vakupapucs lábkiosztása hasonlít a Samsung DSLR rendszervakukéhoz, de nem ugyanaz, így a korábbi Samsung vakuk nem használhatók. A gyártó az SEF-42A és SEF-20A külső villanókat ajánlja hozzá. Az érintkező természetesen más, középpontos vakuk felhelyezését is lehetővé teszi.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

A Samsung NX10 összes csatlakozója a bal oldalra, egy könnyen nyitható, hosszú, műanyagajtócska mögé került. Legfölül a külön megvásárolható, 9 V-os hálózati adapter (AD9NX01) aljzata található, majd egy HDMI 1.3 kimenet. Utóbbival nagy felbontású kijelzőkhöz csatlakoztatható a gép. A menüben 480p, 576p, 720p, és 1080i kimeneti felbontások válaszhatók. A HDMI kábel szintén külön megvásárolható. Harmadikként a vezetékes távkioldó mikro-jack aljzata folytatja a sort. A kioldó úgyszintén opcionálisan beszerezhető. Végül legalulra került a kombinált audio/video és USB 2.0 Hi-speed kimenet. A gyártó mindössze egy USB kábelt mellékel a géphez, a videókábel itt is külön beszerzős.

Az akkumulátor foglalatát a megszokott helyen, a markolat alján találjuk. Egy tológombbal nyitható az ezt fedő, viszonylag strapabírónak tűnő műanyag ajtó. Visszahajtva nem kattan be automatikusan, hanem rá kell tolnunk az apró reteszt. A mellékelt lítium-ion akkumulátor véletlen kicsúszását egy apró, rugós pöcök gátolja, ezt kioldva könnyedén kicsusszan az átlagos méretű áramforrás. A BP1310 akkumulátor 1300mAh kapacitású és a gyártó mérései szerint egy feltöltéssel minimum 200, átlagosan 400 felvétel készíthető vele. Tapasztalataink szerint inkább az utóbbihoz áll közelebb. Videózásnál nagyjából 130 percig bírja szuflával. Töltöttségét a kijelző jobb alsó sarkában látható, négy fokozatú ikon mutatja. Töltése a mellékel hálózati töltővel lehetséges, mely nagyjából 2 és fél óráig tart.

Memóriakártyák terén a fényképezőgép a jelenleg legelterjedtebb típust a Secure Digital (SD) és a nagyobb kapacitású, SDHC változatokat kedveli. Előbbiből max. 4 GB-osat találunk, utóbbiból jóval nagyobbat is, de a használati útmutató szerint a gyártó 8 GB-ig garantálja a működést. Kipróbáltuk egy 32 GB-os Class 10-es SanDisk Extreme SDHC kártyával is, és gond nélkül üzemelt. A memóriafoglalat a markolat jobb oldalán egy hátrahúzható, magától kinyíló műanyagajtó mögött kapott helyet.