Kipróbáltuk: Samsung NX11 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Függetlenül attól, hogy a kompaktokkal rokon kontraszt alapú automata élességállítást használt, már a Samsung NX10 sem volt lassú ezen a téren. Utódjánál még tovább javítottak a sebességen, ami ideális esetben akár 0,172 mp (gyári mérés) is lehet.

Az NX11 újdonságként hozza a fénymérési és az AF mező összekapcsolásának lehetőségét, mely a menüben kikapcsolható. Egyéb téren teljesen megegyezik az előddel, mely 15 fókuszpontot használt, markó módban pedig 35 kisebb mezőt. Az AF a következő üzemmódokban használható:

  • Egypontos: A középső OK gomb lenyomásával szabadon kiválasztható egy tetszőleges élességállítási pont a képmezőben. A vezérlőtárcsa elforgatásával a pont 4-féle méretű lehet. Méretének megfelelően 15 x13, 13 x 11 és 11 x 9 pont közül választhatunk csaknem a teljes képmező, kb 4:3 oldalarányú részén.
  • Multi: A gép automatikusan választja ki a fókuszmezőket, a képernyő középső, viszonylag kis területén. Normál esetben 15 pont közül választ (akár többet is egyszerre), közelképeknél pedig 35 AF mezőt használ.
  • Arcfelismerő: A fényképezőgép emberi arcokat keres a képmezőben és ezekre állít élességet. Legfeljebb 10 arcot ismer fel egyidejűleg.
  • Önarckép AF: Hasonló az előzőhöz, de a készülék ebben a módban közeli fókusztávolságot használ és hangjelzéssel figyelmeztet, ha arcot észlel a képmezőben.

Működési módját tekintve az exponáló gomb félig lenyomásakor aktiválódó, egyszeri (SAF), illetve folyamatosan működő (CAF) módot állíthatunk. Videofelvételnél az utóbbi számít alap beállításnak. Bekapcsolhatunk úgynevezett AF-prioritást is, mely nem nyújt jobb teljesítmény, mindössze a fókusz beállítása előtt nem engedélyezi az exponálást. Sötétben az elődön is megtalálható, zöld AF segédfényt használja a készülék, mely nagyjából 3-4 méterig hatásos.

Gyengébb fényviszonyok között, a markolat és az objektív közötti, zöld LED felvillanása segíti az élességállító rendszer munkáját. A lámpa kb. 4 méteres távolságig nyújt hatásos segédfényt.

Az automata és a kézi élességállítás között az objektív AF/MF kapcsolójával, vagy ennek hiányában a fel nyílgombbal válthatunk. A Samsung NX11-ben már kétféle MF visszajelzés választható, de akár le is tilthatjuk a képernyőn megjelenő élességállítási segítséget.

Az egyik a korábban is használt képnagyítás. Az objektív fókuszgyűrűjének megmozdításakor a kép középső része automatikusan 2x nagyításban jelenik meg, és kitölti a teljes képernyőt. Az exponáló gomb lenyomásakor normál méretre vált a kép. Új visszajelzési segítség az LCD bal alsó részén megjeleníthető, zöld fókuszskála, mely nem a távolságot mutatja, hanem az eltérést az ideális élességtől.

A fókuszgyűrű egyébként elektronikus működésű, folyamatosan körbeforgatható, és az i-Fn gombbal együtt használva egyéb beállításokat is elvégezhetünk vele.

A Samsung NX11 247 mezős TTL élességállítást használ, mely 0-18 Fé között működőképes. A megszokott három üzemmódban használhatjuk, melyek a navigációs gomb bal irányával állíthatók be. Ezek az alábbiak:

  • Multi: a képmező teljes területén mér. A felmerülő helyzetek nagy részében ez az megfelelő beállítás.
  • Középre súlyozott: szintén a teljes képmezőn mér, de nagyobb súllyal veszi figyelembe a kép középső területét. Tárgy és portréfotózásnál vehetjük hasznát, ha középre esik a főtéma és viszonylag nagy méretű.
  • Szpot: csak a kép középső részén mért értékeket veszi figyelembe. Kisméretű témáknál, vagy pl. nagy kontrasztkülönbségű elő és háttér esetén ajánlott.

A mért értéket felülbírálhatjuk az expozíciós korrekciót használva, +/-3 Fé tartományon belül, 1/3 vagy 1/2 fényérték lépésközökkel. Ez szintén a korábbi modellhez hasonló funkció.

Lehetőség van a mért expozíciós értékek, illetve a fókusz rögzítésére is. Erre szolgál a hátlapon lévő AEL/AFL gomb, melynek funkciója programozható aszerint, hogy csak az egyik, vagy mindkét beállításra szeretnénk használni.

Sorozat fényképezés

Szintén egy olyan terület, ahol semmi változás. Maradt a normál módban mindössze 3 RAW és 10 JPEG képet kínáló sorozat, mely utóbbi bekapcsolt torzítás csökkentésnél max. 6 képre apad. A gép által kínált sorozat módokat és sebességeket a következő táblázat tartalmazza.

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
(gyári érték)
RAW max. 3 kép/mp 3 kép
JPEG (Fine) max. 3 kép/mp 10 kép
(torzítás csökkentéssel max. 6 kép)
gyors sorozat
(JPEG 1,4 Mpx)
30 kép/mp 30 kép

Nincs változás az automata sorozatok terén sem. Az Expozíció sorozat ezúttal is 3 kép hosszú lehet, lépéseit pedig +/-3 Fé tartományon belül állíthatjuk be. Régi ismerős a szintén 3 képes fehéregyensúly sorozat (WB BKT), melynél borostyán-kék, illetve bíbor-zöld irányban +/-1, 2 vagy 3 fokozatot lépkedhetünk. Meghagyták a képstílus sorozatot is (PWiz BKT). Ennél három tetszőleges stílust választhatunk, a gép pedig mindháromban ment egy-egy képet.

Önkioldó módban 2-30 mp-es késleltetést állíthatunk be, akár 1 mp-es lépésekben. Az előző modell (legalábbis tesztpéldányunk) néha lefagyott az önkioldó aktiválása után. Ezzel a problémával az NX11-nél nem találkoztunk.

Videó

Nem sok újdonságot tud felmutatni a videofelvételi képesség sem az egy évvel korábbi modellhez képest. Az automata élességállításon javítottak, alapbeállítássá vált a folyamatos fókusz és a gyengébb fényben való sebessége is javult. Minden más maradt a régi.

A választható maximális felbontás 1280 x 720 pixel, ami nem rossz, de tekintve, hogy napjainkban a drágább gépek jó része, és már a jobb kompaktok is Full HD felbontást nyújtanak, egy kicsit kevés lehet. Egyértelműen kevés a mono hangfelvételi képesség is, hiszen ennél olcsóbb gépekben is megtaláljuk a sztereó mikrofont.

Kétféle kisebb felbontást választhatunk a fentin kívül, 640 x 480 és 320 x 240 pixellel. Minden esetben 30 kocka/mp-es frissítést használ a gép. A kész videóanyag MP4 formátumban kerül a kártyára H.264 tömörítéssel. Kétféle minőségi beállítást használhatunk, HQ és Normal értéken.

Az NX11 egyhuzamban max. 25 percnyi mozgóképed enged felvenni. A felvétel a hagyományos módon történik, mozgókép módra kell állítanunk a főtárcsát, majd az exponáló gombbal indíthatjuk a videót. Felvétel közben folyamatosan működik az élességállítás és a fénymérés. Választhatunk programautomatika és rekesz előválasztás módot, melyben a rekeszérték akár videózás alatt is módosítható. Sajnos elég zavaró, hogy a mikrofon rendkívül érzékeny. A csendesebb videók közben még az amúgy igen halk élességállítás neszei is hallatszanak, de a rekeszállító kerék kattanása már egész biztosan belezavar majd a felvételbe. A szélzaj külön csökkentő módot kapcsolhatunk be.

Lehetőségünk lesz fehéregyensúlyt és a fénymérési módot állítani, valamint különféle színeffektusok is használhatók a mozgóképeken, és a képfeldolgozási beállításokat sem hagyták ki. Külön érdekesség, hogy önkioldós videó is készíthető, az állóképekhez hasonló (2-30 mp) késleltetéssel. Az úgynevezett Fader funkcióval fel-, és lekeverhetjük az egyes snitteket.

Lejátszáskor tetszőlegesen kivágható a szükségtelen rész, a mozgóképet bármikor megállítva pedig 1280 x 720 pixeles állóképet menthetünk bármelyik képkockájából.

A Samsung NX11 egyik új szolgáltatása a hangoskép mód, mely az üzemmódválasztó tárcsáról választható. A gép ilyenkor folyamatosan hangot rögzít és az expozíció előtti 5 mp-et tartja meg, majd újabb 5 mp-es darabot vesz fel. A végeredmény egy 10 mp-es hangfájl (közepén egy zárkattanással) és persze egy hozzá tartozó fotó.