Kipróbáltuk: Samsung NX11 teszt

0

Különlegességek

i-Function

i-Fn képernyők

A tavaly ősszel bevezetett, és eddig csak a Samsung cserélhető objektíves gépeiben megtalálható szolgáltatás a gép kezelését teszi könnyebbé. Alapja az objektíveken elhelyezett i-Fn gomb, melynek segítségével könnyedén válthatunk a főbb funkciók között. A gombot többször megnyomva a rekeszérték, záridő, expozíció korrekció, érzékenység és fehéregyensúly beállítások menüibe jutunk. Ezután a navigációs nyilakkal, vagy az objektív élességállító gyűrűjének elfordításával választhatjuk ki a kívánt beállítást. Közben pedig még a szemünket sem kell levennünk a kereső betekintőnyílásáról.

A főtárcsán i-Fn témamód is kiválasztható. Ebben az esetben a fontosabb témaprogramok között válthatunk a fenti módszerrel.

Smart Filters

A különféle színeffektusok ebben a gépben is kiválaszthatók. Egy egész menürevalót kapunk, portré, élénk, erdő, hideg és egyéb fantázianevű színszűrőkből. Újdonság viszont a Smart Filters menü, mely az elkészült képeken használható és a képszerkesztő szoftverek, és egyedi objektívek/szűrők merészebb effektusait nyújtja. Ilyen például az utóbbi időben divatos Miniature hatás, amely a dönthető fókuszsíkkal rendelkező különleges optikák makettszerű képi hatását imitálja. Összesen öt ilyen effektust választhatunk, de sajnos az erősségükbe és egyéb tulajdonságukba nem szólhatunk bele.

Torzítás csökkentés

A Samsung NX11-be már egy fokozatban bekapcsolható, automatikus geometriai torzítás csökkentés is került, melynek főként nagylátószögű felvételeknél vesszük majd hasznát.

A menüből aktiválható szolgáltatást a készülékhez adott 18-55mm-es objektívvel próbáltuk ki. A bal oldali képen a kikapcsolt állapot látható, 18mm-nek megfelelő gyújtótávolsággal. Itt elég jelentős, 1,4%-os hordótorzítás volt tapasztalható. A jobb oldali fotón a gyújtótávolság azonos, de bekapcsoltuk a torzítás korrekciót. A látószögből így vesztünk egy kicsit, de a geometriai torzulás elhanyagolható mértékű.

torzítás csökkentés ki

torzítás csökkentés be

Panoráma mód

Panoráma képernyő

Új szolgáltatás, a módválasztó tárcsán kiválasztható, automatikus pásztázó panoráma. Semmi más dolgunk nincs, mint lenyomni az exponáló gombot, majd a gépet bármely irányban lassan körbeforgatni. A készülék érzékeli, az elmozdulás kezdetét és irányát is, ami bármilyen lehet, így azt sem kell előre beállítanunk, hogy vízszintes, vagy függőleges állású a gép.

A mozgás közben a képernyő alján lévő skálán olvasható le a hátralévő idő. Kb. 20 mp áll rendelkezésre a folyamatos elforduláshoz. Ez alatt akár 360 fokot is fordulhatunk, de készíthetünk kisebb panorámát is, ha bármikor megáll az elfordulás a gép 1-2 másodpercen belül leállítja a pásztázást és egy széles képpé fűzi az addig készült képdarabokat. A panoráma mód egyetlen hibája, hogy viszonylag kis felbontást támogat, és a képméret nem állítható.

Stabilizátor

Bizony a stabilizátor is maradt a régi. Egyetlen újdonság a stabilizációs módok bevezetése. Míg az egy évvel ezelőtti modellben csak ki és bekapcsolt állás létezett, itt Mode1 és Mode2 beállítást is használhatunk. Mode1-nél az exponáló gomb félig (vagy teljesen) lenyomásával aktiválható a stabilizátor, Mode2 értéknél folyamatosan működik. Videó módban csak ki és bekapcsolt állás választható.

Mivel egyéb téren azonos a korábbival, álljanak itt az NX10 stabilizátorával tapasztaltak:

Tettünk egy próbát a kitoptikával, 55mm-es gyújtótávolságon. Az ekvivalens gyújtótávolságot is figyelembe véve ilyen esetben kb. 1/80-1/100 mp-es záridőre van szükség a gép stabil tartásához, ezért a mérést 1/100mp-ről indítottuk. Stabilizátor nélkül itt már a képek 1/10-e bemozdult, komolyabb mértékben azonban 1/50 mp-nél hosszabb időknél kezdtek gyülekezni az elmosódott képek. 1/13mp-nél már szinte az összes kép életlen volt.

Életlen képek aránya

A stabilizátort az objektíven lévő OIS On/Off kapcsolóval kell aktiválnunk, de megtaláljuk a menüben is. Bekapcsolva 1/25mp-es záridővel is éles maradt az összes fotónk. Ennél az expozíciós időnél, stabilizátor nélkül már a képek 70%-a bemozdult. Általánosságban 1 és 2/3 – 2 és 1/3 fényértéknyi előnyt mértünk, ha az átlagot vesszük ez nagyjából 2 Fé-t jelent.