Kipróbáltuk: Samsung NX11 teszt

0

Felépítés

Ergonómia

Felépítését tekintve semmi változást nem hozott az új modell, még méretük, illetve tömegük is megegyezik. Maradt a több mint egy éve megismert, sarkainál lekerekített, vékony fém-műanyag váz, mely a korábbihoz hasonlóan kiváló összeszerelési minőséggel büszkélkedhet.

Maradt a keskeny markolat is, mely szintén kényelmes gumiborítású, de semmivel sem mélyebb, hogy igazán komfortos fogást nyújtson. Az egyedüli különbség a markolat felső íve, melyet kecsesebbre, lendületesebbre vettek, így a gépet tartó kéz középső ujja egy kicsit biztosabb támaszhoz jut. Gumiborítást kapott a hüvelykujj felőli rész is, ezzel növelve a stabilitást, a gép hosszan tartó fogása azonban így is problémás.

A gombokat ugyanott találjuk, mint az elődben, új kezelőszervet nem kapott a gép. Egyedül az üzemmódválasztó tárcsa néhány beállítását alakították át. A főbb funkciókat külső kezelőszervekről is vezérelhetjük, illetve bármikor aktiválható egy gyors funkciómenü (Fn) is. Saját beállításainkhoz két programozható gomb áll rendelkezésünkre, de a választható funkciók köre, bár volt bővülés, elég szűkös.

A fényképezőgép kis mérete ellenére a markolat alján található akkumulátor foglalat ajtó még nagyobb állványtalpon is nyitható marad. A fém állványmenet a gép optikai középtengelyével párhuzamos.

Optika

A géphez továbbra is az NX szériás objektíveket használhatjuk, melyeket kimondottan ehhez a rendszerhez terveztek. Az újabb modellek különlegessége az úgynevezett i-Function gomb. Az ezzel ellátott objektíveket teljes mértékben támogatja az NX11. E szolgáltatásról később a Különlegességek oldalon írok részletesebben.

A gyártó jelenleg 5 ilyen objektívet kínál, melyek a következők:

  • 18-55mm F3,5-5,6 OIS II
  • 50-200mm F4,0-5,6 ED OIS II
  • 30mm F2,0 (pancake)
  • 20-50mm F3,5-5,6 ED
  • 20mm F2,8

A Samsung NX11 egy megújult alapobjektívet kapott, melyen már megtalálható az említett gomb.

Az NX rendszer közvetlenül nem kompatibilis a Samsung korábbi DSLR-jeihez kiadott cserélhető objektívekkel, melyek bajonettje egyébként a Pentax (K) tükörreflexes gépekkel megegyező. A DSLR objektívek használatához egy külön megvásárolható adatperre van szükség.

A szenzor azonos mérete miatt a felhelyezett objektíveknél ugyanazzal a szorzóval (1,5x) kell számolnunk, mint a DSLR-ek esetében. Egy 18-55mm-es optika így 27,7-84,7mm-esnek felel meg kisfilmes értéken számolva.

Képérzékelő

A Samsung NX11 ugyanazt a 23,4×15,6 mm-es CMOS szenzort kapta mint elődje. Felbontása 15,5 millió pixel, valódi képalkotásra pedig 14,6 megapixelt használ a készülék. Emiatt a képméretek is megyeznek az elődben kínáltakkal, vagyis legfeljebb 4592X3056 pixeles fotók készíthetők JPEG, vagy RAW formátumban, illetve ezeket kombinálva, két külön fájlt mentve.

Újdonságként a 1:1-es oldalarányt kínálja a gép, melyből négyféle méretet választhatunk, 9 és 1,6 megapixel között. Ezen felül megtartották az alap 3:2 és 16:9 oldalarányokat is, szintén 4-4 választható képmérettel. JPEG esetében minden méretben három (Super Fine, Fine és Normal) tömörítés választható.

A rögzített adatok feldolgozásáról a Samsung saját DRIM rendszere gondoskodik.

Az NX11 másik újdonsága az immár 1/3 Fé fokozatonként állítható érzékenység. Ezt a menüben engedélyezhetjük. Az érzékenység egyébként ISO100 és 3200 között szabályozható, mint korábban, vagy automata módot is választhatunk. Friss szolgáltatásként a maximális AutoISO értéket is beállíthatjuk, ISO200 és 1600 között.

A szenzor automatikus portisztító rendszerét szintén az elődből örökölte a készülék. Ez az érzékelő előtti réteg nagyfrekvenciás rezonanciájával rázza le magáról a kevésbé makacs porszemeket, minden egyes bekapcsoláskor. A tisztítást a fotós is bármikor kezdeményezheti a menüből, illetve ki is kapcsolható.

LCD és kereső

A Samsungtól már szinte megszoktuk, hogy felső kategóriás gépeiben nem a hagyományos TFT LCD-t, hanem AMOLED (aktív-mátrix OLED) kijelzőt találunk. Természetesen az NX11 is ilyen hátsó képernyőt kapott, ugyanolyat mint elődje. Különösebb fejlesztésre persze nem is volt szükség, hiszen ez a technológia még mindig kuriózumnak számít. Kiváló, 614 000 képpontos felbontás, 3”-os (7,6 cm) méret, gyönyörű fekete színek, kontraszt és pontos színvisszaadás jellemzi a kijelzőt. A képernyő laposabb szögből is jól látható. Azért a korábbi tesztben is említett kihajtható kijelző nem ártana.

Lefedettsége 100%-os, világosságát pedig a Display Adjust menüpont alatt, 5 fokozatban állítható, de automatikus szabályozás is bekapcsolható. Ezen kívül beállíthatjuk a színezetet is, melyre egy 15 x 15 mezős mátrixon van lehetőség.

Az NX11 úgynevezett PenTile technológiájú OLED kijelzőt használ, melynek lényege, hogy szubpixeleinek mérete nem egyforma. Kék és vörös pixelekből kevesebbet, de nagyobb méretűek találhatók a képernyőn.

A kijelzőn megjelenő információkat a DISP gomb segítségével válthatjuk, melynek révén élő hisztogram és négyféle kompozíciós segédrács is megjeleníthető. Lejátszásnál is ugyanez a gomb szolgál a képadatok , vagy akár a színenkénti hisztogram megjelenítésére. A visszanézett képeket legfeljebb 7,2x méretre nagyíthatjuk, a kicsinyítés gombbal pedig 3, 9 és 20 nézőképes oldalak között váltogathatunk. Az új típusban már a képek közötti folyamatos lapozás is lehetséges a jobb vagy bal gomb nyomva tartásával.

A korábbi modellben a hátsó képernyő és az EVF közötti váltást automatikusan oldották meg, az EVF betekintőnyílása alatti szemérzékelővel. Ez az NX11-en is megtalálható, de a menüben külön is kiválasztható bármelyikük.

Az EVF kereső egy kényelmes, gumiborítású szemkagylót kapott, ami kellő mértékben kiáll a vázból. Bal oldalán egy élességszabályzó kerék kapott helyet, mely 4,0 – +2,0m-1 közötti tartományban működik. Az elektronikus kereső egy hagyományos LCD, ami gyengébb kontrasztátfogást és kevésbé mély feketéket ad, mint a hátsó, de 921 000 képpontos felbontása jó részletességet biztosít. Lefedettsége 100%-os, nagyítása pedig 0,86x-os.

Vaku

A vakut is kipipálhatjuk, mint az NX10-ből egy az egyben átkerült szolgáltatást. A két gép azonos mérete miatt a felnyitott beépített vaku magassága is megegyezik. 6,5 cm-re magasodik az optikai középtengely fölé. A villanót a bal oldalán lévő gombbal pattinthatjuk fel, mely elektronikus működésű, így csak a gép bekapcsolt állapotában használható. Sajnos ismét problémák adódhatnak a hosszabb (pl. napellenzős), viszonylag nagy látószöget adó objektívekkel, hiszen az alacsonyra nyíló vaku előtt csúnya árnyékfoltot hagyhat a képen.

A vakumódokat leggyorsabban az Fn, tehát a gyorsmenüből érhetjük el. Köztük megtalálható a vörösszem csökkentés is, mely utólag, szoftveres úton is elvégezhető.

A beépített vaku 11-es kulcsszámú, legrövidebb szinkronideje 1/180 mp. Kisfilmes értéken kb. 28mm-nek megfelelő nagylátószögig ad jó lefedést. Teljesítményét +/-2 fényérték között, 1/3 lépésközökkel szabályozhatjuk.

Külső vakut a gép tetején lévő vakupapucsra csatlakoztatva használhatunk, mely első ránézésre a Samsung DSLR-ekhez hasonló érintkező kiosztású, azonban maximálisan csak saját (NX) rendszervakukkal kompatibilis. A Samsung a SEF 42A, SEF20A és SEF15A villanóit ajánlja a géphez.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

A csatlakozóhelyek fentről lefelé: hálózati tápaljzat, HDMIkimenet, kábeles távvezérlő aljzat, A/V kimenet

A markolatban lévő kártyafoglalatba SD, SDHC és SDXC
memóriák helyezhetők

A géphez egy lítium ion akkumulátor (BP1310) jár. Egy töltéssel kb. 400 kép készíthető

Az akkumulátorhoz egy hálózati töltőt mellékelnek, melynek segítségével 2,5 óra alatt tölthető fel az akku