Kipróbáltuk: Samsung NX30 teszt

0

Bevezetés

Cikkünk előszava talán kissé félreérthetőre sikeredett a belterjes területre betörés révén. Szó nincs arról, hogy a Samsung valami új gyártó lenne ebben a szegmensben, hiszen a koreai cég már 12 éve készít digitális fényképezőgépeket, s a kompakt és ultrazoom gépek mellett jelentős tapasztalatot szerzett a DSLR modellek fejlesztése és gyártása terén is. Ám ahogyan az Olympus és a Panasonic is, a Samsung is úgy érezte, hogy a DSLR piacon viszonylag kis hatékonysággal tudnának csak jelen lenni a két erős nagy gyártó mellett (na vajon kikre gondolok?), így hát a tükörreflexes masinák helyett erejüket a feltörekvő cserélhető objektíves tükör nélküli szegmensre összpontosítják, ahol a viszonylag kevés résztvevő miatt szép pozíciót sikerülhet elérni.

Cikkünk elején arra is érdemes kitérni, hogy kik is vásárolnak MILC gépet, s nekik van-e igényük a komolyabb, minőségibb objektívekre, akár több százezer foritos áron. A MILC alap kitek főként azoknak készülnek, akik belépőszintű DSLR-t vásárolnának, számukra egy olcsóbb és kissé butuska DSLR helyett jobb vétel lehet egy MILC masina, jóllehet sokan ódzkódnak az új technikától. Igaz, az optikai kereső hiányát szokni kell, s EVF is csak a komolyabb, így drágább modellekbe kerül, de a mai MILC-ekkel általában már könnyebb dolgozni, mint egy nehézkes „entry level” DSLR-rel (itt jön a képbe, hogy ki mit ajánl megvételre, nyilván megkérdezik a szomszéd Józsit, aki már megvette első DSLR-jét pár éve, hogy mit ajánl, milyen gépet kellene vennie, hát mi mást ajánlana, mint a jól bevált DSLR-t, pedig a MILC-eket nem is próbálta). Nos, ők nem nagyon fognak objektíveket csereberélni, akár DSLR, akár MILC. Jó esetben a hőn szeretett MILC gép alap nagylátószögű zoomja mellé beszereznek még egy telezoom objektívet. Már ha van ilyen (a Canon MILC-eknél csak elviekben van, kapni gyakorlatilag nem lehet).

Van azonban itt is egy olyan réteg, akik a finomságokra fogékonyak, akik a remek részletgazdagságot, a fényerős objektíveket keresik, s akik a minőséget tartják szem előtt. Ez a jelenleg viszonylag szűkebb réteg nem fog megállni a kitobjektívnél, vagy egy telezoomnál. Ők azok, akik a komolyabb fényerejű, prémium minőségű objektíveket keresik, s ők azok, akik jelentősebb pénzeket képesek a gyártónál hagyni. Nem szabad(na) tehát egyetlen gyártónak sem elhanyagolni a – mondjuk ki – tehetősebb fotóamatőrök kiszolgálását, sem a vázak, sem az objektívpark és kiegészítők tekintetében.

S itt jön a képbe a marketing és a célzott hirdetések is. Ha szétnézünk a világban, akkor a legtöbb tévés vagy óriásplakátos fényképezőgép hirdetés a „kocafotósokat” célozza meg. Kihangsúlyozza a gép kis tömegét, szép hölgyekkel reklámoz, esetleg villogó beépített vakuval focivébén lövöldöző lelkes szurkolókat mutogat. De hol marad az igényesebb és tehetősebb fotósok tájékoztatása? Honnan értesülhetnek ők a Samsung komoly fejlesztéseiről? Talán a tévéből? Vagy a metróreklámokban? Ha 100 kocafotósnak eladott alap kit után egy minőséget szem előtt tartó igényes fotós esik be egy szakkereskedésbe, az már jó arány, de az is igaz, hogy ők azok, akik a kit megvásárlása után további pénzeket is a gyártó termékeibe képesek ölni. Szabad őket „lenézni”, elfelejteni? Én úgy gondolom, hogy nem! Sőt! Egy márka, egy jeles brand kialakításánál igenis fontos szempont a profizmus és a profikkal való együttműködés. Egyelőre ez az, amit a Samsungnál még nem látni, pedig maguk a fényképezőgépek és az objektívek igenis alkalmasak akár profi munkára is. Erre adnak jó bizonyítékot az asztalomon heverő Samsung NX30 kiváló szolgáltatásai, valamint a 16-50mm-es f/2-2,8 fényerejű prémium objektív is, amit a gép mellé kaptunk a kipróbálás idejére. Mégis, sok olyan területen nem találkozni a Samsung nevével, ahol egyébként az igényesebb, illetve profi fotósok is felfigyelnének a kistigris gépeire. Pedig volnának ötleteim…

Bár még csak pár napja van nálam a gép, már most érzem, hogy tudásukhoz és képességükhöz képest méltánytalanul kevés szó esik ezekről a gépekről. Most mi is igyekszünk ezen változtatni, így e hosszú bevezető után következzen a Samsung NX30 részletes bemutató tesztje.

Kezdésnek tekintsük át a Samsung NX30 főbb tulajdonságait:

 • 20,3 megapixeles, APS-C CMOS érzékelő

 • ISO100-25600 érzékenység
 • DRIMeIV feldolgozórendszer
 • A korábbinál jobb hibrid AF rendszer (NX AF System II)
 • 3″-os kihajtható, elforgatható érintésérzékeny AMOLED kijelző (1,036 millió képpont)
 • 2,359 millió képpontos EVF kereső, felhajtható betekintő nyílással
 • 1/8000 mp max. záridő
 • 9 kép/mp sorozat
 • FullHD videofelvétel 60 fps sebességgel
 • Külső vaku csatlakozás (vakupapucs)
 • SD/SDHC/SDXC memóriák támogatása
 • HDMI kimenet
 • Wi-Fi/NFC (távvezérléssel és automatikus backup funkcióval)
 • 1410 mAh-es lítium-ion akkumulátor (360 kép CIPA ajánlású gyári mérés szerint)