Kipróbáltuk: Samsung NX30 teszt

0

Felépítés

Ergonómia

A tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépek között kétféle trend figyelhető meg, már ami a külsőt illeti. Az egyik vonal az igen kis méretek felé halad, ezt választotta annak idején az Olympus is, amikor a PEN szériába belefogott (az OM-D gépek a másik vonalhoz tartoznak). Ezeknél a gépeknél a fő szempont a lehető legkisebb méret elérése. A Samsung is jelen van már ezen a vonalon az 1″ típusú NX Mini gépével. Az NX30 azonban a másik irányba megy, ahol fontos a kényelmes fogás, a jó kezelhetőség, egyszóval az ergonómia.

Nem is lehet sok panaszunk a gépre, hiszen kényelmes markolattal látták el, s a hátlapon a hüvelykujjunknak méretes támasztékot alakítottak ki. Ami lehetne egy kicsit jobb, az a vezérlőtárcsák elhelyezése. Az exponáló gomb mögötti tárcsa még egész jó helyen van, de a hátsó tárcsa fotózás közben nem érhető el. Igaz, ezt nagyon nem is kell használnunk, hiszen az expozíció kompenzációt nem ezzel, hanem a +/- gomb megnyomása közben az elülső vezérlőtárcsával állíthatjuk (ez a módi a belépőszintű DSLR-ekre jellemző). A hátsó vezérlőtárcsa egyben a négy irányú navigáló gombok szerepét is betöltik, ráadásul négy fontos paraméter innen közvetlenül is állítható, mint az érzékenység, fókusz mód, fehér-egyensúly, illetve a kijelző módja.

Szintén említést érdemel a viszonylag kis méret, amely miatt a kisujjunk már nem feltétlenül fér el a markolaton. Ez kitobjektív használatakor nem okoz problémát, de a komolyabb 16-50mm f/2-2,8 objektívvel már kicsit butább a helyzet: maga az objektív nagyobb, mint a gép (az alja lentebb ér), s a tetemes tömeg miatt a fogás is picit nehezebbé válik. Meglepetés pedig akkor is érhet bennünket, ha egy kisebb objektívet használva a gépet állványra helyezzük, majd le szeretnénk cserélni az objektívet az említett 16-50mm-esre. Nem biztos, hogy sikerülni fog, ha az állványtalp kellően méretes és előre lóg. Ez esetben bele akadhat az objektív. Ilyenkor le kell szerelni az állványtalpat, felrakni az objektívet, majd újra felhelyezni az állványtalpat. Nem egy sűrűn előforduló probléma ez, de jól jelzi, hogy a kis méret nem mindig előny.

Időjárásálló szigetelésről a gyártó nem tesz említést sem a specifikációk között, sem a használati útmutatóban, s mi magunk sem találtunk ilyenre utaló jelet az akkumulátor fedlapján, így vélhetően nem is rendelkezik ilyennel az NX30.
Az expozíció korrekció állítás módja és a fenti hiányosság miatt az NX30-at nem igen lehet a felső kategóriába sorolni, de mint később látni fogjuk, szolgáltatásai között bőven akad olyan, amely sok esetben csak a felső kategóriában található meg.

A fényképezőgép módjának kiválasztásához üzemmódtárcsa került a gép felső részére, mellette pedig a kioldási módot állító kapcsoló kapott helyet, ahol pl. sorozat módot és önkioldót is választhatunk. A megoldás hátránya, hogy így nem lehetséges már önkioldóval kombinálni az automatikus expozíció sorozatot, amelynek HDR fotózásnál vehetnénk nagy hasznát (persze mondjatjuk, hogy a gép eleve kínál HDR módot, de jól tudjuk, hogy ez nem pótolja a minőségi HDR fotózást, ahogy a gépen belüli panoráma összefűzés is inkább csak játékra jó). Külön gombot kapott a fénymérés, a Wi-Fi aktiválása, illetve a videófelvétel indítása is.

Ami még a könnyű használatot szolgálja, az az EVF-nél kialakított betekintés érzékelő, amely szükségtelenné teszi a manuális váltást a hátsó kijelző és az EVF között, illetve a kézi élességállításkor a kijelzőn megjelenő távolságskála, illetve makró objektívnél a leképezési arány skála. Ezeket DSLR-eknél az objektívre helyezik, itt azonban jó helye van a kijelzőn is. Érdekes viszont, hogy a kitobjektívnél a távolságskálán nincs pontos beosztás, csak hozzávetőleges távoli-közeli skála.

Az állvány menet a gép optikai tengelye alatt kapott helyet, hajszálnyival a képérzékelő síkja mögött. Pozitívum, hogy állványra helyezett gépnél mind az akkumulátor, mint a memóriakártya cserélhető marad.

Képérzékelő

A Samsung NX30-ba APS-C méretű, azaz 23,5×15,7 mm hasznos méretű CMOS szenzor került, amelynek teljes pixelszáma 21,6 millió. Ebből 20,3 millió képpont használható a képalkotásra, így a legnagyobb felbontásban 5472×3648 pixeles képeket készíthetünk. Kisebb felbontások között 10, 6 és 2 Mpixeles választható. A fotók oldalaránya alapesetben 3:2, ezen felül 16:9 és 1:1 érhető el.

A szenzortisztításról az NX30-nál sem kell lemondanunk, amely természetesen ultrahangos elvű. Szoftveres porszem adatokat a gép nem tárol, így utólagos korrekció nem áll rendelkezésünkre.

Fájlformátumként három tömörítési fokozatú JPEG-et, vagy veszteségmentesen tömörített RAW formátumot használhatunk, illetve ezek kombinációja is választható. A RAW fájlokat a mellékelt Adobe Lightroom szoftverrel konvertálhatjuk.

Az érzékenység ISO100 és ISO25600 közé állítható, a lépésköz 1 vagy 1/3 Fé lehet. Itt is van lehetőség az érzékenység gép általi automatikus beállítására, ehhez a maximális érzékenységet adhatjuk meg max. ISO3200-ig, valamint az automatikus zársebesség választáson kívül kézzel is megadhatjuk a minimumot 1 mp és 1/2000 mp között. Azért mennyivel jobb lenne, ha a fix érték megadása helyett a reciprokszabálytól való eltérést adhatnánk meg, pl. 1 Fé eltérést kérve 50 mm-es gyújtótávolságnál a gép 1/80 mp helyett 1/160 mp-et választana. Ez zoomobjektíveknél is biztonsági tartalék beállítását tenné lehetővé a remegősebb kezű kollégák számára.

A hagyományos redőnyzár mellett az NX30-ban elektronikus zár is elérhető, ennek kiválasztását viszont minden esetben a gép végzi, mi csak engedélyezhetjük ezt a lehetőséget. Ami biztos: 1/6000 mp-nél gyorsabb zársebesség esetén az elektronikus zár fog dolgozni.

Objektív

A Samsung APS-C szenzoros MILC gépeire az NX bajonettes objektívek tekerhetők fel. Kitben a 18-55mm f/3,5-5,6 OIS III objektívet kapjuk. A III-as jelzésű változaton a stabilizátor kapcsolója helyett iFn gombot találunk, amelyről a gép egy-egy paraméterének beállítását kezdeményezhetjük (pl. rekesz, érzékenység, stb.). A kitobjektív mechanikai kialakítása jó, nem kelti gyenge minőségű olcsó darab érzetét. Az élességállításhoz elektronikus gyűrű került az objektívre, amely tapasztalataim szerint jobb megoldás, mint az egyszerűbb DSLR kitobjektívek direkt mechanikus megoldásai, hiszen utóbbiak kis tartományban járnak, így a nagyobb tartományban járó elektronikus gyűrű precízebb munkát tesz lehetővé.

A géphez mi az említett Samsung 18-55mm f/3,5-5,6 OIS III, Samsung 60mm f/2,8 Macro ED OIS és Samsung 16-50mm f/2-2,8 OIS objektívet kaptuk, igyekeztünk mindegyikkel tesztképeket is készíteni.

Kijelző és kereső

A gép hátuljára 3″ (7,7 cm) képátlójú kijelző került, amely azonban nem LCD, hanem OLED (egészen pontosan SUPER AMOLED) technológiájú. A kezelési útmutatóban lévő specifikációk szerint 1,037 millió képpontból épül fel (720×480 pixeles), S-csík forma szerint. Hogy pontasan mit is jelent az S-csík forma, azt a jobb oldali képen mutatjuk be, amely az OLED panelről készült nagy nagyítással. Szó, mi szó, valóban különleges kialakítása ez a szubpixelek elhelyezésének, amely a legegyszerűbb RGB pontoknál kevésbé látható pixeleket adhat. E megoldással egyébként a Samsung Galaxy Note 2-ben is találkozhatunk, igaz, ott jóval kisebb üresen hagyott távolsággal az egyes szubpixelek között.
Összességében a kijelző képe remek részletgazdagságú, csak igen közelről nézve válnak láthatóvá a képpontok. Az OLED jellemzője még a kiváló kontraszt, no és a tökéletes, derengés nélküli fekete.

Az OLED megjelenítő felületét érintésérzékenyre alakították ki, amely sok esetben könnyebbé teszi a gép használatát, pl. a fókuszpont áthelyezésénél, vagy akár a menüben való mozgásnál. Multi-touch képessége miatt a képnagyítást két ujjal az okostelefonoknál elterjedt módszer szerint is kezdeményeezhetjük.

A kijelző 180 fokban kihajtható, illetve 270 fokban elfordítható, amely a fej fölüli, illetve földhöz közeli fotózásnál, illetve selfi képek készítésénél jön jól.

Az elektronikus kereső 1024×768 pixel felbontású, s 2,359 millió képpontnak megfelelő kialakítású. Az EVF-ben alkalmazott kijelző ugyanis váltottképes megjelenítést alkalmaz, azaz minden képpont önmagában képes a vörös, a zöld és a kék egy-egy árnyalatának megjelenítésére. A színes kép a gyors egymásutánban felvillanó vörös-zöld-kék színcsatornák monokróm képeiből áll össze. Ez a megjelenítési mód kis méretben is igen nagy részletgazdagságot és pixelesség-mentességet garantál, ugyanakkor első használatkor a szemünk ide-oda ugrálásakor kissé zavaró vörös-zöld-kék csíkozódást láthatunk.
A nagyításra a gyártó 0,96×-es értéket adott meg, amely mellé 100%-os lefedettség társul. Ez tehát nagy keresőképet jelent, méghozzá akkorát, mint egy képzeletbeli, 1×-es nagyítású, 100% lefedettségű kisfilmes gép keresőképének 64%-a (ellenőriztük, tényleg ilyen nagy).
A megjelenített kép színei jók, érzésre a színtere is jobb, mint a hátsó OLED-é (a bíbor megjelenítésénél érezhető), viszont feketéket nem nagyon látunk az EVF-ben, inkább csak sötétszürkét.

Az EVF-et dioptria korrekciós lehetőséggel is ellátták, ennek tárcsájához akkor férünk hozzá, ha a keresőt kihúzzuk. Igen, a kereső kihúzható a gépvázból, sőt, felfelé el is fordítható 90 fokkal.

Mindkét kijelzőn azonos tartamat mutat a gép, amely felvételkor és lejátszáskor is igen részletes adatokat tartalmaz. Az élőképre kérhetünk többféle segédrácsot (3×3, 4×4, kereszt, átló), illetve élő hisztogramot is, valamint rendelkezésre áll elfordulást és döntést is jelző elektronikus horizont is, amely azonban portré állásban nem használható. Lejátszáskor villogtathatók a kiégett részek, megjeleníthető RGB és világosság hisztrogram is, valamint részletes képkészítési adatok is.

https://www.youtube.com/watch?v=s3Ov6TZxko

Van lehetőség gyors info panel, illetve aktív státuszképernyő megjelenítésére, előbbinél csak az OLED fényerő, utóbbinál szinte minden megjelenített paraméter módosítható.

Vaku

A gépbe 11-es kucsszámú vakut építettek, amelyet minden esetben a fotósnak kell felpattintania a gép oldalán lévő mechanikus gomb megnyomásával. A villanó üzemmódjai között derítés, vörösszem csökkentő, első és hátsó redőnyre szinkronizált érhető el. Ezen kívül külső vaku vezeték nélküli vezérlésére is van lehetőség.

A vaku teljesítményét ±2 Fé tartományban korrigálhatjuk, 1/2 Fé lépésekben. Kézi teljesítmény beállításra nincs lehetőség a beépített vakunál.

Az NX30 vakupapucsot is kapott, ahova Samsung rendszervaku, vagy középpontos érintkezőjű vakuk, illetve rádiós kioldók illeszthetők. A redőnyzár által meghatározott vakuszinkronidő min. 1/200 mp. Külön szinkron kimenetet nem kapunk, de a vakupapucsról egy adapter segítségével levehetjük a szükséges jelet.

Memóriakártya, akku, csatlakozók

A csatlakozókat a fényképezőgép két oldalára helyezték egy-gy gumi lap/ajtó mögé. A bal oldalra került a sztereó mikrofon bemenet jack aljzata, míg a jobb oldalon a micro HDMI és az USB/távkioldó csatlakozói kaptak helyet.

Az akkumulátort és a memóriakártyát egy közös ajtó mögé helyezhetjük, mely szokás szerint a markolat alatt található. Memóriakártyából a gép SD, SDHC és SDXC változatokat is fogad, s támogatja az UHS-I nagy sebességű módot is.

A géphez BP1410 jelű lítium-ion akkumulátort kapunk, amely 7,6 Volt feszültségű, 1410 mAh kapacitású, azaz 10,7 Wh energiát képes eltárolni. Az akku töltését a gépen belül végezhetjük, ha a fényképezőgépet a mellékelt USB kábelen keresztül számítógéphez, vagy a mellékelt USB kimenetű AC adapterhez csatlakoztatjuk. A gép micro USB csatlakozójának köszönhetően akár okostelefon vagy tablet töltője is használható.

Az NX30 az akkumulátor töltöttségét százalék pontossággal jelzi ki.