Kipróbáltuk: Samsung NX30 teszt

0

Különlegességek

Dinamika tartomány, HDR

A gép menüjében dinamika tartomány címszó alatt találjuk a sötétebb részek jobb leképezését célzó hangatos Smart Range+ opciót, amely különösebb hókusz-pókuszt nem végez a képeken, amit az a lenti dobozban is látható. A HDR mód ezzel szemben valóban három expozícióból dolgozik, igaz, ez sem ad szép eredményt, a normál egyszeri expozíciónál kiégett gubó HDR módban sem tartalmaz több részletet, ellenben a kiégés helyett ronda szürke lesz.
Sajnos a dinamika tartomány bővítésének egyik módja sem sikerült túl jól, ennél azért már vannak hatékonyabb HDR megoldások is. Így hát marad a kézi HDR képkészítés (ami magunk között szólva egyébként is több kreativitást és precízebb munkát tesz lehetővé, így én eleve mindenkit a kézi megoldás használatára buzdítanék, géptípustól függetlenül).

Dinamika tartomány opciófunkció kikapcsolva


Smart Range+ mód


HDR mód

Időzített felvétel (interval)

A sorozat módoknál már kitértünk erre a szolgáltatásra, de itt is érdemes megjegyezni, hogy az NX30 lehetőséget biztosít a time-lapse videók szerelmeseinek, hogy akár másodperc pontossággal megadják a két kép között szükséges késleltetés idejét. A képek száma pedig gyakorlatilag nincs korlátozva, csak a memóriakártya szabad kapacitása által.

Torzítás korrekció

A Samsung NX30 az objektívek geometriai torzításának korrekciójára is képes, igény esetén ezt kikapcsolhatjuk, így a JPEG képek is torzítás-korrekció nélkül kerülnek mentésre (a RAW fájlokban természetesen nincs korrekció, azt utólag végezhetjük el a RAW konverterben).

Torzítás korrekció (Distortion Correct)

Virtuális horizont

Nem csak az optikai tengely körüli elfordulást, de kis mértékben a döntést is mutatja a Disp gomb megnyomásával aktiválható virtuális horizont. Sajnos ez a funkció csak normál gépállásnál működik, portré állású gépnél nem érhető el (pedig ott is szükség lehet erre). További probléma, hogy az optikai tengely irányú elfordulást is viszonylag lazán kezeli, kb ±5 fok eltérést még zöld csíkkal vízszintesnek jelöli.

Egyszerű panoráma

A témamódok között találjuk meg a panorámakészítés lehetőségét, amelynél mind hagyományos (fekvő), mind függőleges (portré) állású géppel készíthetünk akár 180 fokot lefedő képet. Meglepő azonban, hogy az NX30-nál a függőleges gépállás nem növeli a panoráma függőleges irányú látószögét, sem a függőleges felbontását, sőt, ilyen állásnál a végső panoráma felbontása még alacsonyabb is, mint a normál módúé. A gép a panorámát automatikusan összefűzi.

Panoráma vízszintes gépállásnál

Panoráma függőleges gépállásnál

Van lehetőség 3D panoráma készítésére is, ezt csak fekvő gépállással használhatjuk. Több 3D panorámát is készítettünk, de sajnos egyik sem jelent meg helyesen egy koreai 3D okostévén. Az MPO fájlt letölthetővé tesszük, hátha csak a tévével volt gond.

Wi-Fi

Az NX30-at a Samsung Smart Camera-ként dobta be a köztudatba, amelynek egyik oka a beépített Wi-Fi adapter volt, amely okostelefonról vagy tabletről való vezérlést is kínál. Az egyszerű vezérlési módon túl az NX30 még mobiltelefonra vagy tabletre történő automatikus megosztást, baba figyelőt, e-mailben képküldést, közösségi hálózatra vagy felhőre megosztást (Facebook, Picasa, YouTube, Dropbox, Flickr), illetve DLNA-n keresztül további lehetőségeink is nyílnak.

Nem állítom, hogy profi Wi-Fi tudor vagyok, de jópár fényképezőgép átment már a kezem alatt, amelyekkel gond nélkül sikerült az okostelefonról vezérlés. Meglepő, sőt, talán meghökkentő, hogy pont egy Samsung fényképezőgépnél futottam bele az első „hát ez az istennek se jön össze” felkiáltással végződő problémába. A helyzet pikantériája, hogy ráadásul egy Samsung okostelefonnal próbáltam csatlakozni, a leírásnak megfelelően (felléptem az NX30 által generált Wi-Fi hálózatra, majd elindítottam a SmartCamera app-ot, de semmi sem történt).

Azért a lehetőségek bemutatása nem marad el, szerencsére a Samsung készített erről egy promó videót, amit mi most meg is osztunk, s bízunk abban, hogy csak a v2.3-as Android miatt akadt el a dolog (bár akkor miért engedte telepíteni az alkalmazást?).

https://www.youtube.com/watch?v=lhKtCC4hwnE