Kipróbáltuk: Samsung NX30 teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Vaku felpattintó gomb
(2) Bekapcsoló kar
(3) Exponáló gomb. Félig megnyomására elindul az automatikus élességállítás. A gomb közepén régi típusú, vezetékes kioldó fogadására alkalmas aljzatot alakítottak ki.
(4) Fénymérés gomb
(5) Wi-Fi alkalmazás gomb
(6) Elülső vezérlőtárcsa
(7) Üzemmód tárcsa. Teljesen körbeforgatható, és a következő lehetőségek közül választhatunk:

 • (S), Intelligens: Valójában témamódok, ahol a következők érhetők el: retusált arc, legjobb arc, tájkép, makró, akció kimerevítése, árnyalatgazdagság (HDR hatás), panoráma, vízesés, multi expozíció, kreatív fényképezés automatikusan alkalmazott szűrővel, intelligens ugrás felvétel, sziluett, alkony, éjszakai, tűzijáték, fénysávok.
 • Wi-Fi: a Wi-Fi funkciók kiválasztása: MobileLink, RemoteViewfinder, Baby Monitor, Auto Backup, Email, SNS&Cloud, Samsung Link. Wi-Fi üzemmódot egyébként a Wi-Fi gombbal is választhatunk.
 • Auto: teljesen automatikus mód , ahol minden paramétert a fényképezőgép vezérel. Itt nem változtatható a fehéregyensúly sem, sőt még expozícó-kompenzáció sem alkalmazható.
 • P: programautomatika. A teljesen automatikus móddal szemben itt minden paraméter a fotós által megváltozatható, de az expozíciós adatokat a gép számítja ki, beleértve a rekeszértéket is. Ettől eltérni a vezérlőtárcsák valamelyikének elforgatásával lehet (program-shift).
 • A: rekesz-előválasztás (zársebesség-automatika). A fotós kézzel adhatja meg a használni kívánt fényrekesz méretét.
 • S: zársebesség-előválasztás (rekesz-automatika). A fotós a zársebességet adhatja meg kézzel, 30 mp és 1/8000 mp között (elektronikus zár használata esetén).
 • M: teljes manuális üzemmód, amikor mind a zársebesség, mind a rekeszérték a fotós által módosítható. Van lehetőség BULB mód használatára is, ekkor az exponáló gomb, vagy a távkioldó segítségével maximum 4 perces expozíciót is készíthetünk.
 • C1, C2: egyéni üzemmód, ahonnan a korábban, az Egyéni beállítások menüben elmentett értékek hívhatók vissza.
 • (i): Objektív-előválasztás üzemmód. Az objektív iFn gombját megnyomva mélységélesség, kontraszt vagy digitális zoom beállítását választhatjuk ki.

(8) Kioldási mód tárcsa: itt választhatunk az egyszeri, a sorozat, az önkioldó vagy az automatikus sorozat közül. A sorozat sebességét ill. az automatikus sorozat típusát a menüben választhatjuk ki.
(9) Videófelvétel indítása és leállítása.

Hátul

(1) Elektronikus kereső dioptria korrekciós tárcsája, amely az EVF kihúzása után válik elérhetővé.
(2) Expozíció-korrekció.
(3) Fénymérés rögzítésa.
(4) MENU: a menü jeleníthető meg, illetve kapcsolható ki a segítségével. A menü az exponáló gomb félig lenyomott állapotában is kikapcsol.
(5) Fn gomb: aktív státusz képernyő megjelenítésére használhatjuk. Itt érhető el a zársebesség, rekesz, expozíció-korrekció, érzékenység, fehéregyensúly, képmód, kioldási mód (nem módosítható), fénymérés, fókuszmód, fókuszterület mód, vakumód, mentés egyéni üzemmódként. Ezeket az érintőképernyő segítségével módosíthatjuk is.
(6) Hátsó vezérlőtárcsa, mely egyben a négyirányú navigálógombokat is helyettesíti. Az egyes irányokhoz tartozó funkciók:

 • Fel: DISP: kijelzőn megjelenő információk módosítása.
 • Le: ISO: érzékenység beállítása.
 • Jobbra: AF: egyszeri/folyamatos AF vagy MF.
 • Balra: WB: fehéregyensúly beállítása.

A tárcsa közepén az OK gomb található, amely egyben a fókuszmező áthelyezésének indítására is használható.
(7) Lejátszás gomb. A memóriakártyákra mentett felvételek megtekintéséhez használható. A Playback menü csak ebben a módban érhető el. Ismételten lenyomva visszajutunk felvételi üzemmódba, de az exponáló gomb félig lenyomásával is visszakerülhetünk.
(8) Törlés / Custom gomb. Lejátszás módban az aktuálisan megjelenített fotó törlésére szolgál. Felvétel módban alapesetben az önkioldó paraméterezésére használható, ahol megadhatjuk a késleltetés idejét, az expozíciók számát és a közöttük lévő intervallumot, de át is programozhatjuk, hogy az AF terület módot változtathassuk segítségével.

Elöl

(1) Preview gomb: funkciója programozató, alapesetben a rekesz beugrasztására használható, de ide programozhatjuk az egy érintéses fehéregyensúly-beállítást, valamint az egygombos RAW ki/bekapcsolás lehetőségét.
(2)Objektív kioldó gomb: lenyomva, majd az objektívet balra elfordítva, leoldhatjuk azt a vázról.