Kipróbáltuk: Samsung NX30 teszt

0

AF, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A Samsung NX30 hibrid fókuszrendszerrel rendelkezik, amely 105 szenzorra integrált fázis-különbség érzékelőből és 247 pontos kontraszt alapú AF mezőből áll, legalábbis papíron.

A fókuszrendszer többféle üzemmódban működhet. Választhatunk egyszeri, vagy folyamatos fókuszt is, de a fókuszterületek alapján is többféle lehetőségünk van, úgy mint: kézzel mozgatható fókuszkeret (négy féle fókuszterület mérettel), többmezős (automatikus), arcfelismerés (max 10 arc egyidejűleg), illetve önarckép.
Az érintésérzékeny kijelző segítségével kiválaszthatjuk a képmezőn a fókuszterület kívánt helyét, illetve a menü Érintő AF menüpontjában azt is megadhatjuk, hogy történjen-e rögtön fókuszálás is, s ezen felül exponáljon-e a gép. Sőt, itt témakövető AF is választható.

A fókuszterületet 19×12-es mátrix pontjaira állíthatjuk (a 247 AF pont akkor jönne ki, ha 19×13-as mátrixunk lenne, de nekünk csak 19×12 mezőt engedett a gép), azt azonban nem mutatja az NX30-as, hogy hol találhatók a fázis-különbség érzékelők. Mi próbálgattuk, de igazi fázis-különbség érzékelőre jellemző határozott jó irányba indulást nem tapasztaltunk. A gép minden esetben az aktuális fókuszpozícióhoz képest a közelebbi irányba indult, függetlenül attól, hogy az volt-e a helyes irány. Ezt követően pedig a végpont előtt mindig volt a kontrasztérzékelésre jellemző előre-hátra keresgélés (akkor is, ha csak minimális eltérés volt egyik irányba az ideális fókuszhoz képest). Kicsit az az érzésünk, hogy itt is több a marketingje a fázis-különbség résznek, mint a valós előnye (ami konvergál a nullához).

Kevés fény esetén a fényképezőgép elejére épített zöld fényű AF segédlámpa szolgál fényforrásként, amelynek hatótávja az objektív fényerejének függvényében változik (kitobjektívvel kb. 2-3 méter).

Természetesen kézi élességállítás is végezhető, ezt objektívtől függően vagy az objektíven lévő kapcsolóval, vagy az AF módok között tudjuk aktiválni. Kézi élességállítás során 5×-ös, vagy 8×-os nagyítást kérhetünk (ez előzetesen kell kiválasztanunk a menüben, fókuszálás közben nincs egyszerű mód a nagyítás megváltoztatására). Sajnos a kézi élességállításnál a gép csak a képmező középső területét nagyítja ki, nincs lehetőség az élőkép nagyított részét mozgatni. Van azonban egy mód, amivel ezt áthidalhatjuk, ez pedig a DMF, avagy Direct Manual Focus, vagyis direkt kézi fókusz. Ez automatikus élességállítással kombinált MF módot jelent, ahol a kézi élességállítás mindig elérhető, de az exponáló gomb félig lenyomásakor az AF is elindul. A megoldás tehát a következő: DMF módot engedélyezünk a menüben, félig lenyomjuk az exponáló gombot, majd az élességállító gyűrűvel beállítjuk a kívánt élességet, amely már a fókuszkerettel jelöl terület kinagyításával végezhető. Kicsit faramuci megoldás, nyilván sokkal jobb lenne, ha MF módban eleve mozoghatnánk a képterületen a nagyított képrészlettel.
A kézi élességállításnál élkiemelés is kérhető, amely még könnyebbé teheti a fókusz precíz beállítását.

A gépben 221 mezős fénymérés dolgozik, amely működhet mátrix, középre súlyozott átlagolt, vagy szpot elven. Arra is van lehetőség, hogy az alapesetben a képmező közepén működő fénymérés súlyozást (vagy a szpot mérés körét) a fókuszterülethez rendeljük, sőt (és most tessék megkapaszkodni): az érintőképernyőn kettészedhetjük a fókuszpontot és a fénymérést, s ezeket egymástól függetlenül bárhová elehelyezhetjük.
Az expozíció-kompenzációval 3 Fé-kel térhetünk el a fénymérő által kiszámolthoz képest.

Sorozat fényképezés

Ha MILC, akkor akár rá is vághatjuk, hogy gyors sorozatra képes. Legalábbis azok, amelyek direkt nincsenek lebutítva, itt ugyanis nincs tükör, aminek a mozgása késleltetné a sorozat sebességet. Igaz, a szenzor még lehet a leggyengébb láncszem, de napjainban ez már nem jellemző.
A Samsung NX30 is kínál gyors sorozatokat, méghozzá 4 vagy 9 kép/mp sebességgel, akár JPEG, akár RAW formátum esetében. RAW formátumnál 10 képig, JPEG-nél kártyasebességtől függően több képig is képes tartani a gép ezt a sebességet. Ha a puffer telítődik, a sorozat nem áll le, csak a kártya írási sebességének függvényében belassul.
Burst sorozat módban 10, 15 vagy 30 kép/mp is elérhető, de ez esetben maximum 5 Mpixeles JPEG képeket készíthetünk, egy sorozatban 30 darabot.

A hagyományos sorozaton túl választhatunk automatikus expozíció sorozatot is, ahol 3 kép készül ±0,3..3 Fé expozíciós eltéréssel. Különleges sorozatok között elérhető a fehregyensúly-sorozat, a képstílus sorozat és a rekesz-sorozat (mélység-sorozat). Kellemes, hogy az automatikus sorozatot a gép felső részén elhelyezett kioldási mód tárcsával könnyedén kiválaszthatjuk. Azt azonban, hogy az automatikus sorozatok közül melyik lépjen működésbe, már csak a menüben választhatjuk ki.

Az NX30 időeltolásos (programozott) automatikus sorozatot is kínál (Interval Capture), amely 1 mp és 24 óra közötti lépésközt enged (óra:perc:mp precíz beállítással), a képszám pedig akár 9999 is lehet. Az így készített képekből kiváló time-lapse videó készíthető, ezt azonban a gép nem fűzi össze helyettünk.

Az önkioldónál 2 mp és 30 mp között akármilyen hosszú időzítést választhatunk. Ez a törlés gomb megnyomásával adható meg, ahol a készítendő képek számát és a képek közötti intervallumot is beállíthatjuk (1-10 kép, 0,5-2 mp). Mivel a sorozat és az önkioldó egy azon kioldási üzemmód tárcsáról választható ki, arra nincs lehetőségünk, hogy gyors- vagy automatikus sorozatot önkioldóval időzítsünk.

Videó

Videót akár 1920×1080 pixeles FullHD felbontásban is rögzíthetünk, a felvételt bármely üzemmódból elindíthatjuk a külön videófelvételi gombnak köszönhetően. A gomb megnyomását követően 1 mp-en belül elindul a felvételkészítés.

A képfrissítés NTSC rendszer választásakor 60 vagy 30 képkocka/mp, PAL rendszer választásakor 50 vagy 25 képkocka/mp lehet. 24p módot csak 1920×810 pixeles széles cinemascope (2,37:1) módban választhatunk. Kisebb felbontásban 720 soros HD lehet, illetve választhatunk 4:3 oldalarányú VGA is választható.

A videofelvétel során működik a fénymérés, használhatók a digitális képeffektek is, illetve folyamatos élességállítás is rendelkezésre áll, amelynek sebessége egész jó, bár a kontraszt alapú AF miatt sokszor keresgél ide-oda. Felvétel előtt és közben is módosítható a rekesz. Fotót felvétel közben nem készíthetünk, de pillanatmegállító rendelkezésünkre áll.

1920×1080 pixel, 59,94 kép/mp (60p), AVC, 37 mp, 118 MiB, ~26,5 Mbps (3,3 MB/s)
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Videó kékórában a 18-55mm-es kitobjektívvel (Full HD 30p)
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Videó kékórában a 16-50mm f/2-2,8 objektívvel (Full HD 30p)
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Rekesz állítása videófelvétel közben
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Normál videózáson túl választhatunk gyorsított (5×-ös, vagy 10×-es sebességű) videót is, illetve 1280×720 pixeles felbontásnál 30 kép/mp frissítésnél elérhető a 0,5×-es lassított (slow-motion), 640×480 pixeles felbontásnál pedig a 0,25×-es lassított mód.

Normál sebességű videó
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

0,5× sebességű videó
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

0,25× sebességű videó
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

2× sebességű videó
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

4× sebességű videó
Eredeti videó letölthető: ide kattintva