Kipróbáltuk: Sigma 150-600mm f/5-6,3 DG OS HSM S – teszt

0

Képminőség

Színhiba

Már a Contemporary modell is szinte nem mutatott színhibát, a Sports modellben alkalmazott két FLD és három SLD lencsetag gyakorlatilag nem hagy esélyt a kromatikus aberrációnak, még nyitott blendén sem.
Axiális kromatikus aberrációval éppen találkozhatunk, de ennek mértéke annyira csekély, hogy még nagy méretű nyomatoknál sem okozhat komoly problémát.

Bokeh

Ebben az objektívben is 9 lekerekített lamellából épül fel a rekeszt, így bizonyos fokig fényerőnél szűkebb blende esetén is a körhöz közeli bokeh forma érhető el. F16-tól azonban a háttérben lévő elmosott fényfoltok formája kezd jól láthatóan sokszög alakot felvenni.

Geometriai torzítás

Általában azt gondoljuk, hogy a nagy gyújtótávolságú telezoomok jelentős párnatorzítást adnak a végállásban. Bár erre a Contemporary modell rácáfolt, a Sports modell érdekes módon komolyabb torzítást mutatott, alig kevesebb, mint 1%-nyit, a teljes zoomtartományban.

Geometriai torzítás0,8% párnatorzítás


0,9% párnatorzítás


0,9% párnatorzítás


0,8% párnatorzítás

Peremsötétedés

A Sigma 150-600mm f/5-6,3 DG OS HSM S peremsötétedés terén közelítőleg ugyanazt hozza, mint a Contemporary modell. A sarkok sötétedése nyitott blendénél elég jelentős, de F8-ra rekeszelve 10% alá csökkenthető, igaz, még F11-nél sem szüntethető meg teljesen. Akit ez zavar, szerencsére Lightroomban két kattintással javíthatja.

Peremsötétedés


18%

9%

4%

1%

19%

7%

4%

17%

10%

7%

18%

12%

9%

Makró, közelfényképezés

~2,8 méteres tárgytávolság,
autofókusz
174 mm széles lefedés

~2,8 méteres tárgytávolság,
kézi fókusz
160 mm széles lefedés

A komoly gyújtótávolságú teleobjektívek általában nem szoktak nagyon közel engedni a témához és itt a 2,8 méteres minimális tárgytávolság sem számít kifejezetten közelinek. Érdekes viszont, hogy kézi élességállítást használva kicsit közelebb is mehetünk a témához, igaz, ez csak pár cm-t jelent.

A teljes képkockát így 16 cm széles témával tölthetjük ki.

Képminőség

A Contemporary és Sports modellek között képminőségben csak kicsi eltérést tapasztalni. Mindkét objektív jól dolgozik, de a Sports modell nyitott blendén egy fokkal élesebb, kevésbé lágy képet ad. Ez a méretesebb lencséknek és a vélhetően precízebb kidolgozásnak köszönhető.

A képsarkokkal sincs probléma, így homogén jó teljesítményt nyújt a 150-600mm-es S modell.

Értékelés

A magasabb árat tehát ellensúlyozza a jobb képminőség, persze az, hogy ér-e ennyit a különbség, már egyén függő. De az sem mellékes, hogy hány kg-ot kell magunkkal cipelnünk. Jóllehet, a 300 grammnyi tömeg nem eget rengető. Emellett pedig azt is meg kell említenünk, hogy a nagy objektívet elhelyezni sem mindig könnyű, ehhez már komoly fotós táskára lesz szükségünk.

Aki azonban a lehető legkisebb kompromisszummal akar kiváló minőségben fotózni, annak a Sports modell való, amely strapabíróbb kialakítása és az általános használatra szánt (amatőr?) C modellnél is jobb időjárásálló szigeteltsége miatt bátrabban használható profi felhasználásra, akár nehéz terepen is, minden nap.

A Sigma 150-600mm f/5-6,3 DG OS HSM S Sigma, Canon és Nikon DSLR-ekhez vásárolható meg, ára cikkünk megjelenésekor bruttó 499 ezer Ft, amely kb. 150 ezer Ft-tal több, mint a Contemporary modellé.