Kipróbáltuk: Sony Alpha a7R II teszt

2

Felépítés II.

Kereső, LCD

A kereső egy kiváló felbontású OLED, 1,3 cm-es képátlóval és 2 359 296 képponttal. A méret magában nem sokat mond, de a DSLR-ek nyelvén 0,78x-es nagyítást kapunk, ami a 100%-os lefedettség mellett pillanatnyilag a világ legnagyobb keresőképét jelenti, némileg túlszárnyalva a legjobb tükrös gépeket is.

A kép részletessége is kitűnő, szépek a színek és a kontraszt, illetve a dinamikával sincs gond. Az OLED-nek köszönhetően szép mélyfekete árnyalatokat kapunk. A kereső információi élesek, és jól olvashatók. A betekintő nyílás gumiszegélye kényelmes, kellően kiáll a vázból. Jobb oldalán egy dioptriaszabályzó tárcsa található, mellyel szemünkhöz igazíthatjuk (-4,0 – +3,0m-1) a keresőkép élességét.

Sötétben az automatikus erősítés miatt erősen zajosodhat és lassulást is tapasztalhatunk, ami extrém körülmények között rendkívül lerontja a minőségét, és a komfortját. A keresőképen jobbára ugyanazok az élőképes infók jeleníthetők meg, mint a hátsó kijelzőn, vagyis többféle segédrács, a kiégés gyanús területek kijelzése, a fázis AF terület határvonalai, élkiemelés, virtuális horizont és élő hisztogram is ki- és bekapcsolható. A keresőkép világossága az LCD-től különállóan +/-2 fokozatban állítható, és szintén 5 lépésben befolyásolhatjuk a színezetét is.

A TFT LCD kijelző is változott néhány dologban. Az egyik újdonsága dönthetőségének mértéke. A korábbi 90-45 fok helyett, most felfelé 107, lefelé kb. 41 fokban dönthető, ami nem jelent lényeges változást. A dönthetőség egyébként nagyon kényelmes tud lenni, amikor a gépet fej fölött, vagy földközelben használjuk, és videózásnál is sokat jelent.

A hátsó kijelző mérete továbbra is 3″ (7,5 cm), felbontása viszont 1,229 millió pixelre nőtt, az eddig nagyszerű felbontás, tehát még jobb lett. Némi erősítést itt is kapunk, ezért sötétben a zajosodás és lassulás is megfigyelhető. Napsütésben egész jól látható, melyen a napfény üzemmód is sokat segíthet. Világossága amúgy +/-2 értékben módosítható, pont mint a keresőnél, de itt a színezet beállítására nincs lehetőség.

Visszajátszáskor is többféle adatot kapunk a képernyőn, melyek a DISP gombbal léptethetők. Így például behívható színcsatornánkénti hisztogram és a kiégett területek villogtatási is. A visszajátszott képet nagyon részletesen, 34 lépésben nagyíthatjuk a hátsó tárcsa segítségével, így a legkisebb részlet is ellenőrizhető. A nagyított képnézetek között az elülső vagy hátsó tárcsával lépkedhetünk. Kicsinyítés mellett nézőképes oldalak, illetve naptár szerinti képrendszerezés is a képernyőre hívható.

Felvétel közben az Fn gombbal egy gyorsmenü hívható az élőképre, melyben beállítható a képtovábbítási mód, vakumód, vaku kompenzáció, fókuszmód, fókuszmező, expo kompenzáció, érzékenység, fénymérési mód, fehéregyensúly, dinamika korrekció, és a képstílus. Ezek azonban csak a gyári beállítások a 2×6 pontos menüt tetszés szerinti funkciókkal tölthetjük fel. A fontosabb beállítások egy grafikus státuszképernyőn is ellenőrizhetők.

Vaku

A gépen nincs beépített vaku, és kisebb külső vakut sem kapunk hozzá. Az egyetlen csatlakozási mód a tetején lévő vakupapucs, tehát szinkronkimenet sem áll majd rendelkezésünkre, bár ennek a rádiós távvezérlésű műtermi vakuk korában egyre kevesebb a jelentősége.

A gépre elsősorban a Sony α System villanóit ajánlja gyártója, melyek mind üzemeltethetők TTL előméréssel. Ilyen például a HVL-F30M, a HVL-F43M és a HVL-F60M csúcsmodell. Az elektronikusan vezérelt vakuk villanási erőssége +/-3 Fé közötti korrekcióval módosítható, és használhatunk expozíció-rögzítést is. A vaku szinkronsebessége 1/160 mp-ről 1/250 mp-re nőtt (vagy inkább csökkent).

Üzemmódjai között megtalálható a derítő vakuzás, az automatikus villanás, a lassú szinkron, vörösszem csökkentő elővillanás, és a hátsó redőnyre szinkronizált működés. Ezen kívül nagysebességű szinkron és vezeték nélküli üzemmód is használható, mellyel távolról villanthatjuk el a kompatibilis vakukat.

A vakupapucs belső felén érintkezősor fut végig, tehát egyéb kiegészítők csatlakoztatására is alkalmas. Ezek közül megemlíthetjük például a HVL-LE1 és HVL-LEIR1 ledes videolámpákat, de többféle külső mikrofon is csatlakoztatható a készülékhez.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

Az összes csatlakozót a gép bal oldalán lévő, a váz anyagába jól simuló műanyaglap mögé rejtették. A nagyobb lap mögött színes mini-jack aljzatok fogadnak, melyekhez külső sztereó mikrofont és fejhallgatót csatlakoztathatunk.

A mellettük lévő lapot lehajtva egy HDMI (mini-D) és egy multi (AV/USB 2.0) aljzat tűnik elő. Az USB kábel része a csomagnak, de HDMI kábelt külön kell beszereznünk. A HDMI kimenet egyébként 4K felbontásra is képes, így újabb megjelenítőkön is pengeéles képet kapunk.

A gép akkumulátora USB kábelen keresztül, a mellékelt hálózati adaptert közbeiktatva is tölthető, de külön töltőt is kapunk erre a feladatra. Az USB-s kb. 150 percet, míg a különálló töltővel valamivel több mint 4 órát vesz igénybe. A géphez kapott InfoLITHIUM (NP-FW50) akkumulátor 7,2V-os és 1020 mAh-ás. Teljesen feltöltve kb. 290-340 képet készíthetünk vele, attól függően, hogy a keresőt, vagy a hátsó LCD-t használjuk (keresővel kevesebbet). Egy feltöltés 50-55 percnyi alkalmankénti, vagy ~95 percnyi folyamatos videózást jelenthet.

Nem csak az akkumulátor, de a memóriakártya foglalata is a markolatban található, bár utóbbi oldalról nyílik. A foglalatba vagy egy Sony MemoryStick PRO (HG) Duo, vagy SD, SDHC illetve SDXC kártyák helyezhetők. Adapterben microSD kártyákat is használhatunk. Az A7R II támogatja a gyorsabb UHS-I osztályú memóriákat is, sőt 4K felbontású videók készítéséhez kötelező ilyet használnunk.