Kipróbáltuk: Sony Alpha a7R II teszt

2

Különlegességek

Wi-Fi és NFC

Ezen tulajdonságok nélkül lassan már nincs valamirevaló fényképezőgép. A Sony csúcsmodellekben ráadásul kötelező is a wi-fi, hiszen ezúttal is megkapjuk a PlayMemories szolgáltatást, mellyel a webről különféle plusz alkalmazásokat tölthetünk le telefonra, így bővítve ezzel az amúgy sem szerény szolgáltatás listáját. Alapból nincs time-lapse lehetőség? Sebaj! Letölthető a PlayMemories menübe, és máris lesz. Új színmódokra van szükség? Ezt is megtaláljuk a PlayMemories alatt, melynek köszönhetően készülékünk képfeldolgozó szoftvereket futtató platformmá is válik.

Na de vissza a mindennapi értelemben vett wi-fi-hez! Alapból elkészült képeinket küldhetjük vele azonnal okostelefonra, számítógépre, vagy a vezeték nélküli kapcsolatot támogató tévére.

A mobil eszközhöz való csatlakozásnak van egy másik előnye is. Kapunk egy vezeték nélküli távvezérlőt is az mobil képében.

A csatlakozás viszonylag egyszerű, de le kell töltenünk hozzá az ingyenes PlayMemories Mobile alkalmazást, melyen a fotók megosztása és a távvezérlés is lehetséges. Ugyanitt a készülék online használati utasítása is elérhető, magyar nyelven.

A távvezérléshez a gép PlayMemories menüjébe előre telepített Beépített intelligens távvezérlés funkciót kell aktiválnunk. A kiírt jelszó megadása után a teljes képernyőt betöltő távvezérlő szoftver automatikusan betöltődik. Az élőkép nem túl részletes, és egy picit lassú, de használható. Nekem nem sok beállítást sikerült elérnem a szoftverben, teljes manuális módban valamiért csak az expozíció korrekció állítását ajánlotta fel. Ezen kívül használhatunk önkioldót, bekapcsolhatunk segédrácsokat, sőt akár tükrözhetjük is az élőképet.

Ha van a telefonunkban (tabletünkben) NFC szolgáltatás, ezt aktiválva a készülékek összeérintésével is létrehozható a wi-fi kapcsolat.

Kép tulajdonságok

A Saját beállítás menüpont alatt elérhető a gép képfeldolgozási beállításai, mint például a kontraszt a színtelítettség és az élesítés. Ez nem nagy kuriózum, sok fényképezőgépben megkapjuk. A fényképezés menü 6. oldalán akad azonban egy külön képtulajdonságokat állító lehetőség, mely szintén a JPEG fotók feldolgozására, többnyire a színmélységére és dinamikájára lesz hatással.

Alkalmazhatjuk fotóknál és videóknál is, mindkét esetben hatással lesz a végeredményre. A menüpont hét előre definiált gyári beállítást (PP1-PP7) kapunk, melyek tetszőlegesen módosíthatók. Beállíthatjuk alattuk a feketeszintet (+/-15 lépés), a fekete gamma szintjét (+/-7), a thresholdot (határ), telítettséget (+/-32), színfázist (+/-7), színmélységet (RGBCMY csatornákat +/-7 lépésben), a mikrokontraszt erősségét (+/-7) és opcióit. Szinte olyan mélységben nyúlhatunk bele a képfeldolgozásba, mint egy fejlett szerkesztő szoftverben. A probléma csak annyi, hogy itt azonnal nagyon nehezen ellenőrizhetők a beállításaink.

Aki nem akar könyékig turkálni a feldolgozási opciók közt az is megtalálja itt a számítását. Egyrészt a különféle színmódok között, melyek között a videóhoz, állóképhez, mozifilmes hatáshoz, profi feldolgozáshoz optimalizáltak (Pro, ITU709 Mátrix) mellett megtaláljuk a fekete-fehér és az utófeldolgozáshoz ideális, csökkentett telítettségű S-Gamut lehetőséget is.

Ezen kívül itt vannak a különféle Gamma beállítások, melyek között kilencfélét találunk, köztük az S-Log2 beállítást. A profi kamerákból átvett S-Log2 elsősorban a videósoknak lesz hasznos, hiszen kontrasztszegény lapos képi világa a normálisnál jóval nagyobb (1300%-kal kiterjesztett) dinamikatartományt nyújt. Az S-Gamut színmóddal kombinálva az utólagos feldolgozásnál látjuk majd előnyét. S-Log2 gamma beállításnál a minimum érzékenység ISO800.

Az alábbi táblázatban a gyári alapbeállítások tekinthetők meg (PP1-PP7), utolsó helyen az S-Log2+S-Gamut beállítás hatása.

Csendes felvétel

Ahogy már említettem, az A7R II-be eleve jóval csendesebb zárszerkezet került a korábbihoz képest, de a Beállítások menüjében ettől függetlenül is elérhető az elektronikus zárat használható Csendes felvétel mód. Annyira csendes, hogy gyakorlatilag hangtalan, így jól jön majd olyan helyzetekben (pl. színházi fotózás), amikor elengedhetetlen a diszkréció.

Többkockás zajszűrés

Az érzékenységi beállítások között találjuk ezt a szolgáltatást, melynél előzetesen megadhatjuk, hogy milyen ISO értéket használjon a gép (elérhető az AUTO beállítás is). Ezután egy gyors sorozattal négy kockát exponál a készülék és ezeket egyesítve végez zajszűrést a mentésre kerülő végső képen. A sorozat miatt nyilván csak statikus témáknál van értelme, mozgás esetén nem.

Az alábbiakban látható mennyire hatásos ez a módszer egy ISO25600 érzékenységen készült képnél.

ISO25600 (zajszűrés kikapcsolva)

ISO25600 (zajszűrés bekapcsolva)

Kettős videofelvétel

E funkció bekapcsolásával egyszerre kétféle formátumban rögzíthetünk mozgóképet. Az első mentett fájl 4K felbontású MP4, vagy FullHD AVCHD lehet, mellé pedig mindig egy 3 Mbit/mp-es bitrátájú 720 soros MP4-et ment a gép. A képkockasebességek közül 4K-nál a 25p, FullHD-nél az 50i és 25p támogatott.

A felvétel végeztével ugyanazt a videót különböző mappákban találjuk meg a memóriakártyán, és bizony az is hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a másodlagos MP4 felvétel jóval kevesebb helyet foglal. Egy percnyi felvétel mindössze 22-25 MByte.

Az alábbi videókon ugyanaz a felvétel látható 4K és HD MP4 felbontásban. A második videó fájlméretben is több mint 32x kisebb.

3840 x 2160 pixel, 25 kép/mp, MP4, 34 mp, 391MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1280 x 720 pixel, 25 kép/mp, MP4, 34 mp, 12MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Panoráma pásztázás

Ebben a Sony modellben is folytatódik a hagyomány, és a módválasztó tárcsa külön pontja alatt találjuk meg az automatikus panoráma módot. Ha odatekertünk érdemes ellátogatni a menübe, ahol beállítható a pásztázás iránya (ezt sajnos nem érzékeli automatikusan a készülék), valamint a panorámakép szélessége (Normál, Széles). A képméret az iránytól és a beállított szélességtől függ. A méretek: 12416 x 1856 (vízszintes/széles), 8192 x 1856 (vízszintes/normál), 5536 x 2160 (függőleges/széles), 3872 x 2160 (függőleges normál).

A beállítások után már csak nyomnunk kell az exponáló gombot és lassan a megadott irányba svenkelni a géppel. A pásztázás hosszát a képernyőn megjelenő sáv és nyíl mutatja.

5-tengelyes beépített stabilizátor

A Sony A7R II már csak azért is különleges darab, mert beépített stabilizátorral is rendelkezik (SteadyShot Inside) holott a gyártó optikai stabilizátoros objektíveket is gyárt. A kettős rendszer egyébként stabilizátoros objektívvel is együttműködik, így annak munkáját sem kell hiányolnunk. A stabilizáció videózásnál is működik.

A beépített remegéscsökkentés a szenzor elmozgatásával dolgozik. Öt tengelye max. 4,5 Fé előnyt biztosítva képest kiküszöbölni a függőleges, vízszintes elmozdulásokat, valamint a gép döntését, jobbra-balra fordulását és optikai tengely körüli elcsavarását. A stabilizáció hatása az exponáló gomb félig lenyomásával a keresőben vagy a kijelzőn is látható.

Beállításainál Automatikus és Kézi mód választható. Kézi opció esetén 8 és 1000mm között megadhatjuk az objektív gyújtótávolságát.

A stabilizáció gyárilag mért hatásfoka tehát nagyon kellemes. Már csak az a kérdés, hogy a gyakorlatban, vagyis a mi kezünkben mit produkál? Ehhez a kapott 28-70mm-es kitoptikát használtuk, melyben alapból is van stabilizátor. Az üzemmódot automatikusra állítottuk, a gyújtótáv pedig 70mm, melynél kézből illik kb. 1/100 mp körüli záridőt használni. Ehhez képest már 1/160 mp-nél is sikerült berázni, míg bekapcsolt stabilizátorral 1/30 mp-től kezdtek sorakozni az életlen képek. A legjobb eredmény amit mértünk 2,5 Fé körüli, de kisebb gyújtótávolságú optikával általában nem sikerül hozni a gyári mérést, mivel a kisebb gyújtótávolság mellé hosszabb záridőket használunk, melyeknél stabilizátorral is könnyebben meg a bemozdítás. A stabilizátor ennek ellenére jó hatásfokú, és videónál is szépen kitartott, nyugodt képet biztosít.