Kipróbáltuk: Sony Alpha a7R II teszt

2

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Míg a Sony A7R kizárólag kontraszt alapú autofókusz rendszert használt, az A7R II-ben már hibrid rendszer található. Ez egyrészt megőrizte a korábbi 25-pontos kontrasztérzékelésen alapuló élességállítást, másrészt emellé egy új fázis-alapú, 399 pontos rendszer is bekapcsolható. A szenzor (és a képmező) középső, kb. 45%-os területén sűrűn egymás mellé rendezve, 21 x 19 sorban/oszlopban helyezkednek el ezek a fókuszpontok. APS-C képkivágásra váltva a teljes képmezőt betöltik, de „csak” 357 válaszható ki közülük. A fázis-alapú rendszer engedélyezése külön érhető el a menüben.

A fókuszmezők tekintetében többféle üzemmód áll rendelkezésre:

  • Széles: automatikusan választ egy vagy több pontot.
  • Terület: egy 3×3 mezős területen belül választ fókuszpontot.
  • Közép: csak a középső pont aktív.
  • Rugalmas pontszerű: a fotós választhat egy tetszőleges fókuszmezőt az élőképen. A választott fókuszpont mérete három lépésben növelhető (S/M/L).
  • Kiterjesztett rugalmas pontszerű: az előzőhöz hasonlóan magunk választhatjuk ki a kívánt pontot, de az azzal szomszédos mezőket is figyelembe veszi a gép az élességállításkor.
  • AF tartás: folyamatos (AF-C) módban beállíthatjuk, hogy a fentiek közül melyik fókuszmező opció legyen érvényben ha rögzítésre kerül a beállított élesség (AEL).

A fókuszállítás aktiválása elsősorban az exponáló gomb félig lenyomásával történhet, de bármely funkciógombhoz is hozzárendelhető az AF-ON lehetőség. A rendszer -2 és +20 fényérték közötti tartományban érzékeny, és fázisészlelés bevezetése érezhető gyorsulást hozott a korábbi modellhez képest. A Sony mérései szerint ez akár 40%-os gyorsulást jelenthet az elődmodellhez képest. Többségében valóban fürge is volt, némely helyzetben – főleg kontrasztszegény éleknél – azonban megmagyarázhatatlan hintázásba kezdett és nem volt hajlandó fókuszálni. Mindez jó fényviszonyok között is előfordult az esetek kis részében.

LA-EA2 vagy LA-EA4 objektív adapter használatakor szemindítású AF is bekapcsolható, melynél nem az expo, vagy AF-ON gomb lenyomásával, hanem a keresőbe pillantva aktiválódik az élességállítás.

Fényképezésnél bekapcsolhatunk ún. Elő-AF módot, mely szintén független a gomb lenyomásától, és folyamatosan módosít a fókuszpont alá eső terület élességén.

Választhatunk egyszeri (AF-S) és folyamatos (AF-C) fókuszállítás között, de a két mód közötti automatikus (AF-A). Mind folyamatos, mind egyszeri módban beállíthatjuk, hogy a gép számára az minél gyorsabb expozíció, vagy inkább az élességállítás legyen elsődleges.

A menüben AF segédfény is bekapcsolható, mely gyenge fényviszonyok között villan fel és néhány méterig, az adatlap szerint 0,3 és 3 m között hatásos.

A Sony A7R II autofókusz rendszere finomhangolható (AF Mikro).

Kézi élességállításnál rengeteg segítséget kapunk a fényképezőgéptől. Először rendelkezésünkre áll a DMF mód, mely alapvetően automata élességállítást jelent, tehát ha lenyomjuk az expo gombot a gép önállóan állít fókuszt. Ha viszont megmozdítjuk az optika fókuszgyűrűjét azonnal kézi módba vált, így pontosítható a végeredmény.

A fókuszgyűrű megmozdításával más segítséget is kapunk a kijelzőn vagy a keresőben. Ezeket külön kapcsolhatjuk be a menüben. Akad itt egyszerű távolságskála, mely nem olyan egyszerű, ugyanis más gépekhez hasonlóan nem csak hozzávetőleg adja meg a távolságot, de folyamatosan ki is írja. Az OK gombbal 5x vagy 12,5x-es képnagyítás között váltogathatunk, mely nem interpolált nagyítás, tehát tényleg látjuk is hová állítunk élességet. Ha mégsem lenne egyértelmű, bekapcsolható háromféle színű élkiemelés (Színcsúcsérték), melynek erőssége is három fokozatban adható meg.

A készülék hátulján lévő kapcsolóhoz, illetve az azon lévő gombhoz többféle fókusz opció rendelhető. Két állásának köszönhetően használhatjuk például az AF/MF mód gyors váltására, lekattintva pedig rögzítő vagy AF-ON gombként.

A fénymérés maradt az elődben megismert 1200-zónás TTL mérés, mely az autofókusz rendszerhez hasonlóan a képszenzort veszi igénybe. A fénymérési rendszer -3 és 20 fényérték között működik kiértékelő (teljes képmező), középre súlyozott (teljes képmező a középrész elsőbbségével), illetve szpot (csak a középső rész) módban.

A beállított expozíció automatikus és félmanuális módokban (Auto, P, A, S), +/-5 fényérték tartományon belül bírálható felül, de a gép tetején lévő expo kompenzációs tárcsával csak +/-3 Fé-n belül állíthatjuk. A záridő 30 és 1/8000 mp között állítható 1/3, vagy 1/2 Fé lépésközökkel, és választhatunk Bulb módot is.

Sorozat fényképezés

42,4 megapixel! Ez azért elég tetemes adatmennyiség, így nem csoda, hogy az A7R II még az állítólag 350%-kal gyorsabb BIONZ X processzor ellenére sem egy sorozat-bajnok. Azért persze az 5 kép/mp nem egy rossz sebesség ilyen felbontás mellett, ugyanis a kétféle sorozat mód közül a gyorsabbikban ezt a teljesítményt érhetjük el. Ha lassú sorozat módot választunk a sebesség 2,5 kép/mp-re feleződik.

A komoly adatmennyiség ellenére viszonylag sok képet lőhetünk a géppel egyhuzamban. A gyárilag mért értékek az alábbi táblázatban láthatók, mellettük az általunk mértek, melyhez egy UHS-I (U3) sebességosztályú memóriakártyát használtunk. A képek számát a sorozat sebességének érezhető belassulásáig mértük.

Fájl/képformátum
Gyors sorozat (Hi) képek száma (gyárilag mért) Gyors sorozat (Hi) képek száma (általunk mért) Lassú sorozat (Lo) képek száma (általunk mért)
RAW 23 23 28
RAW+JPEG Fine L 22 22 25
JPEG Extra Fine L 24 24 29
JPEG Fine L
30 31 kártya kapacitása
JPEG Normal L 37 39 kártya kapacitása

A jó hír az, hogy a gyártó nem lódít, legalábbis valami nagyon hasonló kártyával mérte a képek számát mint mi, ugyanis a legtöbb esetben hajszálpontosan ugyanazt az eredményt kaptuk, vagy egy leheletnyivel jobbat. Rossz hír viszont, hogy a felezett sorozat sebesség jó minőségű képeknél nem jelent lényeges több expozíciót. Csupán néhány kattintással tovább bírja a gép, és ha meg akarjuk tölteni egy (folyamatos) sorozat képeivel a kártyát, erősebb tömörítésű JPEG-re kell kapcsolnunk.

A sorozat módok a navigációs tárcsa bal irányával előhívható menüben érhetők el. Itt kapott helyet az önkioldó is, mely 2, 5 és 10 mp-es késleltetésre állítható. Választhatunk továbbá 3 és 5 kép hosszú időzített önkioldót is, melyek késleltetése a fentiekkel megegyező.

Az említett menüben találhatók az automatikus sorozatok (BKT), mint például az expozíció sorozat. Ez a korábbi típusnál több beállítást kínál, így nem csak három, de 5 vagy 9 kép hosszú is lehet. 3 és 5 képes sorozatnál 0,3-1 Fé lépések választhatók, de a 2 és 3 Fé is rendelkezésre áll. 9 képes sorozatnál 0,3-1 Fé között állítható be ugyanez az érték. Egy külön menüpont alatt önkioldóval kombinált sorozat is kérhető, illetve meghatározhatjuk az expo lépések sorrendjét. Ez a sorozat lehet egyképes is, melynél minden fotóhoz külön le kell nyomnunk az expo gombot.

Az úgynevezett fehéregyensúly sorozat csak egy képet készít, melyet három példányban, a fehéregyensúlyt kissé eltolva ment kártyára. Az eltolás erőssége kétféle lehet (Lo, Hi).

Hasonlóan működik a DRO sorozat is, mely egy expozíciót három példányban ment, kisebb (Lo) vagy nagyobb (Hi) dinamikai lépésközökkel.

Videofelvétel

A Sony ebben a gépben is bevezette az XAVC S formátumot, mely mellett a régiek is választhatók maradtak, vagyis megkapjuk a AVCHD 2.0-t és MP4-et is. Az új formátum bevezeti a 4K felbontást (3840 x 2160 pixel), mely NTSC módban 30, vagy 24 kocka/mp sebességű lehet, mindkét esetben 100 vagy 60 Mbit/mp bitrátával. PAL módban 25 kocka/mp a sebesség ugyanilyen minőség mellett. Ugyanebben a formátumban 50 Mbit/mp-es 1920 x 1080 pixel felbontású videó is készülhet 60, 50, 30, 25 vagy 24 képkocka/mp sebességgel, sőt 1280 x 720 pixeles felbontásban 100 vagy 120 kocka/mp sebességet kapunk.

AVCHD formátumban Full HD felbontás a maximum, a képfrissítés pedig 25, 30, 50 vagy 60 fps, legfeljebb 28 Mbit/mp mellett. Az MP4 formátum szintén 1080p vagy 720p felbontás kínál hasonló képfrissítéssel de erősebb tömörítéssel.

3840 x 2160 pixel, 25 kép/mp, MP4, 36 mp, 431MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva


3840 x 2160 pixel, 25 kép/mp, MP4, 28 mp, 334MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A formátumok és a felbontások választásánál mindig figyelmeztet a gép, hogy milyen sebességű és típusú memóriakártyát használjunk. A helyzet viszont az, hogy ez nem csak jó tanács, hanem szabály. Videó esetén nagyon háklis ugyanis a memóriakártyára a készülék. XAVC S formátumot választva csak UHS-I (U3) sebességosztályú SDXC kártyával indul el a felvétel ha 4K-ban szeretnénk rögzíteni, Full HD-ban pedig Class10 UHS-I (U1) SDXC a minimum. Normál SD, vagy SDHC kártyával – bármilyen gyors sebességűvel is – nem fog elindulni a felvétel, kizárólag AVCHD vagy MP4 formátumban.

A szenzor fejezetnél már említettem, hogy kisebb képkivágást is választhatunk, és ez nem csak a fotózásra, de a videóra is érvényes. A teljes szenzor kiolvasása helyett a Super 35mm-es formátumnak megfelelő képterületet olvas ki a rendszer, így nincs a fullframe módnál alkalmazott sorkihagyás és 2×2-es képpont összevonás. A Sony állítólag pont ezért választotta a nem túl kerek 42,4 megapixeles szenzor felbontást, a szebben hangzó 50 megapixel helyett.

3840 x 2160 pixel, 25 kép/mp, Super 35mm, MP4, 32 mp, 367MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva


3840 x 2160 pixel, 25 kép/mp, MP4, 34 mp, 391MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Felvétel alatt működik a fénymérés, a stabilizátor és az autofókusz, használhatjuk az objektív zoomját, és legfeljebb 4x-ig növelhető digitális zoom is bekapcsolható. A rekesz, a záridő vagy a érzékenység akár videózás előtt, akár közben is állítható. A Fényképezés menüben található Auto lassú expozíció mód gyenge megvilágítási helyzetekben hosszabb záridőre törekszik, mely ilyen esetekben legfeljebb 1/30 mp lehet.

A módválasztón egy külön mozgókép mód is rendelkezésre áll, melynél eleve 16:9-es oldalarányt kap az élőkép, és ugyanúgy választhatunk a kreatív üzemmódok (P, A, S, M) között, mint fotózásnál. A gyorsmenüben ilyenkor csak a videóhoz szükséges beállítások jelennek meg.

1920 x 1080 pixel, 50 kép/mp, MTS, 32 mp, 102MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva


1920 x 1080 pixel, 50 kép/mp, ISO3200, MTS, 31 mp, 99MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Választhatunk a videónkhoz különféle képeffektust is, mint a játékkamera, retró, vagy monokróm hatás, illetve a fotózásnál megismert képstílusok (élénk, természetes, tájkép, portré stb.) és feldolgozási beállítások is alkalmazhatók a mozgóképre. Ugyanígy igen sokrétű beállításokat kapunk a hétféle képtulajdonság állítgatásával, de ezekről majd a Különlegességek oldalon beszélünk bővebben.

Videó módban lehetőségünk lesz az automata élességállítás követő funkciójának hangolására, ugyanis a követési sebesség (3 lépésben) és az érzékenység is (2 lépésben) állítható.

Videónál ugyanolyan gyors az AF mint fotó módban és rendkívül sokrétűen használható, ezzel a tulajdonságával pedig alaposan feladja a leckét a VSLR gépeknek.

1920 x 1080 pixel, 50 kép/mp, MP4, 33 mp, 99MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva


1280 x 720 pixel, 100 kép/mp, ISO8000, MP4, 37 mp, 236MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva
Profi videokamerához méltóan a HDMI kimeneten keresztül nyers 4K videojel is kiküldhető külső rögzítőre, illetve időkódot is aktiválhatunk.

A hangfelvétel minden formátumban más (LPCM, AC-3, AAC-LC), de minden esetben sztereó, a beépített mikrofonpárnak köszönhetően. A hang jelszint kijelzése bekapcsolható a képernyőn, erőssége 32 fokozatban szabályozható, és szélzajcsökkentést is bekapcsolhatunk.