Kipróbáltuk: Sony Alpha DSLR-A100 teszt

0

Kezelőszervek

A gépvázra elhelyezett gombok nagy része már ismerős a Dynax 5D-ből, jelentős változást csak a funkciótárcsa ill. ennek következtében az ISO gomb eltűnése jelent.

felső kezelőszervek

(1) Vezérlőtárcsa: a rekesz és zársebesség érték kiválasztására használható. A gépen csak egy vezérlőtárcsát találunk.
(2) Exponáló gomb
(3) Funkciótárcsa: a tárcsa elforgatásával válthatunk az egyes paraméterek között, a közepén lévő gomb megnyomásával pedig kérhetjük annak beállítását, ill. a lehetséges értékek kijelzését. A módosítható paraméterek a következők: fénymérés, vakumód, fókuszmód, érzékenység, fehéregyensúly, dinamika tartomány optimalizálás, képmód (profilok : standard, élénk, portré, tájkép, naplemente, éjszakai, fekete-fehér, Adobe RGB, ezek mindegyikénél külön állítható és eltárolható a kontraszt, a színtelítettség és az élesítés ±2 lépésben).

fehéregyensúly módok

A fehéregyensúly az automatikus értéken kívül előre programozott típusok közül is kiválasztható (napfény, árnyék, felhős, izzó, fénycső, vaku), valamint kézi beszabályozás és Kelvinben is megadható a színhőmérséklet. Az érték kiválasztása után ±3 érték tartományban finomhangolhatjuk azt, valamint a számszerűen megadott színhőmérsékletnél 9 értékben térhetünk el a beállítottól a magenta és a zöld felé.
Ezt tehát a legrészletesebb beállítást jelenti, amit a fehéregyensúlynál el lehet képzelni (mennyivel jobb lenne, ha még az LCD-n is színhelyes képet látnánk!).

(4) Üzemmód tárcsa:

– auto mód: ekkor a rekeszértéken, a zársebességen, és a színmódon kívül minden állítható marad. Program eltolást (Program-shift) itt nem használhatunk.
– P mód (programautomatika): a rekesz és zársebesség kivételével itt minden paraméter a fotós által megváltoztatható. Ilyenkor a vezérlőtárcsával működik a program-eltolás funkció, vagyis a fénymérő által kiszámolt értéket tartva tudjuk változtatni a rekeszértéket, ill. a zársebességet.
– A mód (rekesz előválasztás): ekkor a blende mérete adható meg és a zársebességet fogja az automatika kiszámolni.
– S mód (zársebesség előválasztás): megadhatjuk a használni kívánt záridőt a vezérlőtárcsa segítségével. A következő értékek közül választhatunk: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000 mp. Vagyis az értékeket 1/3-ad blendénként választhatjuk ki.
– M mód (kézi mód): a fényképezőgép beállítását teljes egészében a fotós végezheti, mind a rekesz, mind a zársebesség értéke megadható. Ekkor a SetUp beállításától függően a vezérlőtárcsa vagy a zársebesség vagy a rekeszérték kiválasztására szolgál, a másik értéket az expozíció gomb nyomva tartása mellett, szintén a verzérlőtárcsával módosíthatjuk.
– Ezt követően 6 téma mód közül választhatunk, melyek a következők: éjszakai portré, naplemente, sport, makró, tájkép, portré.

sorozat módok

(5) Sorozat és önkioldó mód gombja: itt állíthatjuk be a sorozatot, a 10 vagy 2 mp-es önkioldót, az automatikus expozíció sorozatokat (melyek lehetnek 0,3 Fé vagy 0,7 Fé lépésközűek, de csak 3 képig) és a fehéregyensúly sorozatot (10 vagy 20 Mired lépésközzel).

A váz hátlapján további gombokat találunk:

hátsó kezelőszervek

(1) Főkapcsoló: elhelyezéséből következően a gép így csak bal kézzel kapcsolható be.
(2) Kereső dioptria korrekciós tárcsája.
(3) Expozíció-kompenzáció: a gombot nyomva tartva a vezérlőtárcsát kell elforgatnunk az érték kiválasztásához, ennek segítségével állíthatjuk be kézi üzemmódban a rekesz vagy zársebesség értékét is.
Lejátszáskor a nagyított nézetben ezzel tudunk kisebb nagyítást kérni.
(4) AE-L: fénymérést rögzítő gomb, SetUp-ban megadható, hogy a gomb megnyomásakor vagy nyomva tartásakor rögzítse-e az egyes értékeket. Lejátszáskor a képekbe történő belenagyításra szolgál, megnyomásakor rögtön 6x-os nagyításban láthatjuk a kép egy részletét, amely jó ötlet, hiszen így nem kell többször a gombot megnyomnunk a teljes nagyításig. Természetesen kisebb mértékű nagyításban is megnézhetjük a képet.

(5) MENU: a menük megjelenítésére szolgál, erről részletesebben a következő oldalon számolunk be.

(6) |[]|: a státusz megjelenítés be- vagy kikapcsolására, ill. részletességének váltására használható. Lejátszáskor a kép, a kép + alap információk ill. az indexkép megjelenítés módja között vált.
(7) Törlés gomb: lejátszáskor az aktuális kép törlésére szolgál.
(8) Lejátszás gomb: a gombot megnyomva jutunk lejátszás módba, innen az exponáló gomb félig történő lenyomásával, vagy a lejátszás gomb ismételt használatával visszajuthatunk felvétel módba.
(9) Négyirányú navigáló gomb, amellyel a fókuszkeret is kiválasztható, fő célja azonban a menüben való mozgás. Lejátszás módban a fel gombbal részletes expozíciós adatok, valamint hisztogram és a kiégett, valamint bebukott részek villogtatása jeleníthető meg. A lefelé gombbal az aktuális kép forgatható el. A jobbra és balra nyilakkal természetesen a képek között lapozhatunk. A vezérlőnyilak közepén lévő gombbal a menü egyes funkciói fogadhatók el, vagy felvétel módban a középső fókuszpont választható ki.
(10) AntiShake kapcsoló: a CCD mozgatásán alapuló stabilizálás ki- vagy bekapcsolása.

További kezelőszervek a gép bal oldalán ill. előlapján találhatók:

elülső kezelőszervek

oldalsó kezelőszervek

(1) Mélységélesség ellenőrző gombja: megnyomásával a rekeszt beugraszthatjuk a kiválasztott értékre és így ellenőrizhetjük az adott körülmények közötti mélységélességet. Nagyon jó helyre került, kisujjal kényelmesen elérhető.
(2) Az objektív cseréjére szolgáló gomb.
(3) AF/MF kapcsoló: MF állásban kézileg állíthatunk élességet, AF állásban megfelelő optika esetén automatikus élességállítás használható.