Kipróbáltuk: Sony Alpha DSLR-A100 teszt

0

Optika II.

A váz stabilizátorát sajnos idő hiányában nem tudtuk most kipróbálni, de a működéséből adódóan a Pentax K100D-nél írtakat vehetjük alapul. Ezeknek megfelelően 1-2 Fé-kel számolhatunk.

Geometriai torzítás

A 18-70 mm-es optika nem rendelkezik nagy torzításokkal, nagylátószögnél a jó korrekció miatt csak 0,8%-os átlagos hordótorzítást, tele állásban pedig szinte torzításmentes képet kapunk.

Torzítások a gyújtótávolság függvényében

nagylátószögnél (f=18 mm)
hordótorzítás: ~0,8%

tele állásban (f=80 mm)
párnatorzítás: ~0,1%

Közelfényképezés, makró

f=70 mm
legkisebb szélesség: 81 mm
0,1% párnatorzítás
~47 pixel/mm

Az optika legkisebb tárgytávolsága 38 cm, amelyet a 70 mm-es gyújtótávolsággal kombinálva elfogadható közelképeket készíthetünk. Ekkor a legkisebb terület – amily kitölti a teljes képet – 82 mm széles, amely közepes érték, s a specifikációkban megadott 1:4 leképezési aránynál egy kicsivel még jobb is. Makrózásra így ez az optika közepesen alkalmas, bár a gyújtótávolság megfelelő, a közelpont nem elég kicsi ahhoz, hogy jó nagyítást érhessünk el. De láttunk már ennél rosszabb esetet is.

Peremsötétedés

Az optika inkább nagylátószögű állásban produkál látható peremsötétedést, a tele állás vignettálása nem jelentős. A nagylátószögű felvétel sarkainak 20%-os sötétedése már látható némelyik felvételen, de azért még épp a határon van, nem biztos, hogy ez már zavarónak nevezhető (azt inkább 30% környékén szoktuk érezni, bár sok esetben a mondanivalót is kiemelheti egy vignettálós optikával készült fotó).

Peremsötétedés

F3,5; 18 mm
peremsötétedés: 20%

F8; 18 mm
peremsötétedés: 10%

F5,6; 55 mm
peremsötétedés: 7%

F8; 55 mm
peremsötétedés: 4%

Becsillanás, kontrasztvesztés

Közvetlen objektívbe sütő napfénynél a kitobjektív vegyesen teljesít. Nagylátószögnél a becsillanás és a beszűrűdés okozta kontrasztcsökkenés is érezhető. Tele állásban a becsillanás csak a kép sarkánál jelentkezik, az átellenes sarokig nem ér el, itt inkább a kontrasztvesztés látszik.
A lenti képeken a legrosszabb eseteket láthatjuk, ezek tehát akkor következnek be, ha a nap pont a kép sarkában található.

Kontrasztcsökkenés és becsillanás

18 mm; F8 1/20 mp;
közvetlen napfényben

18 mm; F8 1/20 mp;
árnyékban

70 mm; F8 1/30 mp;
közvetlen napfényben

70 mm; F8 1/30 mp;
árnyékban