Kipróbáltuk: Sony Alpha (ILCE)-6000 teszt

3

Különlegességek

Wi-Fi és NFC

A beépített Wi-Fi funkció nem újdonság a jobb Sony MILC-ekben, a gyártó újabb gépeinél azonban már az NFC (egyérintéses vezeték nélküli) szolgáltatás bevezetésére is nagy hangsúlyt fektet. Az Alpha-6000 egyik újdonsága ez, mely jelentősen megkönnyíti a Wi-Fi csatlakozást. Gyakorlatilag csak egy kompatibilis, NFC-t tudó mobilra vagy tabletre van szükség, valamint gépünk menüjében a szolgáltatás aktiválására, és a két készülék összeérintésével szinte azonnal, körülményes jelszavak és egyéb titokzatos beállítások megkerülésével is csatlakozhatunk. A NEX-6 tesztben az utóbbi miatt siránkoztam, de úgy tűnik az imák néha meghallgatásra találnak.

A vezeték nélküli kapcsolat segítségével könnyedén megoszthatjuk fotóinkat a mobilunkkal, 2 megapixeles, vagy akár teljes felbontásban. A mobilon persze szükség lesz egy kommunikációs szoftverre, mely feladatot az iOS és Android rendszerekre ingyenesen letölthető Sony PlayMemories Mobile (legutóbbi verzió: v4.2.2) lát el.

A képek nézegetése és tárolása mellett a szoftver segítségével mobilról is távvezérelhető a fényképezőgép. A telefonon vezérelhetjük a legfontosabb beállításokat, választhatunk felvételi üzemmódot, sőt motoros állítású objektívvel akár zoomolhatunk is. A mobil képernyőjén a gép élőképe is megjelenik.

A PlayMemories szolgáltatáscsomag azonban nem csak ennyiből áll. Ingyenes, felhő-alapú online tárhelyet is kapunk a fotóinkhoz, 5 GB erejéig.

PlayMemories szoftverek

Az online szolgáltatás legérdekesebb és teljesen egyedi része a PlayMemories Apps, mely a webről a fényképezőgépre letölthető szoftvereket jelenti. A gép megfelelő menüjében telepíthetők és ugyanitt előhívhatók ezek az alkalmazások, melyekkel kiegészíthetjük, vagy bővíthetjük az Alpha-6000 funkcióit.

Az elérhető szoftverek köre szépen bővül. Jelenleg 27 tölthető le, többnyire ingyenesen, de a legkomolyabbak sem kerülnek többe 5-10 dollárnál. A legérdekesebb alkalmazásokkal például stop-motion, utólagos megvilágítás és bőrretus, „mozgó” állókép, egy képre exponált mozgás sorozat, valamint különféle lencsekorrekciós szolgáltatásokhoz jutunk. A megunt szoftverek utólag törölhetők, akár csak egy okostelefonról.

AF finomhangolás

Úgy tűnik a Sony újabban minden MILC gépében alkalmazza ezt a szolgáltatást, hiszen a legolcsóbb Alpha-3000-ben is megtaláljuk. Természetesen a 6000-es modellből sem maradt ki. A dolog szépséghibája csak annyi, hogy az automata élességállítás finomhangolása a normál E-bajonettes objektívekkel nem működik, azt a funkciót csak az LA-EA2 adapterre csatlakoztatott A-bajonettes (DSLR) objektívek esetén engedélyezi a készülék.

4K állókép kimenet

Az Alpha-6000 ugyan még nem tudja a 4K videó felbontást, mint az Alpha-7s, de csak (rövid) idő kérdése, hogy ez is megjelenjen a Sony gépeiben, hiszen videó terén ezek a gépek mindig is a jobbak közé tartoztak.

A FullHD (2 megapixeles) TV kimenet azonban már valóban lejárt lemez, így a gyártó egyelőre a 4K kimenettel vigasztalja a tulajokat. Megfelelő megjelenítőn 8 megapixeles felbontásban (3840 x 2160 pixel) élvezhetjük a HDMI vagy Wi-Fi kapcsolaton keresztül lejátszott állóképeket.

Pásztázó panoráma

A Sony gépeiből szinte elmaradhatatlan a Sweep Panorama mód, mely ismét a főtárcsáról hívható elő. Gyakorlatilag arról van szó, hogy az exponáló gombot folyamatosan nyomva, és közben a gépet a megadott irányba forgatva (pásztázva) gyors állókép sorozatot készítünk, melyet ezután önállóan széles panorámaképpé fűz össze a készülék.

Normál (felfelé pásztázott) panoráma

A felvételi menüben kétféle beállításra lesz módunk, befolyásolhatjuk a kép szélességét, mely Normál vagy Széles lehet, illetve megadhatjuk a pásztázás irányát, a négy közül bármelyiket (fel, le, jobbra, balra). Ez a két beállítás szabja a meg a kép végső méretét, mely a következő lehet:

  • Normál (vízszintesen pásztázva): 15 megapixel (8192 x 1856)
  • Széles (vízszintesen pásztázva): 23 megapixel (12416 x 1856)
  • Normál (függőlegesen pásztázva): 8,4 megapixel (3872 x 2160)
  • Széles (függőlegesen pásztázva): 12 megapixel (5536 x 2160)

A képek kellően távoli tárgyak esetén kiváló minőségűek, bár egy-két helyen szellemképet, apróbb illesztési hibát azért felfedezhetünk.

Széles (felfelé pásztázott) panoráma

Auto kompozíció

Csak a Sony fényképezőgépeiben fellelhető, viszonylag új szolgáltatás, mely egy felismert emberi arcot automatikusan kivág a képből. Beállítási lehetőségei nincsenek, csak ki- és bekapcsolt állása.

Két hátránya van. Egyrészt túlságosan önálló, így minden egyes expozíciónál teljesen automatikusan határozza meg a kivágott területet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyanarról a mozdulatlan arcról készült két egymás utáni felvételt képes két különböző módon kivágni. A másik, kisebb probléma, hogy a képkivágást nem eredeti vágott méretében, hanem 24 megapixelre nagyítva menti a kártyára. Ez csak abból a szempontból hátrány, hogy az így tárolt képek több helyet foglalnak a memóriában, mint minőségük alapján indokolt lenne. Utólag persze visszaalakíthatók eredeti méretükre.

Eredeti kép

Automatikus portrékivágás

Objektív kompenzáció

Szintén automatikus, vagy kikapcsolt állása létezik az Egyedi beállítások menüben található Objektív kompenzációknak. Ez a csatlakoztatott objektív miatt felmerülő esetleges optikai hibák automata korrekcióját jelenti, úgymint képsarki sötétedés (vignettálás), színhiba (kromatikus aberráció), és geometriai torzítás.

Némely objektíveknél, mint például az általunk is próbált 16-50mm-es PZ-nél ezek közül nem mindegyik beállítás érhető el. Esetünkben a geometriai torzítás korrekció nem volt kikapcsolható (csak állandóan működő automatikus), így lenti próbáink során ennek összevetését kihagytuk. Az alábbiakban a színhiba és a peremsötétedés szoftveres javításának eredményei láthatók.

A teszt során a legproblémásabb, 16mm-es gyújtótávolságban próbáltuk ki mindkét szoftveres korrekciót.

Kromatikus aberráció (színhiba)

Peremsötétedés