Kipróbáltuk: Sony Alpha (ILCE)-6000 teszt

3

Kezelőszervek

A NEX-6 jól bevált kezelését jobbára az utód is megörökölte, azzal a lényeges különbséggel, hogy a Sony szakított egyedi – nem dedikált gombos – kezelésével. Az első NEX szériáknál az LCD jobbján lévő gombok mindig az aktuálisan kijelzett, változó funkciót láttak el, hasonlóan a régebbi mobiltelefonok többcélú gombjaihoz. Most minden kezelőszervnek jól meghatározott feladata van, de elrendezésük nem sokat változott.

Fent

(1) Be- és kikapcsoló gyűrű.
(2)Kioldó gomb: kizárólag az állóképek expozíciójának indításához, illetve az automatikus élességállítás és fénymérés aktiválásához használható:
Lejátszás módban félig lenyomva azonnal visszatérhetünk felvételi üzemmódba
(3)Programozható (C1) gomb: 43-féle funkció rendelhető ehhez a gombhoz, melyeket a következő oldal ‘Egyéni gombok beállítása’ menüpontja alatt sorolunk fel.
(4)Felvételi üzemmód választó tárcsa: a készülék legfontosabb üzemmódjainak kiválasztásához, melyek az alábbiak lehetnek:
Intelligens auto: Automatikus üzemmód, melyben a beállítások döntő többségét a gép végzi. A le iránygombbal előhívható gyorsmenüben ötféle opció egyikével szólhatunk bele az expozícióba anélkül, hogy a rekesz és a záridő fogalmával tisztában lennénk. A Háttérelmosás mód egy jobb oldalt megjelenő skálán, a hátsó (vagy a felső) tárcsa elforgatásával állítja a téma mögötti terület mosottságát. Valójában a rekeszértéket. A Fényerő móddal a kép világosságát befolyásolhatjuk, mely igazából expozíció kompenzációt jelent, számértékek állítása nélkül. A Szín móddal hideg és meleg irányba változtatható a csúszka, azaz a fehéregyensúly, az Élénkség segítségével, pedig a színtelítettséget befolyásolhatjuk. Ezen kívül a Képi effektusok is rendelkezésünkre állnak. A fenti beállításokat nem szükséges elvégeznünk. Egy-egy gombnyomással mindet automata szabályozásra is állíthatjuk.
Superior auto: az előzőhöz képest több lehetőséget kínáló automata mód, melyben megkapjuk a fent leírt beállításokat is. A gép automatikus témamód meghatározást, és Auto HDR funkciót is kínál.
P: programautomatika mód, mely kiválasztásával a készülék önállóan szabályozza a rekeszt és a záridőt, de a további beállításokat a fotós is elvégezheti. Az expozíciós értékeket ez esetben közvetve, az expozíció korrekcióval változtathatjuk, mely ±5 fényérték között, 1/3 Fé lépésenként állítható. A felső vezérlőtárcsával programeltolást, vagyis az expozíciós értékek együttes állítását is elvégezhetjük, bizonyos határok között.
A: rekesz-előválasztás. A fényképezőgép maga szabályozza a záridőt, a fotós viszont szabadon állíthatja a rekeszt a felső vezérlőtárcsával. A választható rekeszérték tartomány a csatlakoztatott objektívtől függ.
S: záridő-előválasztás. Az előző üzemmód fordítottja, melynél a záridőt állíthatjuk magunk, a rekeszérték beállítása pedig a gépre lesz bízva. A záridő módosításához a felső vezérlőtárcsa használható. A záridő 30” és 1/4000 mp között variálható, 1/3 Fé lépésekben. Rekesz és záridő-előválasztás esetén is használható az expozíció korrekció.

M: teljesen manuális mód, melynél a fényképezőgép által kínált összes beállítást elvégezhetjük, beleértve a rekeszérték és záridő együttes módosítását. Előbbit a felső tárcsával, utóbbit a hátsó kerékkel módosíthatjuk, de a menüben lehetőség van a kettő felcserélésére is. A záridőnél megjelenik a „Bulb” lehetőség, mely az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig tartó expozíciót jelent.
MR: memória mód, melyben az előzőleg mentett 3 helyről behívhatók korábbi beállításaink. A három közül bármelyik kiválasztásánál a képernyős részletes felvételi adatkijelzés látható.
Videó mód: a menüben beállított üzemmódnak (P, S, A, M) megfelelő fejlett mozgókép mód, melyben akár a rekeszérték és a záridő (vagy mindkettő) is módosítható.
Panorámapásztázás: automatikus panoráma mód, melynél kiválasztható a képméret (Normál, Széles), és a pásztázás iránya (jobbra, balra, fel, le), majd az exponáló gombot nyomva tartva és a géppel a választott irányba svenkelve panorámasorozat készül. A sorozatot ezt követően azonnal egy széles képpé fűzi össze a fényképezőgép.
SCN (Jelenet): automata témamódok, melyeket előzőleg a menüben határozhattunk meg, de a felső vezérlőtárcsával is válthatunk. A témaprogramok a következők: portré, tájkép, makró, sportesemény, naplemente, éjszakai portré, éjszakai jelenet, kézben tartott esti felvétel.

(5)Felső vezérlőtárcsa: a beállított üzemmódtól, vagy az előzetes menübeállítástól függően a rekeszérték vagy a záridő szabályozására szolgál.
Menüben a különböző menücsoportok és oldalak közötti lapozásra is használható.
Lejátszáskor a képek vagy videók között lapozhatunk vele, akár nagyított nézetben is.

Hátul

(1) Dioptria-korrekciós kerék: -4 és +3 dioptria között állítható a kereső élessége.
(2) Vaku felpattintó gombja: mechanikusan nyitja a beépített vakut.
(3) Menü/Vissza/Visszavonás/Kilépés gomb: funkciója többnyire a menübe való be- és kilépés, illetve egy opciós almenüből/nagyításból visszalépés az előző oldalra, vagy képernyőre.
(4) AEL/funkció/nagyítás gomb: az előzőleg beállított fénymérést rögzíthetjük vele, mely így a következő expozícióra is érvényes marad.

Funkciógombként is használható, mivel a menüben 43 funkció egyikét rendelhetjük hozzá.
Lejátszáskor a kép nagyítása aktiválható.
(5) Videofelvétel gomb: kizárólag a mozgókép rögzítés indítására és leállítására használható, bármely üzemmódban. A normál exponáló gombbal eközben az automata élességállítás aktiválható. A gomb működése letiltható a menüben.

(6) Fn (funkció gomb): gyorsmenüt hívhatunk be az élőképre a segítségével, melyen 12 fontosabb beállítás választható ki. A beállításokat előzőleg a menüben válogathatjuk össze 25 db funkció közül.
E gomb segítségével aktiválható a tárolt fényképek Wi-Fi kapcsolaton keresztüli mobiltelefonra töltése is.
(7) Hátsó vezérlőkerék: felvételi üzemmódban valamely érték beállítására megváltoztatására szolgál. M módban például a záridő vagy a rekeszérték szabályozására.
Menüben a tárcsa forgatásával a következő vagy az előző opcióra ugorhatunk.
A tárcsa négy iránya navigációs gombként is használható a menükben, de minden irány egy-egy felvételi funkció menüt is aktivál:
fel irány (DISP): a kijelző információs ablakainak lapozása felvétel és lejátszás során.
le irány: felvételnél az expozíció kompenzáció beállítása végezhető el a tárcsa elfordításával ötvözve. Lejátszáskor 12 vagy 30 nézőképes oldalakat jelenít meg.
jobb irány: alapesetben az ISO érzékenység menüjét aktiválja.

bal irány: az egyképes, sorozat és önkioldó módok között kereshetünk a segítségével.
A jobb, bal és le irányok mindegyike funkciógombként is működik, így a fentiek helyett 43 egyedi funkció bármelyikét is hozzájuk rendelhetjük.

Lejátszásnál a jobb és bal iránnyal lapozhatunk a tárolt képek között, menüben pedig az oldalak váltására szolgál. A fotók részletnagyításakor az iránygombok a képrészlet görgetésére szolgálnak. Eközben a tárcsát elfordítva a nagyítás mértékét befolyásolhatjuk.
(8) Vezérlőtárcsa gomb: a tárcsa közepén lévő (OK) gombbal véglegesíthetjük a kiválasztott értéket.
Szabadon kiválasztható autofókusz mező esetén e gomb megnyomásával kezdeményezhető a fókuszpont áthelyezése.
(9) Lejátszás gomb: a memóriakártyán tárolt képek és videók visszajátszásának indítására szolgál. Ismételten lenyomva visszatérünk felvétel módba, de az exponáló (kioldó) gombot félig lenyomva is elérhető ugyanez.
(10) C2 gomb: a fent lévő C1-hez hasonló funkciógomb, melyhez előzőleg a menüben 43 beállítás bármelyike rendelhető. Ezen beállításokat a következő oldal ‘Egyéni gombok beállítása’ menüpontja alatt sorolunk fel.