Kipróbáltuk: Sony Alpha (ILCE)-6000 teszt

3

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás

Az Alpha-6000 elődjének egyik nagy újdonsága volt a hibrid autofókusz rendszer, mely a kompaktokban (és korábbi MILC-ekben) általános kontraszt alapú, és a tükrös gépekben használt fázis-érzékelésen alapuló rendszert házasítása volt. A NEX-6 99 fázis alapú, és 25 kontraszt alapú fókuszpontot használt, a 6000-es modell viszont némileg túllép ezen, így itt 179/25 az arány. A megfelelő üzemmódban szinte a teljes képmezőben bárhol kijelölhető a nekünk tetsző fókuszmező, mégpedig ha jól számoltam legfeljebb 17 x 19 pozícióban.

Az AF-pontokat igen érdekesen helyezték el. A fázis alapú pontok 11-es és 10-es sorokban váltják egymást, félig eltolva, és csaknem a teljes képmezőt lefedik. Ettől valamivel szűkebb területet fednek le a kontraszt alapú, nagy méretű mezők, melyekből 5×5 található, szépen egymás mellé rendezve.

AF pontok elhelyezkedése a képmezőben

Terület szerint most három helyett négyféle üzemmódban használható az AF-rendszer:

  • Széles: A készülék automatikusan választ ki egy vagy akár több kontraszt alapú területet. Legfeljebb 25 pontot.
  • Terület: a fotós jelölhet ki a fenti 25-ből egyszerre egy 3×3-as csoportot. A gép ezek valamelyikén állít élességet.
  • Középpontos: a gép csak a középső (kontraszt) AF ponton lévő témára állít élességet.
  • Rugalmas pontszerű: a fotós a navigációs irányokkal szabadon kiválaszthat egy tetszőleges élességállítási pontot. A fókuszmező mérete három értékben (S, M, L) állítható és a beállítható pontok számát is befolyásolja. S méretnél a fent említett 17 x 19 pont egyike választható, M állásban 15 x 19, míg L beállításnál 15 x 17 mező közül választhatunk.

Az AF-rendszer érzékenységén nem javítottak, tehát most is 0-20 fényérték között dolgozik, ami némileg elmarad a DSLR-ek és néhány MILC -1-2 Fé-es (néhol -3 Fé) teljesítményétől. Ha nagyon kevés a fény a markolat melletti vörös/narancs segédfény támogatja némileg az élességállítás munkáját, de csak bizonyos határok (kb. 0,3-3 méter) között.

A fókuszmódokban is van némi változás. Megmaradt persze az egyszeri (AF-S) és a folyamatos (AF-C) mód, de újdonságként bevezették a kettő közül automatikusan választó AF-A állást is. A gyártó megtartotta az arc és mosolyfelismerő funkciót. Utóbbi gyakorlatilag egy önkioldó mód, így nem ide tartozik. Az arcfelismerés előre regisztrált arcokon is alapulhat.

Ezen kívül használhatunk úgynevezett Elő AF lehetőséget, mely már az exponáló gomb lenyomása előtt folyamatosan módosítja az élességet, így bizonyos eseteben javul a beállítás sebessége.

Érdekes újdonságként a videó közben használt automata élességállításhoz is kapunk némi személyre szabhatóságot. Egyrészt három értékben állítható a fókusz sebessége, másrészt két beállítást kapunk a követés gyorsaságának beállításához.

Az élességállítási módok között, manuális (MF) és közvetlen manuális (DMF) beállítás is található. Utóbbi lényegében az automatikus és kézi állítás kombinációja. A gép önállóan határozza meg az élességet, de az objektív fókuszgyűrűjének megmozdításával azonnal kézi beállításra vált, így ezt bármikor felülbírálhatjuk.

AF pont kijelölés

Manuális fókusz adatai

A kézi élességállítás elektronikus kijelzőn nem túl egyszerű dolog, ezért a Sony gépe meglehetősen sokrétűen támogatja a manuális fókuszra fanyalodó fotóst. A legegyszerűbb módszer a távolságskála, mely mellett az OK gombbal 5,9x vagy 11,7x-es nagyításokat aktiválhatunk, és a nagyított területet a tárcsákkal görgethetjük. A kép ilyenkor nem interpolált, úgyhogy elég jól látszik mit élesítünk. Plusz segítséget is kapunk mindehhez a „színcsúcsérték” nevű beállítás formájában. Ezt bekapcsolva az élőképen fehér, sárga, vagy piros színnel láthatjuk a legélesebb területeket. A megjelenítés érzékenysége három fokozatban szabályozható.

A fénymérési rendszeren nem változtattak a korábbi modellek óta. Gyakorlatilag a NEX-6-ban használt, de a NEX-7-ből örökölt, 1200 mezős rendszert kapta az új fényképezőgép is, mely 0-20 fényérték tartományban működőképes és a megszokott három üzemmódban használható: többpontos, középre súlyozott és szpot.

Sorozatfelvétel

Az elődben kettő, itt viszont már háromféle sorozat mód áll rendelkezésünkre, amiket legkönnyebben a bal iránygombbal előhívható menüből lehet kiválasztani.

Választhatunk lassú, 2,5 kép/mp-es sorozatot, melynek képei között automata élességállításra is képes a gép. A közepes sorozat 6, a gyors 11 kép/mp-et teljesít, de ez esetben csak az első fotó előtt beállított élesség marad érvényben. Mint látható a sebesség kis mértékben növekedett, a korábbi 10-ről 11 kép/mp-re. Ugyanez igaz a készíthető RAW képek számára is. Az elődnél 16 képet sikerült fotóznunk lassabb sebességnél, gyors módban pedig 10-et.

A sorozatoknál általunk mért képszámot alábbi táblázatunk mutatja. A közölt képszámok elérése után a sorozat készítés nem áll meg, lassabb sebességgel folytatódik.

Sorozat sebességek (8 GB, UHS-I
SDHC)
sebesség
(gyári érték)
készíthető képek száma
(JPEG, Extra fine)
készíthető képek száma
(RAW)
Lassú (AF) 2,5 kép/mp 83 kép 26 kép
Normál 6 kép/mp 51 kép 22 kép
Gyors 11 kép/mp 48 kép 21 kép

A NEX-6-ban csak expozíció sorozat volt három kép hosszan, itt azonban 3 vagy 5 képes expo sorozatok lőhetők 1/3, 1/2, 2/3, 1, 2 vagy 3 fényérték ugrásokkal. Külön állíthatunk be folyamatos, és szimpla expo sorozatot. Utóbbinál nem egyhuzamban lövi el a képeket a gép, hanem egyenként kell nyomogatnunk az exponáló gombot.

Újdonságként két extra sorozat mód is választható. Persze mindkettő csak névleg sorozat, hiszen egyetlen expozíció történik, de a szoftveres utófeldolgozás három képet ment a kártyára különböző beállításokkal.

Az első a fehéregyensúly sorozat, mely alacsony és magas WB eltolású lehet, vagyis egy képet az aktuális beállítással, a következő kettőt pedig kisebb vagy nagyobb finomhangolási lépéssel eltolva menti a gép.

A másik újdonság a DRO sorozat nevet kapta, és ebből nem nehéz kitalálni, hogy három eltérő dinamika korrekcióval készült képet ment a készülék egyetlen expozícióból.

Önkioldó módból kétfélét kínál az Alpha-6000, csakúgy mint elődje. A normál mód 10 vagy 2 mp-es késleltetést jelent, a folyamatos önkioldó beállítás 10 mp-es kihagyásokkal 3 vagy 5 képet.

Videó

A mozgókép felvétel bármely üzemmódban indítható a felső főtárcsa alatti kis videó gombbal. Az exponáló gombnak ilyenkor csak az AF indítás a feladata.

A korábbi modell szinte egy az egyben a NEX-7 videó képességeit kapta, annyi különbséggel, hogy kihagyták belőle a manuális üzemmódokat. Nos, ez a hátrány immár a múlté. Az Alpha-6000-ben ugyanúgy kiválasztható a P, A, S vagy M mód videónál is, mint fotó módban. A különbség mindössze annyi, hogy itt csak a menüből tehetjük meg mindezt, és a módválasztó tárcsán videó módra kell állnunk. A beállított mozgókép üzemmódnak megfelelően a rekesz, és/vagy a záridő szabályozására is van módunk, akár felvétel közben is.

1920 x 1080 pixel, 50 kép/mp, AVCHD, 31 mp, 97MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Videónál ISO100 és ISO12800 között állítható az érzékenység, 1 fényérték lépésekben. Az expozíció kompenzáció +/-2 Fé tartományon belüli, a záridőt pedig 1/4000-1/4 mp között engedi állítani a fényképezőgép. Felvétel közben az úgynevezett Fast Hybrid AF (gyors hibrid AF) autofókusz rendszer üzemel, melynek sebessége három fokozatban állítható. Két további fokozatban a témakövetés sebességét is befolyásolhatjuk.

1920 x 1080 pixel, 50 kép/mp, AVCHD, 35 mp, 111MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videók képminősége kiváló. Kétféle formátumban használhatjuk: AVCHD és MP4. AVCHD módban minden esetben FullHD felbontást (1920 x 1080) kapunk, a képsebességet viszont mi állíthatjuk. PAL módban 50p/50i/25p, NTSC állásban pedig 60p/60i/24p lehet a képkockaszám. Befolyásolható a videó minősége is, mely legjobb esetben (50/60p-nél) 28 Mbit/mp, egyéb képkockaszámnál 24 vagy 17 Mbit/mp lehet.

1920 x 1080 pixel, 50 kép/mp (váltott soros), AVCHD, 26 mp, 71MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Fájlformátumként MP4-et választva, a mozgókép felbontása 1440 x 1080, vagy 640 x 480 (VGA) pixel lesz.

A haladó/profi videósoknak bizonyára jó hír, hogy a gép HDMI kimenetén nyers videójel is kiküldhető külső rögzítőre, így tömörítésmentes FullHD mozgókép készíthető, mely utólag szabadabban szerkeszthető.

1920 x 1080 pixel, 25 kép/mp, AVCHD, 26 mp, 67MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Az objektív fölötti mikrofonpárral a készülék sztereó hangot rögzít (Dolby Digital, AC-3). Csendes környezetben az általunk próbált 16-50mm PZ optika motoros zoomállítása belehallatszik a felvételbe. Normál (mini jack) mikrofonbemenetet nem kapunk, így bármilyen külső mikrofon nem használható a géphez. A tetején lévő elektronikus kiegészítő csatlakozón elvileg Sony mikrofonok használhatók, de a gyártó weboldalán erről nem találtunk infót.

A hangfelvétel jelszintje nem állítható, csak a mikrofon ki-, és bekapcsolására van mód. Ezen kívül szélzaj csökkentés is aktiválható.

1440 x 1080 pixel, 25 kép/mp, MP4, 31 mp, 45MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videóképre az előzőleg beállított képeffektusok és feldolgozási beállítások hatása is érvényes lesz, tehát akár fekete-fehérben is készíthetünk videót, de az előzetesen beállított kontraszt, színtelítettség és élesség is érvényesülni fog a videó képén.

Lejátszásnál, csak a mozgókép megállítása előre, vagy visszatekerése, illetve a hangerő beállítása lehetséges. A videofájlok gépen belül nem vághatók, és állókép kimentésére sincs lehetőség.