Kipróbáltuk: Sony CyberShot DSC-H5 teszt

0

Kezelőszervek

A Sony DSC-H5 kezelőszervei szinte változás nélkül öröklődtek a DSC-H1-től, csupán a felvételprioritásos lejátszás mód alkalmazása miatt került új gomb a felső részre, ill. a hátlapon a nagyobb LCD miatt rendezték át a gombokat.

Fent

felső kezelőszervek

(1) Vezérlőtárcsa: a vezérlőtárcsa segítségével különböző értékeket választhatunk ki, pl. rekesz, zársebesség, expozíció-kompenzáció, stb. A vezérlőtárcsa be is nyomható, amellyel a különböző beállítások között (pl. zársebesség vagy rekesz) válthatunk.
(2) Exponáló gomb: megnyomásával lejátszás módból visszatérünk felvétel módba.
(3) FOCUS gomb: a háromféle automatikus és a kézi élességállítás közötti váltást teszi lehetővé. Kézi élességállítás során a kép közepét nagyítja ki a fényképezőgép digitálisan. Kérhetjük a kontrasztos részek kiemelését is, két lépésben, ekkor kék színnel fogja a gép ezeket jelölni.

kézi élességállítás

(4) Sorozat gomb: ezzel választhatjuk ki a fényképezőgép sorozat módját, vagy az automatikus expozíció-sorozatot. Az expozíció-sorozat lépésközét a felvétel menüben tudjuk beállítani.
(5) Stabilizátor gombja: a Super Steady Shot optikai képstabilizátor rendszer ki- vagy bekapcsolása végezhető ezzel a gombbal.
(6) Bekapcsoló gomb
(7) Üzemmód választó tárcsa: itt állítható be a fényképezőgép működési módja, összesen 13 állás közül választhatunk:
– „zöld” mód: ekkor a fényképezőgép teljesen automatikus működésű, csak a képméret, a makró mód ki/bekapcsolása, az önkioldó állapota, a vaku üzemmódja, ill. a sorozat mód változtatható. Sem az érzékenység, sem a fénymérés, sem pedig az expozíció-kompenzáció értéke nem állítható be, sőt a stabilizátort sem tudjuk kikapcsolni.
– P mód (programautomatika): a rekesz és zársebesség kivételével itt minden paraméter a fotós által megváltoztatható. Ebben az üzemmódban a maximális zársebesség 1/2000 mp is lehet.
– S mód (zársebesség előválasztás): megadhatjuk a használni kívánt záridőt a vezérlőtárcsa segítségével. A következő értékek közül választhatunk: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 7; 5; 4; 3; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000 mp. Vagyis az értékeket 1/3-ad blendénként választhatjuk ki.
– A mód (rekesz előválasztás): ekkor a blende mérete adható meg és a zársebességet fogja az automatika kiszámolni. Nagylátószög esetén a következő értékek közül választhatunk: F2,8; F3,2; F3,5; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,3; F7,1; F8. Tele állás esetén a legnagyobb blende természetesen F3,7, a legszűkebb blende ez esetben is F8. A rekeszértékek is 1/3-ad Fé-enként követik egymást.
– M mód (kézi mód): a fényképezőgép beállítását teljes egészében a fotós végzi el, mind a rekesz, mind a zársebesség értéke megadható.
– Magas érzékenység: ekkor akár ISO1000 érzékenységet is választhat a fényképezőgép, a bemozdulás elkerülése érdekében.
Ezt követik a téma módok, amelyek külön pozíciót kaptak a tárcsán, ezek a következők:

téma módok

– Éjszakai: max. 2 mp-es záridőt engedélyez.
– Éjszakai portré: max. 2 mp-es záridő, vaku lassú szinkronú derítés módban.
– Tengerpart: pozitív értékű expozíció-kompenzáció.
– Nagy zársebesség (sport): minimum 1/250 mp-es zársebességet használ.
– Tájkép: a rekeszt lehetőségekhez képest megpróbálja a legközelebb állítani az F5,6-hoz.
– Portré: a lehető legtágabb rekeszt használja, a kisebb mélységélesség elérése érdekében.
A téma módok után következik a:
– Videófelvétel: ekkor készíthetünk mozgóképeket, VGA vagy 160×112 pixeles felbontásban.
(8) Finder/LCD: az elektronikus kereső és a hátsó LCD között válthatunk a segítségével. A beállítás egyaránt érvényes felvétel és lejátszás módokra.
(9) Lejátszás módba lépés gombja.

Ha lejátszás módba kapcsolunk, akkor a fényképezőgép az objektívet 15 mp után behúzza. Ez önmagában jó dolog, mivel így csökken az optika károsodásának veszélye, de a 15 mp nem mindig elég ahhoz, hogy az elkészült képbe belenagyítva, töviről hegyire ellenőrizni tudjuk, hogy megfelelő élességet sikerült-e elérni. Ilyenkor bizony a gép behúzza az optikát, majd néhány másodperccel később, amikor végeztünk a képünk elemezgetésével, visszakapcsolva felvétel módba újra kitolja. Ez kissé energiapazarlónak tűnik, ha a 15 mp-et kitolták volna 25 mp-re sokkal kevésbé lenne zavaró, bár a legszimpatikusabb megoldás mégis csak a Canon által alkalmazott, ahol a felvétel gomb ismételt lenyomásával érhetjük el az objektív behúzását, ha ennek szükségét érezzük.

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) Zoom vezérlésére használható kétirányú gomb. A gomb finom lenyomásával lassan, erőteljesebb lenyomásával gyorsabb zoomolást használhatunk. A teljes zoomtartományban rengeteg különböző gyújtótávolság érték közül választhatunk, erről bővebben már a DSC-H1 cikkünkben írtunk.

indexkép és nagyított nézet

(2) Kijelző gomb: felvételkor és lejátszáskor a képernyőre kerülő információk mennyiségét állíthatjuk be a segítségével három lépésben, mindkét üzemmódban hisztogramot is megjeleníthetünk, sajnos a kiégett részek villogtatását a fényképezőgép nem végzi el.

(3) MENU gomb: felvételkor vagy lejátszáskor a kijelző aljára jeleníthetjük meg a menüt. A menükről részletesebben a következő oldalon írunk.
(4) Négyirányú vezérlőnyilak: alapvetően a menükben való mozgásra szolgálnak, ill. lejátszáskor a képek közötti léptetésre, de felvétel állásban mind a 4 gombnak saját funkciója van:
– fel: a vaku üzemmódját változtatja,
– balra: expozíció-kompenzáció,
– jobbra: makró módot kapcsolja be,
– és lefelé: az önkioldó kapcsolható ki illetve be.
(5) Négyirányú vezérlőnyilak közötti gomb: megfelel az Enter-nek, elsősorban menükben használhatjuk, a kiválasztott értékek elfogadására, de a fókuszkeret mozgatását ill. MF módban a kézi élességállítás kezdeményezését is ez a gomb szolgálja.

felbontás beállítása

(6) Felbontás beállítása vagy kép törlése: felvétel módban a fotók vagy videók felbontását választhatjuk ki a segítségével, lejátszáskor a nem szükséges képek törlésére használhatjuk. Egyszerre csak egy kép törölhető.