Kipróbáltuk: Sony CyberShot DSC-H5 teszt

0

Mért értékek

A Sony DSC-H5 sok mért értékében hasonló, mint a Canon PowerShot S3 IS. Hasonló az első kép készítéséhez szükséges idő, hasonló a kép-kép idő kézi élességállításnál. Viszont különböző a zoom sebessége: a Canonnál gyorsabb a gyors zoom és finomabb a finom zoom, a Sonynál a két zoomsebesség között nincs ennyire nagy különbség. Jelentősen lassabb a Sony sorozat módban, illetve a kész képekbe történő belenagyítás is lassabban megy végbe, hogy a vaku feltöltéséről ne is beszéljünk.

A gép bekapcsolása és az élőkép megjelenése között mért 2,1 mp tehát azonos, mint a Canon S3 IS-nél, mindkét gépnél ez remek értéknek számít, hiszen egy viszonylag nagy optikát kell kitolni.

Az optika a nagylátószögű és tele állása között akár 1,7 mp alatt végigmozgatható, de ha szükséges, igen pontosan beállítható. Ez a két sebességű zoommotornak köszönhető, mely mint említettük a Canonnál lassabb gyors módban, ill. kevésbé lassú finom módban. Ettől függetlenül ez is igen jól használható.

Az élességállítás szintén gyors, legalábbis nagylátószögnél. Itt kellő fény esetén 0,4-0,6 mp alatt találja meg az élességet az AF. Ha a szükségesnél kevesebb fény áll rendelkezésre, az AF segédfény világítja meg a témát, mely persze lassítja az élességállítási folyamatot. Teljes tele állásban sajnos elég lassú az AF, szikrázó napsütésben is a legjobb érték 0,8 mp. Érdemes megemlíteni, hogy a Panasonic DMC-FZ7-ese szintén teljes tele állásban szobában tudja ezt a sebességet produkálni. A Sony AF rendszerét tehát sebessége szempontjából nem tudjuk túldicsérni, mint látható, ennél már vannak sokkal gyorsabb autofókusz megoldások is, ugyanilyen zoomátfogásnál.

Ami szintén nem nevezhető gyorsnak, az a sorozat sebessége. Sőt, igazából ha igazságosak vagyunk, azt kell mondjuk: az 1,1 kép/mp bizony lassú. Egy belépőszintű gépnél ez a sebesség még elfogadható lenne, de egy 100e Ft körüli értékű ultrazoom masinánál ez azért kissé mosolyra fakasztó.

A legmegdöbetőbb viszont sajnos a vaku feltöltése. Már a Canon PowerShot S3 IS sem egy sebességbajnok e tekintetben, a Panasonic DMC-FZ7 ebben nagyon durván odatett a mezőnyek, de a Sony DSC-H5 gyári akkumulátorai, közel teljesen feltöltött állapotban közeli vakuzásnál is képes 9 mp-ig tölteni a vaku kondenzátorait. A teljes tele állásban maximális vakuteljesítményt használva a kép elkészítése után pedig 17 mp-et kellett várnunk, míg a következő vakus felvételt elkészíthettük.

Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges idő 2,5 mp
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig eltelt idő felvételkor 2,1 mp
Bekapcsolástól a kép megjelenéséig eltelt idő lejátszáskor 2,1 mp
Zoom végállások közti teljes ideje 3,9 mp/1,7 mp (finom/gyors)
Teljes zoom (5x) ideje lejátszáskor 2,7 mp
Kereső (EVF) lefedettsége 100%
Kereső (EVF) által adott kép mérete 14,5°
Képváltás max. sebessége lejátszáskor 8,2 kép/mp EXIF thumbnail képpel
nagylátószög tele makró
Fókuszálás ideje 0,4-0,6 mp
max. 1,5 mp (AF segédfénnyel)
0,8-2,7 mp
max. 3 mp (AF segédfénnyel)
1-1,4 mp
Két felvétel között szükséges idő (MF) 1,2 mp
Vaku feltöltéséhez szükséges idő átlag: 2,3-8 mp
max. 17 mp (!)
Vaku távolsága optikai tengelytől 6 cm
Sorozat sebessége 1,1 kép/mp
Fine Standard
JPEG kép minősége 97% 89%
nagylátószög tele
Torzítás 0,9%
hordótorzítás
<0,1%
párnatorzítás
Vignettálás 12% 14%
Legnagyobb nagyítású makró szélessége 30 mm@f=81 mm ekv.;2 cm tárgytávolság (frontlencsétől)
102 pixel/mm