Kipróbáltuk: Sony CyberShot DSC-H5 teszt

0

Optika I.

Jellemzők

Ultrazoom gépről lévén szó, az objektív itt nagy átfogású. Ahogy a Canon PowerShot S3 IS-nél is, úgy ez esetben is az elődmodell objektívjét örökölte a gép. Bár érdekes, hogy míg a DSC-H1-nél hiába kerestük a Carl Zeiss feliratot, a DSC-H2 és DSC-H5 már büszkélkedhet ilyennel, pedig a műszaki paraméterek, sőt a tesztképek alapján is mindhárom gép optikája megegyezőnek tűnik. A 11 lencsetagot 9 csoportba rendező objektívben egy extra alacsony szórású (ED) üveglencse és egy aszférikus tag is helyet kapott. A fényerő nagylátószögnél F2,8, tele állásban F3,7, itt mindkét érték átlagosnak tekinthető.

A gyújtótávolság 6-72 mm között változtatható, amely kisfilmes formátumba átszámítva 36-432 mm-nek felel meg. A zoom itt is két sebességes, ahogy a Canon S3 IS-nél is, így nagyobb sebességgel, de finoman is beállítható a szükséges képkivágás.

A tesztgéppel készített fotók alapján elmondhatjuk: a részletgazdagság (kis érzékenységnél) jó, a nagylátószögű állásban sem lágyul el nagyon az optika, a kromatikus aberráció átlagos, a torzítás nem vészes, teljes tele állásban a képszélek csak igen kis mértékben lágyulnak el.

Kromatikus aberráció

Az optika kromatikus aberrációja szinte a teljes átfogásban jelentkezik, bár ennek mértéke az ED lencsetagnak köszönhetően még csak átlagos, illetve teljes tele állásban átlag alatti. A kromatikus aberráció sajnos rekeszeléssel sem csökkenthető, sőt, mint ahogy a tele állásnál látható, szűkebb rekesznél még inkább jelentkezik, ekkor a zöldes elszíneződés is láthatóvá válik. Szerencsére a színi hiba mértéke nem túl nagy, legrosszabb esetben nagylátószögnél 6-8, tele állásban 7-9 pixel szélességű, ez 10×15 cm-es papírképen ez kb. 0,3-0,4 mm méretűnek adódik.

Összességében tehát elmondhatjuk, a színi hiba sajnos sűrűn jelen van, jóval többször találkoztunk vele, mint a Canon PowerShot S3 IS-nél, de a kromatikus aberráció mértéke nem túl nagy (ne feledjük el, ez a modell 7 Mpixeles, így az 1:1 kivágásokon jobban szembetűnhet a színi hiba).

A tesztfotók F2,8/3,7 és F8 blendével készültek. Az alsó két fotó a természetes környezetben előforduló kromatikus aberrációt szemlélteti 1:1 kivágásban.

Kromatikus aberrációk

F2,8; 36 mm ekv.

F8; 36 mm ekv.

F3,7; 432 mm ekv.

F8; 432 mm ekv.

F4,5; 36 mm ekv.

F5,6; 432 mm ekv.

Zoom

Az optika 432 mm-nek megfelelő legnagyobb fókusztávolságán felül használhatunk precíziós (Precision) elnevezésű digitális zoomot, vagy intelligens (Smart) zoomot. Ez utóbbi tulajdonképpen megegyezik a képkivágással, azzal a különbséggel, hogy a célfelbontástól függően érhetünk el kisebb vagy nagyobb képkivágást. Ennek megfelelően Smart Zoom 7 Mpixelen nem használható, csak kisebb felbontásokon. Ez hasonló a Panasonic Extra Optical zoom megoldásához azzal a különbséggel, hogy míg a Panasonic gépek a nagylátószög után máris kisebb képkivágást alkalmaznak, majd a tele tartomány felé haladva egyre nagyobb a képkivágás, a Sony gépei a képkivágást csak a teljes tele állás elérése után kezdik használni. Ez esetben tehát nincs interpoláció, a JPEG tömörítés ugyanakkora blokkokat tömörít, mintha teljes méretű képet tárolnánk, a különbség a lementett képek fájlméretében lesz, ami hosszú utazások esetén nem mellékes.
Precision Zoomnál a képkivágás után a gép felinterpolálja a képet a kiválasztott képmérethez, ez tehát megegyezik a „hagyományos” digitális zoommal.

Optikai és digitális zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
f=36 mm ekv.: 1x

teljes kép

kivágott képrészlet
f=432 mm ekv.: 12x

teljes kép

kivágott képrészlet
12x-es optikai és 2x-es precíziós digitális zoom