Címlap 2010

Archívum

Történelem: Yashica

Találós kérdés. Melyik volt a világ első full-frame, kisfilmes DSLR fényképezőgépe? Akik a jelenleg ismert nagy cégekre gondoltak, rossz nyomon járnak. Akik a Contax N Digitalra, eltalálták. Az újabb Contaxok mögött pedig olyan nevek állnak mint a Kyocera, vagy történelmi áttekintésünk „hőse”, a Yashica.

Történelem: Carl Zeiss

Az Encyclopaedia Britannica így kezdi, ha felütjük a Carl Zeiss szócikknél: „Német gyáriparos, aki minőségi optikai eszközei révén vált világszerte ismertté.” Az idézet ugyanígy szólna az általa alapított cégről is, hiszen a minőségi optikák fogalmát manapság már nem csak a nagy alapítóhoz, hanem a nevét viselő vállalathoz is kötjük. De ki volt, – sőt, kik voltak - akiknek mindezt köszönhetjük?

2005-ös összefoglaló

Mi történt 2005-ben a képalkotó eszközök piacán? Milyen trendek alakultak ki, illetve mik folytatódtak az előző évek alapján. Mely innovációk a legfontosabbak? A 2004-es évhez hasonlóan a 2005-ös évet is megvizsgáltuk a digitális fényképezőgépek, objektívek és nyomtatók szemszögéből.

2004-es összefoglaló

Mi történt idén a digitális fényképezőgépek piacán? Milyen új innovációk születtek? Milyen jelentős eseményekről számolhattunk be? Az év áttekintésén kívül megvizsgáltuk, milyen jelentős változások mentek végbe a digitális fényképezőgépek piacán 2004-ben az előző évihez képest. Vajon mi a tendencia? Az biztos, hogy 2004-ben nagyobb felbontású gépek jelentek meg, de mi a helyzet az optikai zoommal, illetve a memóriakártyákkal?

Röviden: Kyocera FineCamM410R teszt

Túlzás nélkül állíthatom, hogy már nagyon vártam a Kyocera M410R-t. Az S5R annak idején úgy hatott rám, mint darukezelőre a szélvihar, teljesen meglepett gyorsaságával. Nomeg minőségével és megbízhatóságával is. Más szóval az S5R nagyon magasra tette a képzeletbeli lécet

Tokok, fotóstáskák

Lassan talán már a hőmérőn is meglátszik majd, hogy újra itt a nyár, a kirándulószezon, amikor mindenki, aki csak teheti, kiveszi a hosszú hónapok alatt összegyűlt pár hét szabadságát és a lehető leggyorsabban elhagyja a várost. Persze ahogy az lenni szokott, az utolsó pillanatban vesszük észre, hogy idén sincs mibe rakni a fényképezőgépünket. Mert nem rossz megoldás a jó puha fehérneműk közé tenni a gépet, csak kicsit problémás előszedni útközben. De ez még mindig jobb annál, mint ami a hazaúton vár a szerencsétlen masinára, mondjuk az alig használt zoknik és maradék szendvicsek között...

Röviden: Sony DSC-W1 teszt

A Sony LCD részlegének legújabb terméke a W1 jelű hordozható LCD monitor. A kijelző mérete 2,5 hüvelyk, és mivel manapság a Sony is a multifunkciós eszközöket preferálja, ezért a W1-et Memory Stick Pro kártyaolvasóval, MPEG videó lejátszóval, sőt, még egy 5,1 Mpixeles, 3x-os zoomos digitális fényképezőgéppel is ellátták. Mindez elfér egy nadrág zsebében. Ez a Sony DSC-W1.

Röviden: Kyocera Finecam SL300R teszt

A Kyocera (más néven Yashica) eddigi digitális fényképezőgépei mind az ultra-kompakt kategória tagjai voltak.

Röviden: Kyocera FineCam L30 teszt

A belépő színtű FineCam L30 felbontása 3 Mpixel, de interpoláció segítségével képes 5 Mpixeles képek készítésére is. Az optika átlagos, 3x-os átfogású, a gép automata működésű, így családi fotózásra, kiránduláshoz, emlékképek készítéséhez kiválóan alkalmas. Az MPEG-4-es video formátumon túl extra szolgáltatásokat ugyan nem kínál, de ára a 2 Mpixeles gépeknél megszokott szintű, így a gép olcsónak nevezhető.

Röviden: Kyocera Finecam L3v teszt

A Finecam L3V egy belépőszintű digitális fényképezőgép. Felbontása 3,2 Mpixel, optikája 3x-os átfogású, borítása fém. Eddig a szokásos. De aztán ott a hátfal, a hatalmas 2,5 inch átlójú TFT LCD-vel, amelyre mindent lehet mondani, de hogy szokványos, átlagos, azt nem.

NÉPSZERŰ CIKKEK

Igéző absztrakt fotók pofon egyszerűen

Akár mobiltelefonnal is fotózhatsz ilyen érdekes képeket.

Olvasónktól: Egy fotó egy gombóc fagyiért

Mennyit ér ma egy fotózás? Sokan foglalkoztak már ezzel a kérdéskörrel, főként a profi és hivatásos fotósok közül. Egyre többen panaszkodnak arra, hogy nagyon...

4:2:2, 4:2:0? Mik ezek? Azaz a szín-almintavételezés (color subsampling)

Mostanában egyre több fényképezőgép specifikációjában találkozunk ezekkel a bővös 4-es, 2-es és 0-ás számjegyekkel egy-egy kettősponttal elválasztva. De mit is jelentenek ezek a számok? Cikkünkben ezt igyekszünk elmagyarázni.

Ismét aktuális: Valentin napra ajánljuk, avagy szívecskék a háttérben

Ha szeretnél egy kicsit érdekesebb, egyedibb portrékat készíteni és még nem tudod, hogyan alakítsd a háttérben elmosott fények formáját, akkor újból elővett, ismét aktuális...