Címlap 2014

Archívum

Samsung SEF-580A rendszervaku

Ritka alkalom, hogy egy viszonylag szűk rendszer saját vakuját részletesebben bemutassuk, aminek általában az az oka, hogy sok esetben csak egy fényképezőgépet és a kitobjektívet, jobb esetben egy plusz prémium objektívet kapunk a tesztünkhöz. Az NX30 mellé a Samsung elküldte a SEF-580A vakuját is, így ezt is megnéztük közelebbről.

PowerBase akkumulátorok és töltők

Ha azt kérdeznénk az utca emberétől, hogy milyen márkájú ceruzaakkumulátort ismer, bizonyára a tévé reklámokból ismertebb típusokat mondaná. Egy termék árában viszont a reklámköltség is (részben) benne van, így ha kedvezőbb árú terméket keresünk, a kevésbé népszerűbbek között kell keresgélnünk. Mi szeretnénk megkönnyíteni olvasónk dolgát, így bemutatjuk a cikkünk megjelenése előtt még kevesek által ismert, de igazán ígéretes PowerBase termékeket.

Godox Propac PB-820 – a vaku akku

Profi, főként esemény fotósok munkája közben nem mellékes, hogy mennyi vakus képet tudnak készíteni egy akkumulátor szettel. Az sem mellékes, hogy milyen időközönként tud vakuzni, mennyi idő alatt tölti fel a vaku a kondenzátorait. Némelyik komolyabb vaku bemenetet is kínál külső táp felhasználásához. A Godox Propac PB-820 pontosan ezekhez a vakukhoz készült, célja a hosszabb működés, több villanás és gyorsabb töltés.

Megrengetett fotóipar

A néhány napja Japán közelében történt borzalmas földrengés és szökőár komolyan érintette a világ fotóiparának fellegvárát is. A japán gyártók már mind tájékoztatták érintettségükről a sajtót és a partnereiket. Összefoglaltuk, hogy melyik cég mely tevékenységeiben várható fennakadás, illetve hogy első lépésként hol milyen formában vesznek részt a kárelhárításban, kárenyhítésben.

Történelem: Samsung

A digitális fotózás japán hegemóniája közepette jól esik néha más nemzetek élharcosaival is találkozni. A koreai Samsung – bár régi játékosa e szegmensnek – az elmúlt évekig nem tartozott az élmezőnyhöz. Az utóbbi időszakban azonban nagy felfutást produkált, és manapság már bőven az elit klub tagja olyan egyedi fejlesztésekkel, mint legutóbbi nagyágyújuk a világ első cserélhető objektíves, APS-C szenzoros hibridje az NX10.

Történelem: Sanyo

Képzeletbeli technikatörténeti lexikonunk ma a Sanyo címszónál nyílt ki. A céget nyilván mindenki ismeri, ha másról nem, hát akkumulátorairól. Azért nem kell lebecsülnünk a digitális fotótechnikában betöltött szerepét sem. Viszonylag észrevétlen, kevés saját modellt bejelentő gyártó, ez azonban csak a felszín. A részletek kiderülnek a cikkből.

Történelem: Panasonic

A fotótechnika egyik fordulópontja 80-as évek elején következett be, az elektronikai cégek belépésével. Az ok a digitális fényképezőgépek megjelenése volt, melyek akkoriban még kevésbé, később viszont fokozatosan átformálták a palettát, helyet és komoly részesedést engedve a „mosógépgyártóknak”. Közülük egy, a Matsushita – vagy új nevén Panasonic – azóta is bizonyítja, hogy volt keresnivalója ezen a porondon. Lássuk hol, és mivel kezdődött a történet!

Karácsonyi ajánló – kiegészítők 1.

Napjainkban a rengeteg reklám és a média hatására a karácsony egyre inkább a vásárlásról és az ajándékokról szól. Mi nem szeretnénk ezt tovább erősíteni, mégis úgy gondoljuk, érdemes néhány tippet adni azoknak, akik a szeretet ünnepén egy-egy hasznos ajándékkal is szeretnék meglepni fotózással is foglalkozó családtagjukat, ismerősüket. Kiegészítőkkel foglalkozó első cikkünkben az akkumulátorok és memóriakártyák között nézünk szét.

Voltcraft IPC-1L akkumulátor töltő

Bár nem újkeletű termékről van szó, mégis úgy éreztük, hogy érdemes erről írni, mert elfogadható árú, mégis igen nagy tudású készülékről van szó. A 200-700 mA közötti töltőárammal dolgozó akkutöltő ugyanis minden akkut külön vezérel, így tökéletes, cellára szabott töltést kaphatunk. Nézzük részletesebben, mit is kínál számunkra a bruttó 9.000 Ft körüli áron beszerezhető töltő.

Eye-fi vezeték nélküli memóriakártya

Bár Európában egyelőre még nem forgalmazzák, az Egyesült Államokból sikerült hoznunk egy tesztpéldányt az Eye-fi cég WiFi képes SD kártyájából. Csak egy érdekes játékszer, vagy valóban használható újítás? Ez a mostani tesztünk legfőbb kérdése.

NÉPSZERŰ CIKKEK

Mi az a CRI és miért is jó ez nekünk?

A CRI, azaz a Color Rendering Index nem annyira új keletű, mint gondolnánk. A szín visszaadási indexként fordítható paraméter manapság főként a LED-es fényforrásoknál...

Heti Fortepan – 3. Város a határon – Szűcs Lóránd mérnök privát fotói Nagyváradról

Szocialista ringlispíl, fekete-fehér majális, baráti kirándulások és családi utazások egy egyre inkább elreteszelt világban, a semmiből kinövő panelnegyedek vonalas esztétikája: csak néhány évtizeddel ezelőtti, mégis alig ismert számunkra az a Nagyvárad, amibe egy amatőr fotós lencséjén keresztül leshetünk be, bepillantva a Ceaușescu alatti magyar polgárság hétköznapjaiba.

Ezzel a trükkel pillanatok alatt azonos expozícióra hozhatod képeid

A Lightroom Match Total Exposures funkciója segítségével jelentősen felgyorsíthatjuk a képfeldolgozási folyamatunkat. Az Adobe Lightroom YouTube csatornáján jelent meg ez a mindössze 1 perces videó,...

Heti Fortepan – 7.: Budapesti kacsaúsztató

A Fortepan és a Capa Központ legújabb képes cikkében a Budapest által bekebelezett falvak életéről olvashatunk és láthatunk korabeli fotókat.

Így szimulálhatod az ND szűrő hatását (nem csak Photoshopban!)

Több expozíció átlagolásával ND szűrő hatását keltheted!