MILC fényképezőgépek I. – Alapok és rendszerek

0

MILC rokonok és sikerek

Utazás a MILC körül

Egyes források – legalábbis elődként – a MILC gépek közé sorolják a Leica 2006-ban megjelent, digitális távmérős M-szériáját, valamint az Epson/Cosina hasonló elgondolású R-D1-es modelljét, melyek tulajdonságaikat tekintve végül is megfelelnek a MILC kritériumoknak. Azt azonban mindenképpen ki kell emeljük, hogy ezekben a gépekben (a modern MILC-ekkel ellentétben) nincs sem élőkép, sem automatikus élességállítás. Ha tágan értelmezzük a kategóriát ide sorolhatjuk a Ricoh 2009-es GXR fényképezőgépét is. Ez az egyedi elgondolású, modulokból álló rendszer az objektív mellett a szenzorokat is cserélhetővé teszi.

Leica M9

Epson R-D1

A MILC kategória környékén találjuk a Sigma DP rendszerét, mely apróbb ráncfelvarrásokkal már 5 modellt tudhat maga mögött. A DP fényképezőgépek szintén nagy méretű érzékelőket használnak – mégpedig az egyedi Foveon CMOS-t – de fix, beépített objektívvel rendelkeznek.

A szenzor nagy mérete miatt szintén távoli rokonnak mondható a Fujifilm X100 típusnevű csúcskompaktja, mely szintén könnyedén hozza a DSLR-ek képminőségét, de a Sigma gépeihez hasonlóan beépített optikás.Időközben megjelent utódja az X100s, de a Fujifilm hasonló kialakítású, cserélhető objektíves gépekkel is jelentkezett már.

Sigma DP1

Fujifilm Finepix X100

Érdemes megemlíteni az olyan nagy szenzoros, de nem cserélhető objektíves gépeket is, mint a Canon PowerShot G1X, vagy a közelmúlt nagy durranása a Nikon Coolpix A. Mindkét gép azonos kategóriát képvisel, nagy szenzorral (APS-C), de fixen beépített objektívvel.

Ide sorolhatjuk a meglehetősen drága de hasonló szenzormérettel és beépített zoom objektívvel rendelkező Leica X Variot is, és persze nem mehetünk el szó nélkül a 2012-es Photokina egyik nagy durranása, a fullframe szenzoros Sony CyberShot DSC-RX1 mellett sem. A 24 megapixeles gép kivételesen nagy érzékelője mellett egy nagy fényerejű, 35mm-es objektívet tudhat magáénak.

És ha már a rokonoknál tartunk, említsük meg a hasonló alapokra épült újabb videokamerákat is. A Panasonic AG-AF100 ugyanolyan méretű Micro 4/3 érzékelőt használ, mint a fényképezőgépek, sőt bajonettjére a rendszerhez készült objektívek bármelyike csatlakoztatható. Ezt az irányt követi a Sony Handycam NEX-VG10, melynek neve is jelzi, hogy a NEX rendszer APS-C érzékelőjét és objektív bajonettjét kapta. E kamerának hamarosan a ráncfelvarrt utódját is a boltokban látjuk, NEX-VG20 néven.

A MILC sikere

Az új fényképezőgép kategória sikere egyelőre elvitathatatlan. Szinte hétről-hétre jelennek meg újabb eladási statisztikák, melyek mind e szegmens gyors felfutásáról harsognak, és mivel a választék egyre sokszínűbb a jövőben még gyorsabb ütemű eladásokra számítanak a gyártók.

A MILC gépek legnagyobb felvevőpiaca Ázsia, ahol minden harmadik-negyedik cserélhető objektíves gép tükör nélküli. Különösen szülőhazájukban Japánban kedveltek, ahol a kezdeti 5%-os arányról idén nyárra 40% fölé tornázták fel magukat, több mint harmadával csökkentve a Canon és Nikon tükörreflexes gépeinek eladását.

Amerikában valamivel szerényebb értékesítési eredményeket produkálnak ezek a fényképezőgépek, de a legkevésbé az öreg kontinensen, azaz Európában népszerűek. Bár sikertelennek nem mondhatók, itt még egyértelmű a DSLR szegmens elsöprő fölénye. Egyedül az Egyesült Királyságban sikerült 10% fölötti MILC eladást produkálni. Nem csoda tehát, hogy a gyártók elég nagy hangsúlyt fektetnek az európai DSLR dominancia letörésére.

Az eddig megjelent gépek többsége a csúcskompaktok vevőközönségét célozza meg. Éppúgy megtaláljuk bennük a manuális beállítási lehetőségeket, mint az automatikus szolgáltatásokat. Számos funkcióval inkább a kezdő fotósoknak kívánnak kedvezni, így több modellben találni látványos, színes, animált menüket, oktató módot, rengeteg képmanipuláló effektet. Egyes gyártók a kis méret mellett többféle színvariációval igyekeznek megnyerni a fényképezőgépet öltözékük kiegészítőjeként használó vásárlókat.

A cikksorozat holnap megjelenő következő részében az aktuális kínálatot nézzük át.