Röviden: A vízálló és ütésálló Olympus Tough TG-6 – teszt

0

Értékelés

Az Olympus folyamatosan frissíti TOUGH szériáját, ennek legújabb tagja a TG-6. Műszaki szempontból nézve nem túl sok változás érte az elődhöz képest, hiszen azonos a szenzor, ugyanaz az objektív és a vízállóság mértéke is változatlan. Szolgáltatásokban azonban mint láttuk, történtek szép előrelépések.
E téren jól teljesít a TG-6, így a fókusz-sorozatból összeillesztett nagy mélységélességű kép, a 4 mm (!) lefedettséget adó szupermakró mód, a RAW formátum támogatása, a gyors sorozatok, az Ultra HD videofelvétel, a slow-motion és time-lapse készítés, a könnyű panoráma készítés mellett a hőmérő és nyomásmérő, valamint a GPS is jó kiegészítője a gépnek. Igaz, az útvonal mentésnél lehetne sűrűbb a mintavétel, hiszen így egy bringás túránál már pontatlanná válhat a nyomvonal, főleg ha sok a kanyar.

A sok-sok szolgáltatás ellenére azonban nem tudtunk maradéktalanul elégedettek lenni a géppel.

Már a TG-5 tesztnél is szembesültünk azzal az érdekes jelensségel, ami miatt bizonyos helyzetekben a kép közepén lila színű folt jelenik meg. Az akkor nálunk járt TG-5 még szervizben is járt, de a hiba ezt követően is fennált. Most pedig itt a TG-6, ami ugyanazt a hibát produkálja. A probléma akkor jelentkezik, amikor valamelyest ellenfényt kap a gép (nem kell direkt ellenfény), de a kép alapvetően sötét tónusú (lásd tesztfotóink között a színes szárazvirágos képet). Többször visszatért ez a jelenség, egy kicsit az érzékenység tesztképeken is érezhető, de csak akkor látható jól, amikor valóban sötétben készült egy fotó. De gyújtótávolság függő is a dolog, hiszen a templombelsős képnél ilyen hiba nem fedezhető fel és érdekes módon sem a direkt ellenfényben készült éjszakai város fotónál, sem a másik, kissé kevésbé direkt ellenfényt adó szintén éjszakai képnél nem látható ez a probléma.
Viszont ha megjelenik, akkor sokat nem tudunk ellene tenni, maximum annyit, hogy nagylátószögre állunk vissza.

A képzaj a kompakt gépek között jónak mondható, ez részben a visszafogott felbontásnak is betudható, ami a kategóriájában is jelentősnek számít (más gyártóknál 16 és 20 Mpixeles vízálló modelleket találunk). De igazából nincs is különösebb értelme 20 Mpixeles felbontást kínálni egy kompakt fényképezőgépnél.

A vízállóság mértéke átlagos, igaz, sok vízálló kompakt „csak” 10 méterig mondja magáról, hogy nem ázik be, szemben a TG-6-tal, ami 15 méteres mélységbe is levihető. Persze aki fotózott már víz alatt, az tudja, hogy 5 méternél mélyebben már annyira kevés a fény, hogy kompakt géppel gyakorlatilag esélytelen élvezhető képet alkotni, így az, hogy 10 vagy 15 méterig vízálló-e a kompakt gép, teljesen lényegtelen.

De nem csak víz alatt, hanem más helyzetekben is jó szolgálatot tehet egy ütésálló, illetve porálló gép.

Az Olympus TOUGH TG-6 azoknak ajánlható, akik egy mostoha körülmények között is gond nélkül használható, képminőségben a kategórián belül jónak számító, szolgáltatásokban bőséges gépet szeretnének, amit a gyerkőcnek is nyugodtan a kezébe lehet adni. Arra azért figyeljünk, hogy a búvártokos fényképezőgéppel szemben a kompakt vízálló gépek elmerülnek a vízben, tehát nem árt a csuklópántot is használni.

Az Olympus TOUGH TG-6 ára bruttó 150 ezer Ft.

A fényképezőgépet az Olympus magyarországi képviseletétől kaptuk tesztünk idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!

Tesztfotók

A RAW végződésű fájlokat RAW-ból, Adobe Lightroom Classic v8.3.1-gyel konvertáltuk (Adobe Standard színmódban, sRGB színtérben).

A fényképezőgéppel készült tesztfotók itt érhetők el:

Olympus TOUGH TG-6 tesztfotók