Röviden: A vízálló és ütésálló Olympus Tough TG-6 – teszt

0

Felépítés, kezelés


Nagy trükköket nem lehet tenni egy ultrakompakthoz közeli fényképezőgépnél, a fogás olyan amilyen. Ennek ellenére az Olympus igyekezett kihozni a maximumot a rendelkezésre álló lehetőségekből, így az a fél cm-nyi markolat hivatott szolgálni a kényelmes fogást. Szó se róla, ügyesen megrajzolták a dizájnerek, hiszen emlékeim szerint ultrakompakthoz közelítő (azaz a téglatest formát megtestesítő) fényképezőgépek közül ez a gép (és a TG-5) az egyik legkényelmesebb fogású.

A kezelőszervek tekintetében szinte csodát tettek a mérnökök, hiszen a kis gépre nem csak néhány gomb került, hanem bőséges kínálat akad a direkt beállításra szolgáló gombokból is, sőt még üzemmód tárcsát is találunk a hátlapon, illetve a felső részre egy vezérlőtárcsát is helyeztek. Igaz, a gombok közül egy funkciója sem módosítható, programozható.

A zoom vezérlése szokásos módon karral történik, a négy irányú navigáló gombok pedig néhány főbb működési mód beállítására szolgálnak: expozíció kompenzáció, vaku mód, önkioldó és sorozat mód, illetve digitális zoom.

Ezen kívül túrázáskor lehet hasznos, hogy egyetlen karral indítható és állítható le a GPS-es nyomkövetés, azaz a log rögzítése.
Az elmentett logfájlt kézi úton is felhasználhatjuk (elérhető lesz a kártyán, a logfájl pl. a gpsvisualizer.com/convert oldalon könnyedén átalakítható GPX formátumúvá), de az Olympus O.I. Track applikáció is segít a térképre rajzolásban, illetve a fotók utólagos geocímkézésében is. A GPS pozíciók mellett a gép rögzíti a tengerszint feletti magasságot, a nyomást és a hőmérsékletet is.

Az üzemmód tárcsán teljesen automatikus, program automatika, rekesz-előválasztás, két egyéni üzemmód, videofelvétel és témamódok kaptak helyet, amelyek között ott van a mikroszkóp mód is, amivel fókusz-sorozat is készíthető, a képekből pedig egy nagyobb mélységélességű fotót is összerak a gép.

A hátsó LCD-n az Olympus többi gépeihez hasonlóan egy helyi menü érhető el az Ok gomb megnyomására, ahol a legfontosabb paraméterek beállításait végezhetjük el, úgy mint:

 • képmód
 • érzékenység
 • fehéregyensúly
 • AF vagy kézi fókusz
 • oldalarány
 • képméret és minőség, JPEG/RAW
 • mozgókép felbontása, képfrissítése (megkötésekkel!)
 • stabilizátor mód
 • vaku mód
 • vaku telj. kompenzáció
 • sorozat mód/önkioldó
 • fénymérés
 • arcfelismerés
 • tartozék előtét lencse csatlakoztatása, alkalmazása


A menübe így viszonylag ritkán kell lépnünk, de ha oda kényszerülünk, akkor is jól átlátható, jól strukturált menürendszert kapunk, minden egyes oldalon csak egy oldalnyi menüponttal. Ez alól kivétel az egyedi beállítás menü, ahol az Olympus szokásához híven A-tól kezdődően jelöli az egyes oldalakat, ahol különböző egyéni beállítások végezhetők, mint pl. MF segéd, kompozíciós rács megjelenítés, zajszűrés foka, fehéregyensúly eltolás, stb.

A csatlakozókat a gép bal oldalán, vízálló szigeteléssel és biztonsági retesszel is ellátott ajtó mögött találjuk. Itt érhetők el micro USB és a micro HDMI aljzatok. Az akkumulátort és a memóriakártyát alul helyezhetjük a gépbe, egy szintén jól szigetelt dupla reteszes ajtó mögé.

A gép rendelkezik beépített Wi-Fi adapterrel, így lehetőség van okoseszközről való vezérlésre, illetve a képek, valamint a GPS logfájlok áttöltésére. Az Olympus O.I. Share applikációval a távvezérlés is megoldható, ahol ráadásul nem csak a kioldást, de a főbb paraméterek beállítását is elvégezhetjük: érzékenység, rekesz érték, expozíció kompenzáció, fehéregyensúly, kioldás módja (sorozat/önkoldó), illetve time-lapse és videofelvétel is indítható.

A kis géptest miatt ha a gépet állványra, vagy állványtalpra helyezzük, sem az akkumulátort, sem a memóriakártyát nem tudjuk majd cserélni, csak ha leszereljük a gépet az állványról/talpról.