Röviden: Nikon Coolpix P600 teszt

0

Különlegességek

Stabilizátor

A Nikon Coolpix P600 fényképezőgépbe optikai stabilizátort építettek, amely normál és aktív módú lehet, utóbbi a kezelési útmutató szerint erőteljesebb berázásokat is képes kompenzálni.

A teszt tele állásba állított objektívvel készült, 1/3 Fé-enként különböző záridőkkel, záridőnként 10-10 képpel ki- illetve bekapcsolt (aktív módú) stabilizátorral. A képeket monitoron 1:1 nézetben ellenőriztem. Ahol nem látszódott berázódás, azt elfogadtam használható képnek. Ez azt jelenti, hogy minimális lágyulás még belefért.
Az így kapott számokból egyfajta értékelését képezhetjük a stabilizátornak, persze ez igen szubjektív, hiszen maga a válogatás is az volt.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a stabilizátor 1 2/3 – 2 Fé előnyt tud adni.

berázott fotók aránya különböző zársebességeknél

Stabilizátor ki és bekapcsolt állapotban: 1440 mm, 1/500 mp

Egyszerű panoráma (Easy panorama)

Sok gyors CMOS-os kompakt fényképezőgépben megtalálható már a gép egyszerű körbeforgatásával készíthető panoráma lehetősége. A Nikon Coolpix P600-ból sem hiányzik ez a szolgáltatás, igaz, félautomata módból sajnos nem érhető el, csak a témamódok között található meg.

A panorámakészítés során sorozatmódban dolgozik a P600, az így készített panorámákat a fényképezőgép automatikusan összeilleszti, horizontális gépállás esetén 4800×920 (vagy széles panorámánál 9600×920), vertikális gépállásnál 4800×1536 (vagy széles panorámánál 9600×1536) pixeles képeket kapunk. A panorámakészítés során a zoom nem használható, a gyújtótávolságot a gép ekv. 28 mm-re állítja .

Mint látható, érdemes a panorámákat portré állásban tartott géppel készíteni, így ugyanis nagyobb látószögünk lehet függőleges irányban, miközben a vízszintes felbontás nem csökken. A lenti panorámák állványról készültek.
Eredeti kép shift+kattintással érhető el!

A Nikon Coolpix P340 képei:

Panoráma normál szélességben, horizontálisan fekvő géppel

Panoráma normál szélességben, álló géppel

Széles panoráma, horizontálisan fekvő géppel

Széles panoráma, álló géppel

Időzített sorozat

Time-lapse videók készítéséhez jön jól a programozható időközönként működő sorozat, ahol 30 mp és 60 perc közötti időközönként készülhet kép. A lépésköz pontossága 30 mp-es. Az így készült képeket a gép nem fűzi össze videóvá, azt a fotósnak kell utólag elvégeznie.

Wi-Fi

Bár a beépített Wi-Fi-vel rendelkező fényképezőgépek java része lehetőséget biztosít az expozíciós paraméterek távolról történő módosítására is, a Nikon Coolpix P600 és a Nikon Wireless Mobile Utility egyelőre csak kioldást és zoomolás enged, paramétert változtatni nem tudunk a gyári alkalmazáson keresztül. Mindez persze akár egy új változatban már elérhető lehet. A beépített Wi-Fi adapter segítségével kb. 6-7 méterre távolodhatunk el a géptől, s ilyen távolságból és készíthetünk fotókat, s még az élőképet is látjuk (igaz, ezt élőnek nevezni enyhe csúsztatás, a késleltetés kb. fél mp).

A fotózáson kívül a Wi-Fi a képek letöltésére is használható, ahol választhatunk, hogy teljes felbontásban, vagy leméretezett képként szeretnénk-e átküldeni a tabletünkre, vagy telefonunkra.

D-Lighting

A Nikon aktív és utólagos D-Lighting-et is kínál Coolpix P340 fényképezőgépében, mindkettő esetben három fokozat közül választhatunk.
Ennek hatását már régóta ismerjük, így most csak ismétlés jelleggel mutatjuk meg a Nikon Coolpix P340 képeit.

Képi effektek

Digitális képeffekteket felvétel előtt, és azután is választhatunk, előbbi esetben azonban sok esetben többféle erősségű változat közül is választhatunk. Ezeket a lehetőségeket az alábbi képek hivatottak bemutatni (a portré módoknál ha a képen felismerhető arc található, akkor az effekt csak az arcon kívüli részre koncentrálódik, felismerhető arc hiányában a kép középső részén kívülre).

A Nikon Coolpix P340 képei: