Röviden: Nikon Coolpix P600 teszt

0

AF, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Az Nikon Coolpix P600 a szokásos módon, kontraszt érzékelésen alapuló automata élességállítást használ, amelyre sajnos kategóriáján belül sem mondhatjuk, hogy átlag feletti sebességű lenne. Napos időben is nagylátószögnél min. 0,5, tele állásban 0,7 mp-re van szükség az élességállításhoz. Gyengébb fényben, vagy nagyon eltérő fókusz esetén akár 1,5-3 mp-be is beletelhet a fókuszálás.

A gép automatikus élességállító rendszere többféle üzemmódban működhet. Részben választhatunk egyszeri, vagy folyamatos fókuszt, de a fókuszterületek alapján is többféle lehetőségünk van, úgy mint: kézzel mozgatható fókuszkeret, arcfelismerés, témakövetés, illetve célkereső AF. Előbbi esetben széles, normál, vagy pontszerű fókuszkeretet mozgathatunk a képfelület nagyjából egynegyedén, ahol összesen 11×9 terület közül választhatunk. Utóbbi esetben pedig a gép keresi a képmezőben olyan témát, amelyre nagy valószínűség szerint élességet szeretnénk állítani (ehhez a tárgy világosságát, vagy térbeli helyzetét elemzi). Ideális esetben a hozzánk közelebb álló témára koncentrál.

A normál automatikus élességállítás mellett makró mód is rendelkezésünkre áll, ekkor a Nikon kompaktoknál elterjedt módon a zoomskálán egy zöld nyilacska jelzi a gyártó szerint ideális nagyítás adó zoompozíciót (amely 30 mm ekv. gyújtótávolságot mutat), de egyébként akár 105 mm ekv. gyújtótávolsággal is makrózhatunk.

A makró módon felül végtelen fókusz és kézi élességállítás is választható, utóbbi esetben 4×-es digitális zoommal láthatjuk a képmező középső részét, s igény esetén élkiemelést is aktiválhatunk, öt féle erősségben. Sajnos arra nincs lehetőség, hogy a kinagyított képrészlettel mozogjunk a képen, így csak a kép közepére állíthatunk élességet.

Az automata élességállítást kevés fényben a gép előlapján lévő LED által biztosított AF segédfény támogatja.

A fénymérést mátrix, középre súlyozott, illetve képközépen rögzített pontszerűre választhatjuk. A zársebességet záridő-előválasztás üzemmódban 4-1/4000 mp között, manuális módban, ISO100-nál pedig akár 15 mp-re is állíthatjuk.

Sorozat fényképezés

A fényképezőgép sorozatfelvételnél jól teljesít, köszönhető a gyors CMOS szenzornak és az EXPEED C2 processzornak. Bár a legkomolyabb kompaktoknál rendelkezésre álló 10 kép/mp-es sorozatsebességet nem érhetjük el, a 7 kép/mp-es sebesség is bőven elegendőnek bizonyulhat általános helyzetekben. Egy sorozatban maximum 7 kép készülhet. Ha azonban betelik a puffer, újabb fotót már csak akkor tudunk készíteni, ha az összes kép kártyára került (egy buszos puffer).
A nagy sebességű, 7 kép/mp-es sorozaton kívül 1 kép/mp is választható, emellett van előpufferelt sorozat, 60 és 120 kép/mp-es ultragyos sorozat 1Mpixelen és persze a Coolpix P600-ból sem maradhatott ki a 16 képes mátrix sorozat (4×4 fotót helyez egy fotóra) és a BestShotSelector, azaz a legjobb képet automatikusan kiválasztó különleges sorozat sem.

A Nikon Coolpix P600-zal automata expozíció sorozat is készíthető, maximum 3 kép hosszban, ezt azonban önkioldóval közvetlenül nem kombinálhatjuk.

Van lehetőség időzített (programozott) sorozat készítésére is, az időköz 30 másodperc pontossággal adható meg, max. 60 percig.

Az önkioldó 2 vagy 10 mp-es késleltetésre állítható, s van lehetőség mosolyra induló exponálásra is.

Videofelvétel

A CMOS szenzornak köszönhetően videofelvételt akár FullHD felbontásban is készíthetünk, 60 kép/mp frissítéssel. A felvételkészítést bármely üzemmódból elindíthatjuk a külön videofelvételi gombnak köszönhetően, viszont a videórögzítés csak a gomb megnyomását követő 2. mp-ben indul.

A videofelvétel 60 vagy 50 képkocka/mp sebességnél váltott soros (interlace), 30 vagy 25 képkocka/mp frissítésnél progresszív elvű. A felbontás 1080 soros Full HD, vagy 720 soros HD lehet, illetve választhatunk 4:3 oldalarányú VGA-t is.

A videofelvétel során működik a fénymérés és kézzel indítható (balra nyíl) élességállítás is használható. Felvétel során nem módosítható a rekesz, s előtte sem állítható be, viszont 10 fotót menet közben is készíthetünk, 16:9 oldalaránnyal, 2 Mpixeles felbontásban (1920×1080 pixel).

1920×1080 pixel, 59,94 kép/mp, AVC, 44 mp, 107 MiB, ~20,5 Mbps (2,6 MB/s)
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Normál videózáson túl választhatunk gyorsított (15 kép/mp-cel felvett, 30 kép/mp-cel lejátszott) FullHD módot, vagy slow-motion (lassított mozgású) videófelvételt. Utóbbit 720p felbontásnál 2×-es lassítással 60 kép/mp-cel, 640×480 pixelnél 4×-es lassítással 120 kép/mp-cel rögzíthetünk. Hangfelvétel ekkor nem készül. Mivel e téren évek óta nem igen van komolyabb előrelépés, s a korábban már tesztelt Coolpix P9500 is ugyanezekkel a frissítésekkel dolgozik (kivéve, hogy ott 8×-os lassítás is elérhető 240 kép/mp frissítéssel 320×240 pixeles felbontásban), új slow-motion videót most nem készítettünk.
A Nikon Coolpix S9500 slow-motion videói:

Slow-motion (lassított) videó, 60 kép/mp, 2×
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Slow-motion (lassított) videó, 120 kép/mp, 4×
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Az elkészített videókat sajnos gépen belül nem tudjuk megvágni, azt csak számítógépen tehetjük meg.