Sigma 30mm f/1,4 DC HSM | Art – teszt

0

Felépítés

Egy elég régi elmaradásunkat pótoljuk most, amikor a Sigma 30mm-es, f/1,4 fényerejű, APS-C szenzoros DSLR-rel használható Art szériás objektívét teszteljük. Persze ha már ennyit csúsztunk, akkor igyekeztünk úgy csinálni, hogy a legújabb 32 Mpixeles APS-C szenzoros Canon vázzal készíthessük el a tesztet. Természetesen ez egyben azt is jelenti, hogy aki kisebb felbontású géppel rendelkezik, annak az itt látottakat a felbontás különbséget figyelembe véve kell adaptálnia a saját gépéhez.

A 30 mm-es gyújtótávolság egy APS-C szenzoros Canon gépen közel akkora látószöget ad, mint egy 50 mm-es standard objektív kisfilmen (Nikon vázon inkábbb 45 mm-esnek felel meg), vagyis perspektívája hasonló lesz, mint az emberi szemé. A mélységélesség tekintetében az f/1,4 fényerő olyasmit nyújt, mint egy full-frame szenzornál az f/2,2 (Nikon esetében f/2,1).

A csupán 9 lencsetagból felépített, így könnyű objektív különleges lencsetagból csak egy aszférikust tartalmaz, más extra, mint alacsony szórású, vagy nagy törési mutatójú nincs az objektívben.

Az élességállítást ultrahang frekvenciás motor (HSM) végzi, amely csendben és gyorsan teszi a dolgát. A gyűrűs HSM meghajtás révén a fókuszgyűrűvel bármikor finomhangolhatjuk az élességet.
Mivel az objektív belső élességállítású, így a frontlencse nem fordul el, illetve előre-hátra sem mozog az élességállítás során.

Az objektívhez egy cső formájú napellenzőt, valamint első és hátsó objektívsapkát kapunk, illetve egy puha tokot is mellékel a gyártó. Az első kupak a belső füleknek köszönhetően akkor is kényelmesen a helyére pattintható, ha a napellenző az objektíven van.

A nagy fényerejű objektív frontlencséje 37 mm átmérőjű (érdekességképpen: a tükör nélküli APS-C szenzoros gépekhez készült Sigma 30mm f/1,4 DC DN | C frontlencséje 31 mm átmérőjű). Az objektív elé 62 mm-es szűrőt tekerhetünk fel.

A specifikáció a Sigma 30mm f/1.4 DC HSM | Art adatlapján tekinthető meg.

Használati tapasztalatok

A Sigma 30mm f/1,4 DC HSM | Art nagy fényereje ellenére nem túl nagy méretű, jóllehet, 30 mm-es, f/1,4 fényerejű APS-C szenzoros objektívből nem túl sok létezik, így összevetni se nagyon tudjuk őket. Az tény, hogy egy 28mm f/2,8, illetve egy 35mm f/2 kisebb méretű, ugyanakkor egy Zeiss Otus 28mm f/1,4 viszont jóval nagyobb. Igaz, ezek mind full-frame szenzorhoz készültek, szemben a cikkünk tárgyával.
A lényeg, hogy kicsivel nagyobb, mint egy átlagos 50mm f/1,8 vagy 50mm f/1,4, de könnyen elfér bármilyen fotóstáskában.

A fém bajonettre épülő tubust részben hőstabil műanyag, részben fém gyűrű alkotja, amely kellő stabilitást, ugyanakkor kisebb tömeget eredményez. A bajonetthez közelebbi rész fém, míg a középső rész, illetve a fókuszgyűrű műanyag borítású.
Bár Art szériás objektívről van szó, érdekes módon ez az objektív nem kapott időjárásálló szigeteléseket, így az objektív bajonett csatlakozója körül sincs körbe futó gumicsík.

A fókuszgyűrű az objektív elején található, nagyjából 1,5 cm szélességű és sűrűn bordázott gumiborítás fedi. Ahogy azt már írtuk, a HSM meghajtás miatt ún. full-time kézi élességállításunk van, azaz bármikor módosítható a fókusz. Kézi élességállítás során a fókuszgyűrű kb. 90 fokos elforgatásával járható be a teljes tartomány.

A tubusra a szokásos AF/MF – automatikusról kézi élességállításra váltó – kapcsolón kívül mást nem építettek.
Az objektíven távolságskála is megtaláható.

Az objektív kompatibilis a Sigma USB dokkolójával, amelynek segítségével elvégezhető a fókusz finomhangolása, illetve lehetőség nyílik a firmware frissítésére is.

Mivel portrézáshoz is jól használható gyújtótávolságú az objektív, talán nem csak a videózásnál, de portrézásnál is lehet érdekes kérdés, hogy mennyire változik meg a látószög a végtelen álláséhoz képest, ha közelre fókuszálunk. A próbáink alapján ez igazán minimális mértékű, közelre fókuszálásnál egy hajszállal kisebb látószögünk van.
A fotókon kívül tesztvideóban is bemutatjuk a fókuszlégzés megjelenését (lásd a doboz alatt!).

Látószög változás a tárgytávolság függvényében