Tamron TAP-in objektív dokkoló

0

A két nagy (3rd party) objektív gyártó, a Sigma és a Tamron is kínál az objektívjeik finomhangolására szolgáló dokkolót. A Sigma saját változatáról már beszámoltunk korábban, most nézzük, a Tamron verziója mit tud.

Külsőre gyakorlatilag mindkét eszköz ugyanúgy néz ki: mint egy méretesebb hátsó objektív kupak, aminek micro USB csatlakozása van.

Az ördög persze a részletekben rejlik, ez ezúttal is igaz. A részletek pedig a dokkolóhoz járó szoftverben találhatók.

A program elindítását követően csatlakoztatnunk kell a kezelni kívánt Tamron objektívet, ha az kompatibilis a TAP-in dokkolóval, akkor máris indulhat a testreszabás.

Első lépésben a szoftver automatikusan ellenőrzi, hogy található-e új firmware az objektívhez, ha igen, akkor felajánlja a telepítését.

Ezután (vagy a lépést kihagyva) lehetőségünk nyílik a következőkre:

 • fókusz finomhangolás
 • fókusz korlátozás
 • FTM kézi élességállítás érzékenysége
 • stabilizátor üzemmód választás

Az első funkciónál módosíthatjuk az élességállítást, azaz kezelhetjük az elé/mögé fókuszálás problémáját. Persze fel lehetne tenni a kérdés, hogy minek ehhez TAP-in dokkolót venni, hiszen a komolyabb DSLR-ekben már elérhető ugyanez a szolgáltatás. Igen ám, de pl. a Nikon gépeknél csak egy érték adható meg zoom objektívnél is, illetve a Canon sem kényeztet el minket túlságosan, ők két érték beállítását engedik: egyet a zoom elejére, egyet a végére.

A Tamron TAP-in konzol ezzel szemben minimum négy gyújtótávolságon kínál beállítási lehetőséget, ráadásul ezeknél sem csupán egy értékkel, hanem három tárgytávolságra különböző értékeket adhatunk meg (egyes nagyobb zoomátfogású objektíveknél hat gyújtótávolságra bontották a tartományt, mint a 150-600mm-es modellnél).

Az egyes beállításokat külön fájlba is elmenthetjük, illetve később innen vissza is tölthetjük. Ez akkor lehet hasznos, ha több vázon is használnunk kell az objektívet, hiszen a front/backfocus nem csupán az objektíven, de a vázon is múlik.

A fókusz korlátozás funkció csak azoknál az objektíveknél érhető el, ahol van ilyen kapcsoló (pl. a komolyabb zoomok, mint 70-200m f/2,8, 150-600mm).
Ezeknél viszont igen pontosan beállítható, hogy milyen tartományon belül mozoghat az élességállítás. Nagyon hasznos lehet ez akár sportfotózásnál, akár természetfotózásnál is, amikor tudjuk, hogy a célpontunk milyen távolság tartományban várható, ugyanakkor azt is, hogy a várható téma előtt és mögött is lehetnek olyan kontrasztos élek, amik elvihetik a fókuszrendszert. A fókusz korlátozással azonban ez kiiktatható.

Mivel a Tamron objektívek fókusz korlátozó kapcsolója nem csupán kettő, hanem három állású, így nem csak egy, de két tartományt is megadhatunk. (Igaz, a Sigma objektívnél is három állás érhető el, itt azonban csak az egyik állásnál módosítható az USB dokkoló segítségével a tartomány).

Az utolsó lapon van lehetőségünk megadni az automatikus élességállítást követő kézi finomhangolás (Full Time Manual) sebességét, amelyet három értékből választhatunk ki: alacsony, normál, magas.

Itt állíthatjuk be a stabilizátor működését is (persze csak ha van), ahol kiválaszthatjuk a stabilizálási prioritást:

 • fontosabb a keresőkép stabilizálása
 • a keresőkép stabilizálása másodlagos, fontosabb a készítendő fotó stabilizálása

Mint láthatjuk, az elérhető funkciók nagyjából azonosak a két gyártó (Sigma és Tamron) megoldásánál, de a Tamron két lépcsős fókusz korlátozása sokkal hatékonyabb munkát tesz lehetővé bizonyos helyzetekben, illetve az sem mellékes, hogy a Tamronnál több gyújtótávolságon állítható a fókusz finomhangolása. Igaz, a finomhangolás az adott gyújtótávolságon belül 4 helyett csak 3 tárgytávolságnál módosítható. Szintén a Sigmánál ügyesebb a Full Time Manual élességállítás gyorsaságának beállítása, ahol nem csak három érték, hanem 15 érték áll rendelkezésünkre a szükséges sebesség beállításához.

Az egyes beállítások elmentésére a Tamron nem kínál külön regisztereket az objektívjeinél, míg a Sigma ezt is megoldja, így két váz esetében mindkét vázhoz külön elmenthető a szükséges beállítás, csak azt kell megjegyezzük, hogy az objektív Custom kapcsolójának melyik állása jelenti az egyik és melyik a másik vázat.

A fenti lehetőségek egyelőre a Tamron alábbi tíz objektívjénél érhetők el:

 • 10-24mm f/3,5-4,5 Di II VC HLD
 • 18-400mm f/3,5-6,3 Di II VC HLD
 • 24-70mm f/2,8 Di VC USD G2
 • 70-200mm f/2,8 Di VC USD G2
 • 100-400mm f/4,5-6,3 Di VC USD
 • 150-600mm f/5-6,3 Di VC USD G2
 • 35mm f/1,8 Di VC USD*
 • 45mm f/1,8 Di VC USD*
 • 85mm f/1,8 Di VC USD
 • 90mm f/2,8 Di MACRO 1:1 VC USD

A fenti listában csillaggal jelölt objektívek csak akkor használhatók a TAP-in dokkolóval, ha ezt megelőzően egy hivatalos szakszervizben elvégzik az első szükséges firmware frissítést.

Bosszantó tud lenni, amikor kiderül, hogy a drágán megvásárolt felső kategóriás objektívvel a már meglévő vázunk nem tud kellően pontosan együtt dolgozni, és emiatt esetleg szervizbe kell vinni a vázat vagy az objektívet beállításra. Az objektívekhez készült dokkolók, mint amilyen a Tamron TAP-in dokkolója is, azonban lehetőséget biztosítanak arra, hogy otthon azonnal elvégezzük ezeket a finomhangolásokat. Ráadásul a készülékhez járó szoftverrel az objektívek egyéb jellemzői is finomhangolhatók.

A Tamron TAP-in dokkoló ára bruttó 29.900 Ft.

A cikkünk elkészítéséhez a termékeket a Tripont szolgáltatta.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!

Frissítés (2020.06.03.): A Tamron bemutató videókat tett közzé a TAP-in dokkolóról, amely további részletek derülnek ki: