Vízálló kompaktok

0

Canon PowerShot D10

Bevezető

A Canonra elég nehéz ráfogni, hogy ne szeretné az újdonságokat, vagy a többi gyártótól eltérő megoldásokat, mégis ha a vízálló, strapabíró termékvonalról esne szó eléggé erőltetnem kéne az agyamat, hogy egy gépet is említeni tudjak a nagy gyártótól. Hát most erről esik szó és az egyetlen ilyen fényképezőgép, amely eszembe jut a nem is olyan rég megjelent PowerShot D10, amely külsejét és a fenti tulajdonságait tekintve teljesen egyedi a Canon kínálatban.

Legfontosabb alaptulajdonságai az ütésállóság, vízállóság és fagyállóság. Ha a gépet 1,2 méterről leejtjük különösebb gond nélkül megússza. Pici gondot talán csak a burkolaton esett néhány karc jelenthet, ha keményebb, érdesebb felületre esik. Az általunk kapott tesztpéldányon is hagyott már pár apró nyomot az idő. A digitális fényképezőgépek és kamerák másik ellensége a hideg. Többnyire 0 celsius fokig ajánlott a használatunk, tesztalanyunk ezzel szemben -10 fokig életképes, így a hazai teleket átlagban simán átvészelné a szabadban. Nem utolsó sorban a gép 10 méter mélységig vízálló is. Ezt a tulajdonságát néhány vizes életkép formájában be is tudjuk mutatni. De addig is kezdjük az alapokkal!

Képérzékelő

A PowerShot D10-be egy 12,7 megapixeles, 1/2,3” méretű CCD szenzor került. A gép persze nem használja ki az összes képpontot. Az effektív képalkotás 12,1 millió pixelre hárul, amely a gyakorlatban 4000 x 3000 képpontos maximális képméretet ad. Ezen kívül még 4 kisebb felbontás áll rendelkezésre, valamint egy 16:9 oldalarányú, 4000 x 2248 pixeles méret is. A formátumok közül csak JPEG-et kapunk kétféle, Finom és Normál tömörítéssel.

A Canon újabb gépeihez hasonlóan ebben a modellben is a gyártó DiGiC 4 rendszere felel a képek kezeléséért és utólagos feldolgozásáért. Az érzékenységet ISO80-tól ISO1600-ig állíthatjuk, de bízhatjuk a gép automatikájára is. A témamódok között egy ISO3200-as mód is rendelkezésre áll, 2 megapixeles felbontásban.

Optika

A háromszoros zoomátfogású Canon objektív 6,2-18,6 mm között dolgozik, ami kisfilmes értéken 35-105 mm-nek megfelelő. A kezdő fényerő a gyújtótávolság függvényében F2,8 és F4,9 között változik. A zoom hátlapon lévő két külön gombbal hét lépésben szabályozható. Sajnos az aktuális állását a kijelzőn nem jelzi skála.

Választhatunk digitális zoomot is az optikai mellé, amely legfeljebb 4x-es mértékig állítható, de 1,5x és 2x-es fix nagyítások is választhatók, mintha csak telekonvertert használnánk. Természetesen ezek nem jelentetnek részletesebb képet, csak az aktuális kép közepének digitális nagyítását.

A PowerShot D10 optikai képstabilizátorral is rendelkezik, melyet a kikapcsolt álláson kívül háromféle üzemmódban használhatunk:

  Folyamatos: a stabilizátor hatása már a keresőképen is látható, így könnyebb az élesség beállítása és a képkivágás ellenőrzése.
  Exponáláskor: a stabilizátor az exponáló gomb lenyomásakor lép működésbe. Energiatakarékosabb mód.
  Követő: csak a fel és le mozgásokat csillapítja, vagyis vízszintesen mozgó téma svenkelt fotózásához ideális.

Ergonómia

A meglehetősen szokatlan külsejű gépet hasonlították már krumplira, babacipőre, de szerintem – stílusosan – a 40 évvel ezelőtti Beatles rajzfilm sárga tengeralattjárója volt az alapmodell. A gömbölyded, ahol csak lehet lekerekített váz lényegében egy vízálló tok. Az objektív ugyanúgy teleszkóposan tolódik ki mint egy átlagos kompaktnál, de ezen a jól záró vázon belül, így a mérete gyakorlatilag változatlan. A frontlencse egy sima üvegablak, amin keresztül kilát a külvilágra. A váz műanyagnak tűnik de rendkívül precízen és strapabíróan illesztve. A szoros illesztéseket számos csavar erősíti. Az említett objektív ablakocskát például négy külön csavar tartja a helyén. A vízzáró szigetelések egyedül a kombinált memóriakártya és akkumulátor foglalat, valamint a csatlakozók ajtajánál láthatók. A gömbölyű kialakításnak persze némi hátránya is van, mivel a gép alja is ívelt, így elég könnyen felborul.

A gépen minden kezelőszerv viszonylag nagy, ahogy egy vízalatti fényképezőgéphez illik. Bár a 10 méteres vízállóság mélytengeri használatra már alkalmatlanná teszi, tervezésénél gondoltak a búvárokra is. A kicsit ormótlan krumpli-külső és a nagyobb gombok is alkalmassá teszik a kesztyűben való használatra. A négy sarkán elhelyezett fém csatlakozóbajonettek pedig egyszerűen zseniálisak. A géphez egy sima csuklószíj jár, amely szintén ezzel a bajonettes megoldással kapcsolódik a géphez, de számos egyéb szíjat, pántot is beszerezhetünk hozzá. A külön megvásárolható nyakpánt (STP-DC1) például két ponton, szintén bajonettel csatlakozik és erős, vastag, nem csavarodó anyaga lehetővé teszi, hogy búvárruhában is kényelmesen a nyakunkba vehessük. Ezen kívül karabineres, a ruhához csatolható pántot (STP-DC2) és egyéb, szintén a víz alatti használatra kialakított hordszíjat, valamint nem vízálló puhatokot (SC-DC70) is vásárolhatunk hozzá.

A PowerShot D10-hez színes előlap készlet (FC-DC1) is beszerezhető, ha netán megunnánk az eredeti színt. Az általunk kapott szettben fekete, bronzszínű és terepmintás műanyag előlapot találtunk, valamint egy kis imbuszkulcsot, mellyel a lapot tartó csavarok lazíthatók ki. Az előlap cseréje nem jár a vízálló burkolat megbontásával. A gép kialakítása miatt normál optikai kiegészítők (szűrők, nagylátószögű, vagy tele előtétek) nem használhatók.

LCD

A készülék egy átlósan 2,5” (6,3 cm) méretű TFT LCD kijelzőt kapott. Felbontása méretéhez hasonlóan átlagos, 230 000 képpont. A kijelzőn látható kép gyengébb fényviszonyok között már enyhén zajosodik, de kevésbé, mint azt a hasonló gépektől megszoktuk, és szaggatásra sem annyira hajlamos, bár egy pici azért látható. A képernyő víz alatt is jobban teljesít az átlagnál, igazán kellemes volt a használata.

Az LCD világossága a menüben 5 fokozatban állítható. Ugyanitt beállíthatunk a bekapcsoláskor megjelenő bejelentkező képet is, kétféle változatban. Lehetőségünk van továbbá automatikus elforgatás észlelés beállítására is, így 90 fokkal elfordítva a gépet a képernyő kijelzés és a lejátszott kép is elfordul. A menüben kompozíciós segédrács és a 3:2 képhatárt jelző vonalak is aktiválhatók a képernyőre, bár a gép nem támogat 3:2 arányú képméreteket.

Az LCD-n megjelenő információk a gép hátulján lévő DISP gombbal kapcsolhatók be és ki, akár lejátszás, akár felvételi módban. A képek és videók lejátszása a kijelző fölötti jobb szélső gombbal aktiválható. A fotók között a jobb és bal iránygombokkal lapozhatunk. A fel iránnyal kategória szerinti csoportosítás, vagy 10 és 100 képes lapozás állítható be, a le gomb pedig a megjelenő képek törlésére használható. Lejátszásnál a DISP gomb segítségével hisztogram kijelzés is választható, melynél a kiégett képterületeket is jelzi a gép. A fotók nagyítását a zoom gombbal végezhetjük 2-10x tartományban. A PowerShot D10 a nagyított képrészlet következő fotóval való összehasonlítására is módot ad. A kicsinyítés gombbal 9 nézőképes képernyőre válthatunk.

Élességállítás és fénymérés

A fényképezőgép 9 pontos automata élességállító rendszert használ, a többi kompakthoz hasonlóan kontrasztérzékelőset. Az élességállítás alap üzemmódja kétféle lehet:

 • AiAF arcra: a fényképezőgép maga állítja be a megfelelő AF pontot (9 mezőből választva). Emberi arc észlelése esetén az arcra, vagy arcokra (max. 9) fókuszál és ezeknek megfelelően állítja be a fehéregyensúlyt és az expozíciót is.
 • Közép: a gép csak a középpontra eső témára állít élességet.

Az AF mezőt jelző keret méretét is befolyásolhatjuk, ‘kicsi’, vagy ‘normál’ beállítást választva. Szintén lehetőségünk van folyamatos (AF szervo) élességállítás bekapcsolására is, amely a kép átkomponálása vagy a téma elmozdulása esetén megpróbálja a fotóalanyon tartani az élességet. Az automata élességállítás visszaellenőrzését segíti, hogy a keret nagyított nézete is bekapcsolható. Ha sikerült élességet állítani az AF mező alatti terület 2x-es nagyítású kis ablakban jelenik meg a képernyő közepén. Sötétben az objektív jobbján található vörös, LED segédfény támogatja az AF rendszert, mely a menüben letiltható.

A PowerShot D10 AF rendszere végtelen és makró távolságra is beállítható. Normál esetben az élességállítási tartomány 30 cm és végtelen közötti, makró módban pedig nagylátószögnél 3-50 cm között, tele állásban 30-50 cm között működőképes. Ezek az üzemmódok felvétel módban a bal iránygombbal előhívott menüben választhatók, csakúgy, mint a kézi élességállítás (MF). Ilyenkor a fel és le iránygombokkal állíthatunk élességet és az AF nagyításhoz hasonlóan most is 2x méretben látható a kép közepe, amely szükség esetén kikapcsolható. A távolságot a kijelző jobb szélén megjelenő skálán ellenőrizhetjük.

A fényképezőgép fénymérési módjai a FUNC gombbal előhívható gyorsmenüben állíthatók. Ugyanazt a három üzemmódot kapjuk, amit a komolyabb Canon gépektől már megszokhattunk: kiértékelő, középre súlyozott és szpot.

Vaku

A készülék vakuja közvetlenül az objektív fölött, ahhoz igen közel, alig több mint 2 cm-re kapott helyet. Ez a vörösszem hatás miatt elég problémás lehet, de szerencsére az ezt kiszűrő elővillanást, illetve utólagos, szoftveres korrekciót is beállíthatunk. A vaku nagyjából 10 mp alatt töltődik fel a kisütést követően, üzemmódjait pedig a jobb iránygombbal állíthatjuk, melyek a következők lehetnek: automata, kikapcsolt, derítő, lassú szinkron. Nagyon jó ötlet a gyártó részéről, hogy az üzemmódok állítása alatt a MENU gombbal azonnal a további vakuopciók almenüjébe ugorhatunk.

A villanó nagylátószögnél 0,3-3,2 méter, tele állásban 0,3-2 méter között biztosít megfelelő világítást. Teljesítménye nem szabályozható. A gépre külső vaku nem csatlakoztatható.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

A váz jobb oldalán található szigetelt ajtó mögött két csatlakozóhelyet találunk. Fönt az opcionális hálózati tápegység bemenete, alatta az audio/videó, valamint az USB kommunikáció kombinált kimenete található. Ez utóbbi két funkcióhoz a gyártó egy-egy kábelt is mellékel.

vízzáró szigetelés

A memóriakártya és az akkumulátor foglalata a váz alján lévő, szintén elég masszív és szigetelt ajtó mögött kapott helyet. A gépben nincs belső memória, így csak a külön vásárolt SD, SDHC vagy MMC (Plus) kártyákat használhatjuk. Egy 2 GB-os kártyára legjobb minőségben és méretben kb. 620 kép és 23 percnyi VGA videó fér.

A Canon egy lítium-ion akkumulátort és hálózati töltőt is mellékel a géphez. Az akku kicsúszását egy kis műanyag retesz gátolja, bár a fém állványmenet közelsége miatt állványtalpra helyezve az ajtó amúgy sem nyitható. Az akkumulátor a gyártó mérései alapján bekapcsolt LCD mellett kb. 220 felvételhez biztosít elegendő energiát.

Sorozat, videó

A Canon PowerShot D10-et egyképes és normál sorozat üzemmódban használhatjuk, melyek a FUNC gombbal elérhető menüben állíthatók. Sorozat módban bármely képméretben és tömörítési beállításnál 1,1 kép/mp-es sebesség várható. A képek számának lényegében csak a memóriakártyánk kapacitása szabhat gátat. A gép nem rendelkezik automata expozíció sorozat képességgel. választhatunk viszont többféle önkioldó módot. A szokásos 2 és 10 mp késleltetés mellett választhatunk arcészlelésre induló, 3 képes, illetve egyénileg szabályozható önkioldót is. Utóbbinál 0-30 mp között állítható a késleltetés, és 1-10 között a készítendő felvételek száma.

Motion-JPEG
(640 x 480 pixel, 34 mp, 33 MB , MOV)

A készülék legfeljebb VGA felbontású (640 x 480 pixel) videók felvételére képes, 30 kocka/mp sebességgel. Ugyanilyen képfrissítéssel rögzíthetünk 320 x 240 pixeles mozgóképet is. A gép mindkét esetben rögzíti a hangot is, a felvétel pedig MOV formátumban kerül a kártyára. Videó közben működik a fénymérés, az automatikus élességállítás és a stabilizátor. Bekapcsolhatunk komponálási segédvonalakat is a kijelzőn, de sajnos az optikai zoom nem használható. Csak a felvétel előtt állíthatjuk be vele a kívánt képkivágást, közben pedig 4x-es digitális zoomot használhatunk.

A videó módok között a színkiválasztás és színcsere beállítás is megtalálható. Az előbbinél kijelölhetünk egy kívánt színt, amit a videofelvétel közben a gép megtart, így például csak kék, vagy vörös lesz a képen, a többi terület fekete-fehérben látszik. Színcserénél két tetszőleges színt cserélhetünk meg a felvételen.

Szolgáltatások

A Canon PowerShot D10 felvételi üzemmódjai egy külön gombbal érhetők el. Itt választható ki az teljes automata, programautomata (expozíciós értékeken kívül minden manuálisan is szabályozható), valamint a mozgókép és a témamódok. Témaprogramokból 18-at kapunk, melyek között az akvárium és a vízalatti mód is elérhető.

Szolgáltatások összefoglalása
érzékenységállítás lépésköze 1 Fé
nagy érzékenységű zajszűrés fokainak száma (kikapcsolt
is)
hosszú expozíciós idejű képek hotpixel szűrése
végtelen fókusz mód Igen
kézi fókusz Igen
képnagyítás kézi élességállításnál Igen
távolságskála kézi élességállításnál Igen
folyamatos/követő AF Igen (folyamatos)
AF segédfény Igen
LED fény (folyamatos)
szabadon mozgatható fókuszpont
arcfelismeréses AF Igen (9 arcig)
exponálás képtartalom megváltozására
mosolygásra induló exponálás
pislogás érzékelés
arcfelismerésre induló exponálás Igen
belső memória képeknek
másolás belső memória és kártya között
vakupapucs
vaku teljesítmény kompenzáció
külső vaku vezeték nélküli vezérlése a beépített vakuval
kézi vaku teljesítmény
zoomgyűrű
mechanikus zoom
nagy betekintési szögű LCD Igen
tükröződésmentesítő az LCD-n
transzflektív LCD
segédrács élőképen Igen
LCD fényerejének módosítása Igen
LCD színezetének (Hue) módosítása
státusz kijelzés az LCD-n Igen
aktív státuszkijelzés (közvetlen módosítható paraméterek)
ki/bekapcsolható torzítás csökkentés
szenzor eltoláson alapuló stabilizálás
optikai képstabilizálás Igen
stabilizátor mód svenkeléshez
digitális képstabilizálás (nem magas érzékenység)
kétsebességes zoom
programozható gombok száma
virtuális horizont
saját menü (elemek hozzáadása vagy törlése)
manuális üzemmód
rekesz elõválasztás
záridõ elõválasztás
sorozat folytatása puffer telítődés után
sorozat RAW formátumban
sorozat <=3 kép/mp sebességgel Igen
sorozat >3 kép/mp <=6 kép/mp sebességgel
sorozat >6 kép/mp sebességgel
Full HD (1920×1080p) videó
HD (1280×720p) videó
VGA (848×480p vagy 640×480p) videó Igen
optikai zoom videó közben
digitális zoom videó közben Igen
AF videó közben Igen
fénymérés videó közben Igen
nagy képfrissítési sebességű videó (>=60 kép/mp)
videók gépen belüli vágása
kép kimentése videóból
sztereo hangfelvétel
mono hangfelvétel Igen
időzített automatikus sorozat
automatikus expozíció sorozat (bracketing)
érzékenység sorozat
vaku sorozat
fehéregyensúly sorozat
fehéregyensúly finomhangolás
színhőmérséklet kézi megadása Igen
kézi fehéregyensúly regiszterek száma 1
Adobe RGB színtér támogatása
képek dátumozása felvételkor
diktafon funkció
rövid hangmegjegyzés készítése képekhez felvétel után
kiégett részek jelzése lejátszáskor Igen
kiégett részek jelzése felvételkor
bebukott részek jelzése lejátszáskor
bebukott részek jelzése felvételkor
élő hisztogram
világosság hisztogram lejátszáskor Igen
RGB hisztogram lejátszáskor
nagyított nézetben képváltás lehetséges (fókusz összehasonlítás) Igen
mappák létrehozása, váltása Igen
fekete-fehér képkészítés Igen
szépia képkészítés Igen
cianotíp képkészítés
képkészítés digitális színszűrőkkel a fentieken túl Igen
képkészítés színcserével Igen (videó is)
képkészítés szelektív színnel (egy szín + FF) Igen (videó is)
Hi-/Low-key fotók készítése
kontraszt beállítása felvétel előtt
színtelítettség beállítása felvétel előtt
képkeménység/élesítés beállítása felvétel előtt
színezet (Hue) beállítása felvétel előtt
fehéregyensúly/színezet utólagos módosítása
fényerő utólagos módosítása
kontraszt utólagos módosítása
színtelítettség utólagos módosítása
RAW konverzió gépen belül
képek keretezése
dinamika „kiterjesztés”, sötét részek kivilágosítása Igen (intelligens kontraszt)
vörösszem javítás gépen belül Igen
retusálás a kép egy részén
retusálás (bőrlágyítás) az egész képre
többszörös expozíció (multiexpo)
több fotó, egy képre (egymás mellé) helyezése nyomtatáshoz
paralelogramma/keystone korrekció
vízszint beállítás Igen
magyar menü Igen
világidő Igen
ébresztő funkció
leméretezés 2 Mpixel vagy nagyobb méretre
leméretezés 2 Mpixelnél kisebb méretre Igen
leméretezés VGA vagy kisebb méretre Igen
képforgatás Igen
képkivágás készítése Igen
diavetítés Igen
diavetítés zenei aláfestéssel
vezetékes LAN támogatás
WiFi támogatás
GPS támogatás
HD kimenet
akkutöltöttség visszajelzés darabszáma 4
akku csere állványon
memóriakártya csere állványon

Képminőség

12 megapixeléhez képest elég jól teljesít a PowerShot D10. Különösen a kép közepén, ahol a kis gépeket meghazudtolóan jó felbontást produkált. A szélek felé haladva persze a felbontás csökken, illetve tele állásban is lágyabb, kontrasztszegényebb a végeredmény, de még így is teljesen meggyőzőek voltak a D10 képei. Extrém kontrasztkülönbségeknél jól látható színhibával számolhatunk és ezekre a képekre is rányomja bélyegét a zajszűrés, a színek azonban nagyon szépek, kissé túlszaturáltak, de ez a nyaralás emlékképeinél egyáltalán nem hátrány.

Zajszintben is a mezőny elején végzett a Canon. Alacsonyabb érzékenységeken egy leheletnyivel jobb, mint például a Panasonic, szintén 12 megapixeles FT1-ese, de ISO400-tól több zajt mutattak képei. Ennek oka mindössze az, hogy a Canon kevésbé erős zajszűrést használ, így valamivel több részlet marad a nagy érzékenységű képeken. Az ISO3200-as érzékenység csak egy külön témamódból érhető el, de a gép itt minden beállítást kivesz a kezünkből, így a példánkhoz hasonlóan az expozíciót és fehéregyensúlyt sem tudjuk pontosítani.

Képminőség
ISO80; F4; 1/10 mpISO100; F4; 1/15 mpISO200; F4; 1/30 mpISO400; F4; 1/60 mpISO800; F4; 1/125 mpISO1600; F4; 1/250 mpISO3200; F4; 1/1250 mpISO80; F4; 1/10 mpISO100; F4; 1/15 mpISO200; F4; 1/30 mpISO400; F4; 1/60 mpISO800; F4; 1/125 mpISO1600; F4; 1/250 mpISO3200; F4; 1/1250 mpISO80; F4; 1/10 mpISO100; F4; 1/15 mpISO200; F4; 1/30 mpISO400; F4; 1/60 mpISO800; F4; 1/125 mpISO1600; F4; 1/250 mpISO3200; F4; 1/1250 mpISO80; F4; 1/10 mpISO100; F4; 1/15 mpISO200; F4; 1/30 mpISO400; F4; 1/60 mpISO800; F4; 1/125 mpISO1600; F4; 1/250 mpISO3200; F4; 1/1250 mp

A fotók 23 °C hőmérséklet mellett készültek.

Mellékelt tartozékok

A termék dobozában a fényképezőgépen kívül a következőket kapjuk:

 • NB-6L Li-ion akkumulátor
 • CB-2LY hálózati akkumulátor töltő
 • csuklópánt, bajonettel
 • USB kábel
 • A/V kábel
 • szoftver CD
 • kezelési útmutató

Értékelés

Igazán kiváló szolgáltatásokkal és nagyon jó képminőséggel megáldott gép a Canon PowerShot D10. A szokatlan külső ezúttal igen értékes belsőt rejt. Videózáshoz ugyan nem az a legideálisabb gép, és méretben is túltett a többieken, de nagyon jó minőségű, szép színekkel rendelkező fényképek készíthetők vele, és szolgáltatása, valamint kezelhetősége is megfelelő.

A PowerShot D10-et valóban vízalatti használatra szánták. Erre utal a relatíve jó vízállósága és strapabírósága, valamint a rengeteg külön megvásárolható kiegészítő, melyek mind a merülés igényeihez szabottak. Azonban akkor sem járunk vele rosszul, ha egy másodpercre nem merítjük víz alá, mert a nyári vakáción igazán „jóképű”, mindent kibíró fényképezőgépként fog szolgálni.

A Canon PowerShot D10 a cikk megjelenésekor ~90.000 Ft-tól vásárolható meg.

A fényképezőgép kipróbálását az Canon Hungaria tette lehetővé. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!

Tesztképeink

A fényképezőgéppel készült tesztfotók megtekintéséhez kattintson a lenti linkre.