3 éves a Fotózz!hu

0

Vasárnap 3 éves lesz a Fotózz!hu mellékletünk.

Egy évfoduló alkalmával az ember mindig visszatekint. Hogyan is kezdődött, milyen utat járt be. Vajon lehetett volna-e jobban. Vajon mit hoz a jövő? Keretes írásunkban pár ilyen gondolatot osztunk meg jelenlegi és jövőbeli felhasználóinkkal, de azokkal is, akik már nem tagjai ennek a csapatnak.

A 3 éves évforduló alkalmából apró figyelmességgel szeretnénk felhasználóinkat meglepni.

2006. szeptember 30. szombat 0:00 és 2006. október 2. hétfő 24:00 között az értékelésekért járó krediteket megduplázzuk (a legaktívabb értékelőknek járó 6, 3 és 2 kredit változatlan marad).
Természetesen most is figyelni kell arra, hogy a nem elég részletes értékelésekért nem jár kredit.

A 3 éves évfordulónk megünneplésének ez az első része fontos szerepet játszik következő programunkhoz, amelynél kreditre is szükség lesz. De erről majd később.

3 éves a Fotózz!hu

Rengeteg kérdést lehet magunknak – magamnak feltenni. Az biztos, hogy a nulláról indultunk, tapasztalatunk sem nagyon volt, hacsak nem „A nap fotója” oldalról egy igazán csekélyke.
Lehetett volna jobban csinálni? Biztosan, méghozzá minden szempontból. A hibák nem feltétlenül csak negatív értéket hordoznak. Ha az ember a hibákból képes tanulni, azokon túllépve jobbá tenni azt, amit csinál, akkor a hibákért már igazán nem kár.

Amikor a site-ot kitaláltuk, megterveztük és megvalósítottuk, nem gondoltuk előre, hogy ennyi ember fogja majd használni. Nem gondoltuk azt sem, hogy 3 év múlva lesz olyan felhasználó, aki megköszöni majd a munkánkat, hogy létrehoztuk ezt az oldalt. Mi adhat erőt, ha nem ez?
Nem gondoltuk azt sem, hogy annyi lelkes és segítőkész ember is kis csapatunk része lesz. V2 verziónk óta több lelkes felhasználónk komoly segítsége is szükséges volt ahhoz, hogy oldalunk jelenlegi szinvonalán üzemelhessen.
Az viszont sejthető volt előre is, hogy egy több ezer tagot számláló közösségben mindig lesznek ellentétek, surlódások, viták. Néha nem kellemes végkifejlettel. Biztos vagyok benne, hogy a Fotózz!hu működtetése során vétettem olyan hibákat, amelyeket el lehetett volna kerülni. Ehhez sok minden hozzájárulhatott és hozzá is járult. Egyrészt nincs olyan megoldás, ami mindenki számára tökéletes és olyan sincs, ami teljesen egyértelmű és komplexitásából fakadóan nem félreértelmezhető. Mint bevezetőmben is irtam, ha ez hozzájárult ahhoz, hogy később jobbá válhasson a működés és működtetés, akkor ezt az áldozatot sajnos el kell viselnünk. De ezúton is elnézését kérek azoktól, akiknek bármilyen szinten kellemetlenséget okoztam vagy okoztunk.
Ugyanakkor bízom abban is, hogy ez a 3 év Nektek, felhasználóknak is tanulságokkal szolgált. Nem csak a fotózás terén, de az oldal használatában is. Mindenki tudja, hogy egy közösségben vannak írott és íratlan szabályok. Ezeket a szabályokat sokszor maga a közösség, de néha a lelkes tagokból álló „vezetés” alakítja ki. Bízom abban, hogy a jelenleg kialakított rendszer kellőképpen biztosítja a fotózást szerető emberek kiteljesedését, azzal együtt, hogy jogosan kapja majd meg a feltöltött képe után annak véleményezését. Nehéz dolog egyensúlyt tartani, nehéz dolog „rendet” tartani, de talán még nehezebb olyan rendszert elkészíteni, ami a legtöbb embernek jó.

Egy dolog viszont egyértelmű: a célunk, hogy minél többen elégedettek legyetek. Ehhez megpróbáljuk a lehetőségét biztosítani annak, hogy képeitekre hasznos értékeléseket kapjatok, hogy esetleg egy már magasabb szinten fotózó profi értékelő is leírja a véleményét a fotókról, hogy egymást így, vagy úgy segíthessétek, ami a fotózásban való előrelépést szolgálja. Természetesen nyitottak voltunk és vagyunk minden ötletre, így ha bármi javaslatotok volt, azt szívesen meghallgattuk és meg is hallgatjuk, s ha kivitelezhető és több előnnyel jár, mint hátránnyal, meg is oldjuk azokat.

Így történt ez a V2 verziónál is. Rengeteg tippet, ötletet kaptunk, persze a tapasztalataink is hozzájárultak ahhoz, hogy a jelenlegi változat elkészüljön. Egy része tökéletes lett, de lehet még csiszolni az oldalon, amit reményeink szerint meg is fogunk tudni tenni. Elégedett felhasználóink már 3 éve velünk vannak, persze akadtak olyanok is, akik valamilyen okból elhagyták az oldalt. Egy részük viszont vissza-vissza tér.

Bár sokszor nehéz úgy dolgozni, hogy a sikerek látszólag eltörpülnek az egyének problémái mellett, mégis e 3 évre visszatekintve azért jól látható, hogy jó „dolgot” hoztunk létre. Megérte a befektetett munka. Nem csak azért, mert sok elégedett felhasználónk van már, hanem azért is, mert a visszajelzések alapján tudjuk: rengetegen vannak, akik a Fotózz!hu közösségének köszönhetően fejlődtek a fotózás terén.

Mindehhez mindanyiunk munkájára szükség volt, így hát köszönettel tartozom főszerkesztőnek, Antalóczy Tibornak, aki lehetővé tette, hogy az ötletből egy site legyen.
Köszönet illeti a programozókat, grafikusokat, akiknek szellemi munkája használhatóvá és széppé tette az oldalt.
Köszönöm a moderátorok áldozatos munkáját is, akik nélkül nem volna megvalósítható egy ekkora oldal hatékony működtetése.
Köszönöm minden felhasználónknak, hogy saját fotójával, a képekre írt értékelésével emelte az oldal színvonalát,
s természetesen köszönöm mindenkinek, aki akár türelmével, akár véleményével, akár ötletével, akát tettével hozzájárult mindahhoz, ami 3 év alatt egy ötletből lett, a:

Fotózz!hu

Irházy Róbert
„Birdie”