További részletek a Canon EOS R-ről

0

A londoni bemutatón lehetőségünk van kipróbálni egy EOS R gépet, amelyről elsőként a sokat elmondó menürendszerét mutatjuk meg.

A felbontások és tömörítési fokok között jól látható az új C-RAW lehetőség, amely jelentősen tömörebb RAW fájlokat jelent. Az is kiderült, hogy mennyivel: 30 Mpixeles RAW fájlokból közel 2000 fér el egy 64 GB-os kártyára, ugyanerre a kártyára C-RAW formátummal 3500 körüli kép menthető, azaz hozzávetőlegesen 75%-kal több fájl menthető C-RAW formátumban.

Nem mellékes, hogy az érzékenység automatikus megválasztásánál van lehetőség a reciprok szabálytól plusz vagy mínusz irányban eltérni, pl. stabilizátoros objektívvel engedhetünk a szabályból, makrónál, vagy stresszes környezetben, fáradt kézzel pedig szigoríthatunk rajta.
Kellemes, hogy az expozíció szimuláció közvetlenül a felvétel menüben állítható, nincs eldugva valamely Custom beállítások közé, ráadásul úgy is beállítható, hogy a mélységélesség előnézet gomb megnyomására jelenjen csak meg szimulált élőkép.

B mód mellett elérhető az ún. timed, vagy időzített mód is, amikor nem az exponáló gomb nyomva tartása idejéig történik a képkészítés, hanem megadható igen hosszú időzítésű expozíció is.

Fókuszmezőből nem csak egyet használhatunk, de úgy is beállíthatjuk a gépet, hogy a kiválasztott mező környezetét is figyelembe vegye a gép, a fókuszmezők mérete pedig két lépcsőben állítható. Arcfelismerés során választhatunk szemérzékeléses fókuszt is.

Aminek nagyon örülhetünk, az a Touch AF lehetőség, ahol még arra is figyeltek, hogy ha a gépet a szemünk előtt tartjuk, akkor is válthassunk a hátsó LCD símításával fókuszmezőt, itt pedig abszolút és relatív fókuszmező választás/váltás is elérhető, illetve az is megadható, hogy az LCD-nek mely része legyen aktív ezen funkció során.

Kézi élességállításnál elérhető élkiemelés is, amely segíti a pontos fókuszálást.

Itt pedig egy gyors videó a fókusz sebességről: