Fizetős stop-motion firmware a Canon EOS R-hez

0

A Canon egy új firmware frissítési lehetőséget adott ki a tükör nélküli, full-frame szenzoros EOS R fényképezőgépéhez.
A csak szervizben telepíthető firmware azok számára kínál előnyt, akik magas minőségben szeretnének stop-motion animációt fotózni, nekik az USB-n keresztüli vezérlés során kínál a korábbi 960×640 pixeles LiveView élőkép felbontás helyett négyszer akkorát, azaz 1920×1280 pixelest, így a Dragonframe szoftver használata során részletgazdagabb kép érhető el. Ráadásul az USB-s vezérlés során is elérhető lesz az élkiemelés funkció. Érdekességképpen megjegyezhetjük, hogy ez a felbontás az összes eddigi fényképezőgép LiveView felbontását lepipálja, hiszen a Nikon Z széria, illetve a Sony Alpha 7R IV is csak 1024×680 pixelt kínál, de az Olympus E-M1 Mark III sem megy 1280×960 pixel fölé.

A frissítés hátránya, hogy a HDMI kimenet letiltásra kerül, illetve az élkiemelés a hátsó LCD-n bizonyos helyzetekben nem lesz használható:

  • EF-S objektív csatlakoztatásakor
  • többszörös expozíció beállítása után
  • képkivágás, illetve 3:2-től eltérő oldalarány használatakor
  • nagyított élőnézetben
  • az exponáló gomb nyomva tartása során egy fotó elkészítése után

A firmware-t egyelőre csak az USA-beli Canon kínálja, a frissítés ára 100 amerikai dollár.
Készül egyébként olyan váz is, amely eleve ezt a firmware-t tartalmazza (EOS R with Stop Motion Animation Firmware), ennek ára is 100 dollárral lesz magasabb, mint a hagyományos EOS R-é.
Sajnos ez egy kicsit bonyolítja majd a használt EOS R vásárlást, hiszen meg kell majd róla győződnünk, hogy melyik firmware található a gépen. Arról pedig egyelőre nincs információ, hogy a gép firmware kijelzésénél hogyan lesz látható a Stop Motion verzió.