Itt a Nikon Z 5

0

A Nikon új tükör nélküli fényképezőgéppel bővítette Z szériáját és bejelentette a Nikon Z 5 modellt.

Az új gépet a „belépőszintre” pozicionálta, vagy legalábbis úgy kommunikálja a gyártó, hogy ez az új belépő pont a full-frame tükör nélküli gépek világába. Jó hír azonban, hogy ennek ellenére nem maradt ki belőle a szenzorstabilizáció! De mint látni fogjuk, más ponton sem azt érezni, hogy ez egy szó szerinti értelemben vett belépőszintű váz lenne!

A gép 24,3 Mpixel felbontású FX CMOS képérzékelőt kapott (de nem ugyanazt, mint amit a Z 6-ban használ a gyártó, egyrészt a felbontás is kis mértékben eltér, másrészt a Z 6 szenzora hátsó megvilágítású!), amelynek érzékenysége ISO100-51.200 közé állítható, illetve kiterjesztett érzékenységnél ISO50 és ISO102.400 is beállítható.
Az élességállítást 273 pont valamelyikén végezhetjük, a tükörreflexesekről érkezők számára a gép hátulján egy fókuszkar (joystick) is megtalálható a szokásos fókuszmező kiválasztáshoz.

A gép hátuljára 3,2″ átlójú, érintésérzékeny, 1,04 millió képpontos dönthető LCD került, ezen kívül a 0,8×-es nagyítású, 3,69 millió képpontos OLED elektronikus kereső is használható a képek komponálásához.

A fotókat a gép dupla SD kártyanyílásaiba helyezett SD kártyára vagy kártyákra menti.
Természetesen nem maradt ki a videófelvételi képesség sem a Nikon Z 5-ből, hozza a ma már alapnak számító UltraHD felvételi módot, maximum 30 kép/mp frissítéssel. Sajnos ilyenkor elég jelentős, mintegy 1,7×-es képkivágást eszközöl a gép.
FullHD felbontásban nincs ez a képkivágást, abban a felbontásban a szenzor teljes szélessége felhasználható videófelvételhez. A képfrissítés maximuma FullHD-nél 60 kép/mp.

A komolyabb hangminőség eléréséhez külső mikrofon csatlakozó is megtalálható a gépen, a hang ellenőrzésére pedig fejhallgató is használható.

A kényelmesebb fogásért a Z 5-nél is elérhető az MB-N10 teljes értékű portrémarkolat, amelyet a Z 6 és Z 7 modelleknél már megismertünk.

A használathoz szükséges energiát EN-EL15C akkumulátor szolgáltatja, amelyet gépen belül is tölthetünk USB-n keresztül, valamint maga a fényképezőgép is működtethető USB-s táplálással.
Egy akkutöltéssel 470 kép készíthető a gyári (CIPA ajánlású) mérések szerint LCD-t használva, illetve 390 kép az elektronikus keresőt használva.

Az időjárásálló szigetelésekkel is ellátott Nikon Z 5 augusztus végétől lesz kapható, a váz ára 1900 euró lesz, a hozzá készült új 24-50mm f/4-6,3 objektívet is tartalmazó kitért pedig 2050 eurót kérnek majd.

A Nikon Z 5 főbb jellemzői:

 • Képérzékelő: full-frame méretű (36×24 mm) 24,3 Mpixel felbontású CMOS szenzor
 • Szenzorstabilizálás
 • Érzékenység: ISO100-51200 1/3 Fé lépésekben, kiterjeszthető ISO50 és ISO102400-ig 1/3 Fé lépésben
 • Objektív: Z bajonett
 • 3,69 millió képpontos OLED elektronikus kereső
 • DSLR-nél karcsúbb felépítés
 • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
 • RAW formátum támogatása
 • 4,5 kép/mp sorozatsebesség
 • LCD: 3,2″ 1,04 millió szubpixel, érintésérzékeny, fel-le dönthető
 • 3840×2160 pixeles videórögzítés 30, 25, 34 kép/mp (1,7×-es képkivágással) vagy 1920×1080 pixel 24, 25, 30, 50, 60 kép/mp (képkivágás nélkül), max. fél óráig
 • Automatikus élességállítás: 273 pontos hibrid (fázis-különbség és kontraszt alapú)

 • dupla SD kártyafoglalat (UHS-II kompatibilis)
 • beépített Wi-Fi (2,4 és 5 GHz) és Bluetooth vezérlők
 • Li-ion akkumulátor (470 kép kapacitás LCD-vel, CIPA ajánlású mérés szerint)
 • USB3.2 Type-C (Power Delivery, működtetés USB-ről) és micro HDMI csatlakozás, mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet

Részletes műszaki adatok a hírünk alatt linkelt adatlapról érhetők el!

Sajtóközlemény:

LÉPJEN BE A TELJES KÉPMÉRETŰ, TÜKÖR NÉLKÜLI FÉNYKÉPEZÉS VILÁGÁBA A NIKON Z 5 ÉS A NIKKOR Z 24-50MM F/4-6.3 SEGÍTSÉGÉVEL

Amszterdam, Hollandia, 2020. július 21.: A Nikon ma egy új belépő szintű teljes képméretű fényképezőgépet vezet be a Nikon Z termékcsaládban. A Nikon Z 5 szívós, könnyű és könnyen kezelhető, így mindenki számára nagyszerű lehetőség, aki szeretne belépni a teljes képméretű, tükör nélküli fényképezés világába. A fényképezőgéppel együtt bemutatkozik a hordozható NIKKOR Z 24-50mm f/4-6.3 mm is: a legrövidebb és legkönnyebb, teljes képméretű, tükör nélküli zoomobjektív.¹ A Nikon Z 5 tökéletes partnere, és nagyszerű választás minden olyan Nikon Z-vel dolgozó alkotónak, aki valóban hordozható, teljes képméretű zoomobjektívet szeretne.

A Nikon Z 7 és Z 6 alá pozicionált Nikon Z 5 azoknak készült, akik szeretnék felfedezni a teljes képméretű fényképezés szépségeit. Akár állóképeket, akár 4K-videókat készít, a felhasználó a részletgazdagság, a mélység és a színek lenyűgöző új szintjeit láthatja a képein. A rendkívül nagy látószögű Z-bajonettes, fénygyűjtési képességeit tökéletesen kihasználó, teljes képméretű, 24,3 megapixeles CMOS-érzékelőnek köszönhetően a tiszta, lenyűgöző dinamikus tartományú képek hozhatók létre még magas ISO-értékekkel is. A Nikon 273 pontos AF-rendszere éles fókuszt biztosít a kompozíció teljes területén, az elismert Z 6 és Z 7 elektronikus keresője pedig rendkívül éles képet ad. A kettős kártyafoglalat rugalmas tárolást biztosít, és a Nikon Z ergonómiai funkcióinak – köztük a mély fényképezőgép-markolatnak – köszönhetően könnyedén kezelhető. A fényképezőgép USB-n keresztül is működtethető² – ideális, ha hosszú időzített felvételsorozatot rögzít a nappali ablakából!

A nagy látószögű fix objektívektől kezdve a zoomos telefotó-objektívekig a Nikon Z 5 kompatibilis a Nikon minden világos és kompakt, teljes képméretű NIKKOR Z objektívével. A kiválóan hordozható NIKKOR Z 24-50mm f/4-6.3 pedig az alapszintű fényképezőgép- és objektívkészlet része. Ezzel a sokoldalú, kicsi és éles általános zoomobjektívvel elérhető néhány a legikonikusabb gyújtótávolság közül, és kiváló teljesítményt nyújt állóképek és videók készítéséhez. A Nikon Z 5 az FTZ bajonett adapterrel is teljesen kompatibilis, így az F-bajonettes NIKKOR objektívek a képminőség romlása nélkül használhatók.

Jordi Brinkman, a Nikon Europe termékmenedzsere a következőket mondta: „A Nikon Z 5 és a NIKKOR Z 24–50 mm objektív fantasztikus lehetőséget nyújt a Nikon Z által kínált teljes képméretű fényképezés előnyeinek felfedezésére. A gazdagabb színektől a nagyobb mélységélességig lenyűgöző Nikon Z-képminőséget kap egy egyedülállóan jól hordozható csomagban. Tökéletes a kreativitás kibontakozásához és az olyan teljes képméretű felvételekhez, amelyeket mindig is szeretett volna.”

A Nikon tovább bővíti vonzó, nagy teljesítményű NIKKOR Z objektíveinek termékcsaládját, amellyel inspirálja a fotósok kreatív szándékait. A NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S várhatóan idén lesz bejelentve. Új NIKKOR Z objektív ütemterve is rendelkezésre áll.

Bővítse kreatív játszóterét. Nikon Z 5.
Lenyűgöző Nikon Z-képminőség: rendkívül nagy látószögű Nikon Z bajonett, nagy teljesítményű EXPEED 6 processzor és teljes képméretű 24,3 megapixeles CMOS-érzékelő 100–51200 ISO-tartománnyal.
Kisméretű készlet, nagy hatás: a kiválóan hordozható NIKKOR Z 24-50mm f/4-6.3 a Z 5 alapszintű fényképezőgép + objektív készletének része.
273 pontos hibrid AF: sima, gyors és pontos élességállítást biztosít a kép teljes területén. A szemérzékelő AF megtalálja a szemeket az emberekről készült tökéletes portrékhoz. Az állatérzékelő AF a macskák és a kutyák esetében teszi ugyanezt.
5 tengelyes rázkódáscsökkentés: éles állóképek és stabil videók.
Rendkívül éles 3690k képpontos elektronikus kereső: a nagy felbontású elektronikus kereső nem hagy ki semmit a képből. A legfontosabb beállításokat, például az expozíciót, az ISO-t és a fehéregyensúlyt valós időben alkalmazza a rendszer.
Nikon Z-ergonómia: a mély markolat biztos fogást tesz lehetővé, a kulcsfontosságú vezérlők pedig tökéletes elhelyezkedésűek.
Strapabíró, mégis könnyű: a magnéziumötvözet váz és időjárásálló tömítőrendszer véd a portól és nedvességtől.
Kettős kártyafoglalat, USB-n keresztüli áramellátás: kompatibilis a nagysebességű UHS-II SD-kártyákkal, a fényképezőgép pedig tölthető (kikapcsolt fényképezőgép) vagy működtethető USB-s² tápellátáson keresztül.
Dönthető érintőképernyő: fókuszálás és fényképezés egy koppintással, a képterület 100%-ának megjelenítése dupla koppintással.
Egyenletes 4K-s videók: A NIKKOR Z teljes képméretű objektívek gyönyörű mélységélességet tesznek lehetővé. Szemkápráztató time-lapse videókat készíthet a fényképezőgéppel, valamint filmezés közben is készíthet állóképeket.
Beépített Wi-Fi® és Bluetooth®. A Nikon SnapBridge alkalmazásával könnyen átvihetők fényképek és videók, és okoseszközét távoli monitorként és távvezérlőként használhatja.

Legyen merész. Legyen szabad. NIKKOR Z 24-50mm f/4-6.3.
Kiválóan hordozható teljes képméretű zoomobjektív: sokoldalú 24–50 mm-es nagy látószögű és normál gyújtótávolság-tartományt lefed, és lehetővé teszi 52 mm-es szűrők használatát.
Visszahúzható kialakítás: a zoomgyűrű elforgatásával egyszerűen kitolható vagy visszahúzható a objektív.
Nikon Z-képminőség: a képek csodálatosan élesek és egyenletesen megvilágítottak a kép teljes területén.
Gazdag színek: Az ED üvegelemnek és aszferikus lencsetagoknak köszönhetően minimális torzítás tapasztalható a zoomtartományban.
Állandó minimális fókusztávolság: mindössze 0,35 m a teljes zoomtartományban.
Nagyszerű videókhoz: az élességállítás halk, és a fókuszlégzés csökkentett a professzionális megjelenésű eredmények érdekében.
Testreszabható vezérlőgyűrű: állítható vele az ISO-érzékenység, a rekeszérték és az expozíciókompenzáció.

Megjegyzés:
1 A legrövidebb hosszúságú és legkisebb tömegű a 2020. július 21-ig megjelent teljes képméretű, cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgépekhez való normál zoomobjektívek közül.
2 C típusú USB-kábel szükséges.