Jobb OIS, jobb kezelés: jön a Fujifilm Fujinon 10-24mm f/4 R OIS WR

0

Az egyik legkelendőbb objektív a Fujifilm APS-C szenzoros tükör nélküli fényképezőgépeihez az XF 10-24mm f/4 R OIS, amelynek most elkészítették a második kiadását, a Fujinon 10-24mm f/4 R OIS WR modellt.

Mint a nevéből is látszik, ez az objektív már időjárásálló szigetelésekkel is rendelkezik, de más külső jegy is változott: új rekeszgyűrűt kapott, amely rögzítőkapcsolóval is rendelkezik.
Belül sem maradt fejlesztés nélkül az optika, ugyanis eggyel több extra alacsony szórású lencsetag került az objektívbe, így az összesen 14 lencsetagból négy aszférikus és négy extra alacsony szórású. Ezen kívül az optikai stabilizációt végző egységet is továbbfejlesztették, amelynek köszönhetően 3,5 Fé előnyt ad az objektívbe épített stabilizátor, ezt szenzorstabilizálással kiegészítve akár 6,5 Fé előnyt is kaphatunk (pl. X-T4-gyel). Mindezek ellenére az objektív 25 grammal könnyebb lett, mint elődje.

A Fujifilm XF 10-24mm f/4 R OIS WR olyan látószöget kínál az X bajonettes APS-C szenzoros MILC gépeken, mint egy kisfilmes 15-36 mm-es objektív. Fényereje a teljes zoomtartományban 1:4, amely e kategóriában jónak, átlag felettinek számít.

A Fujinon XF 10-24mm f/4 R OIS WR nagylátószögű zoomobjektív novembertől lesz kapható, ára kb. 1000 euró (1000 amerikai dollár) lesz.

Sajtóközlemény:

A Fujifilm bemutatja a FUJINON XF10-24mmF4 R OIS WR objektívet
Új, ultraszéles látószögű zoom, időjárásállósággal

Új kiadás

TOKYO, 2020. október 15. – A FUJIFILM vállalat (elnök: Kenji Sukeno) örömmel jelenti be a FUJINON XF10-24mmF4 R OIS WR (XF10-24mmF4 R OIS WR) objektívet, a Fujifilm X széria digitalis tükörnélküli fényképezőgépeihez tervezett 36. objektívét, amely a FUJINON XF10-24mmF4 R OIS objektív frissítése is.
Az XF10-24mmF4 R OIS WR egy ultraszéles látószögű zoomobjektív, amely 10 és 24mm közötti gyújtótávolságot fed le (35mm-es formátumban 15-36mm-es gyújtótávolságnak felel meg) és az eredeti XF10-24mm OIS objektív ugyanazon optikai felépítését használja ugyanazon képfelbontási teljesítmény elérése érdekében, valamint elődjéhez hasonlóan maximáls F4-es rekesznyílásra képes a teljes zoomtartományban. Az optikán újonnan feltűntetett blende skálával, az automatikus pozíciózárral és az időjárás álló kialakítással együtt ez az objektív tökéletes választás lesz azoknak táj- és természetfotósoknak, akik az időjárási elemeknek ellenálló ultraszéles látószögű objektívvel szeretnének fotózni. Az előbb felsorolt extrákon kívül a belső felépítés is változott az elődhöz képest, hogy a fókusz és zoom gyűrűk karcsúbbak legyenek. Ennek köszönhetően az objektív teljes súlya 25grammal lett kevesebb, mint az első kiadás. Végül, de nem utolsó sorban az objektív képstabilizátora is frissítésre került, így a teljes stabilizáció hatása immár 3,5 fényértékre nőtt.

1. A termék jellemzői

(1) Új időjárásálló kialakítás és néhány használhatósági frissítés
1. Frissített rekeszgyűrű blende skálával és automatikus pozíciózárral
A rekeszgyűrűt egy blende skálával frissítették, hogy a fotósok vizuálisan ellenőrizhessék, milyen rekeszre van állítva az objektív, így nincs szükség az EVF-en vagy LCD-n keresztül történő ellenőrzésre. A blendegyűrű rendelkezik egy automatikus pozíciózárral is, hasonlóan a GF objektíveknél, amely megakadályozza a gyűrű nemkívánt mozgását, így hatékonyabbá teszi a felhasználást.

2. Időjárásállóság
Ez az új objektív immár por- és nedvességálló és képes akár -10 Celsius fok (14 ° F) hőmérsékleten is működni, és ennek a funkciónak a hozzáadása ellenére mégis 25 grammal kisebb súlyú, mint az előző modell.

3. Javított optikai képstabilizálás
Az ebben az objektívben használt új, kifinomult giroszkóp érzékelő a képstabilizációt az előző modellhez képest +1,0 fényértékkel, 3,5 fényértékre javítja. Ha egy aktuálisabb X sorozatú fényképezőgéppel, például a FUJIFILM X-T4-el használják, az objektív és a kamera együttesen körülbelül 5,5 fényértékű 5 tengelyes képstabilizációt eredményez.

4. Vékonyabb és stílusosabb kialakítás
A fókuszgyűrűt és a zoomgyűrűt 3, illetve 2 mm-rel csökkentették az előző modellhez képest, ezzel egy kompaktabb és stílusosabb kialakítást eredményezve.

(2) Optikai tervezés, amely fejlett képfelbontási teljesítményt nyújt
1. Az új objektív 14 lencsetagból áll, köztük négy aszférikus és négy extra alacsony szórású elemből, 10 csoportban. Az aszférikus elemek használata csökkenti a szférikus aberrációt, a mező görbületét és a torzulást, míg az extra alacsony szórású elemek használata korrigálja a kromatikus aberrációt, fokozva széltől szélig élességet. A kompakt forma ellenére az objektív képes az F4.0 maximális rekesznyílás biztosítására a fókusztávolságtartományban, az ultraszéles 10 mm-től a 24 mm széles látószögig (ami 35 mm-es formátumban 15 mm-nek 36 mm-nek felel meg), ugyanakkor lehetővé teszi a felhasználók számára állandó blende értéket tartsanak bármilyen gyújtótávolságon. Az elülső lencsetagot gondosan bevonják, hogy minimalizálják a szellemképet, amely általában az ultraszéles látószögű zoomobjektívben található rendkívül homorú elemekkel miatt fordul elő, így magasabb képélességet és tisztaságot biztosít.

2. Az objektív csak 24 cm (9,5 hüvelyk) közelponton alkalmas makró stílusú fényképezésre. Használja az objektívet közelről egy témához, miközben egyidejűleg a háttérben lévő elemeket is megörökítí, így olyan erőteljes képeket hozhat létre, amelyek maximálisan kihasználják az ultraszéles látószögű gyújtótávolság előnyeit.

(3) Gyors és szinte teljesen csendes autofókusz
Az objektív belső élességállítási rendszert (6*) használ a gyorsabb AF sebesség elérése miatt. A könnyű fókuszáló elemek és a nagy pontosságú motor használata lehetővé teszi a gyors és szinte csendes AF-t, még akkor is, ha az X széria kameráinak Arc / Szem AF funkcióival használja.