A hét legrosszabb híre: valószínűleg nem lesz többet Photokina!

0

Mint már azt sokan tudják, 2017-ben úgy döntött a Photokinát szervező Koelnmesse hogy az eddig páros évenként megrendezésre kerülő szakvásárt éves rendezvénnyé alakítják 2019-től, egyben az időpontot is átmozgatják a korábbi szeptemberről májusra.
2018-ban még tartottak egy szeptemberi Photokinát, amelyet követően az első májusi rendezvény 2019-ben lett volna.
2018 decemberében azonban már tudható volt, hogy elmarad a 2019 májusára tervezett szakkiállítás, mivel több nagy gyártó jelezte, hogy a 2018. szeptemberi után számukra túl korai egy 2019. májusi újabb rendezvény.
Ekkor úgy tűnt, hogy idén, azaz 2020-ban lesz az első májusi Photokina, azonban már tavaly decemberben látszott, hogy visszafogott az érdeklődés, így a Fujifilm, Leica, Olympus és Nikon is úgy nyilatkoztak, hogy nem vesznek részt a 2020 májusi Photokinán sem.

Ekkor persze még semmit sem tudtunk arról, hogy világjárvány tör ki, az idei Photokina megrendezése mellett az utolsókig próbált kitartani a Koelnmesse, de végül a koronavírus tett be ennek a szakmai kiállításnak is, így idén is elmaradt a Photokina, sőt, már ekkor bejelentették, hogy 2021-ben biztosan nem lesz Photokina a fotótechnika ipar teljesítményének jelentős visszaesése miatt.

Erre aztán rátett egy jó nagy lapáttal a koronavírus gazdaságot sújtó hatása, amely még mélyebbre taszította az egyébként is gyengélkedő digitális képalkotás üzletet, ezt több CIPA jelentésben is láthattuk.

Most azonban hivatalosan jelentette be a Koelnmesse, hogy 70 évnyi töretlen siker után úgy kellett dönteniük, hogy felfüggesztik a Photokina nemzetközi szakmai kiállítás és vásár szervezését, amelyre egyértelműen a gyenge piaci teljesítményt adták meg okként.
Egyben közölték, hogy nem is terveznek újabb Photokinát addig, amíg az iparág keretfeltételei nem teszik lehetővé egy nyereséges szakmai vásár megszervezését.