Új Fujifilm objektív: Fujinon XF 18mm f/1,4 R LM WR

0

A Fujifilm új objektívet jelentett be, a tavaly ősszel már az ütemtervre került Fujinon XF 18mm f/1,4 R LM WR nagy fényerejű nagylátószögű fixet.

A kisfilmes formátumba átszámítva látószög alapján 27 mm-esnek megfelelő (mélységélesség tekintetében f/2,1 ekvivalens) objektív kiváló választás lehet akár tájkép fotózáshoz, akár utcai, vagy beltérben történő fotózás során, remek fényereje miatt pedig akár ezt gyenge fényben is gond nélkül megtehetjük.
A csupán 7,5 cm hosszúságú, 370 grammos objektívben összesen 15 lencsetag található, amelyek közül a három aszférikus és az egy extra-alacsony szórású (ED) tag dolgozik a képsarkok helyes leképezéséről illetve a színhibák minimalizálásáról. A fókuszcsoportot hat lencséből alakították ki, amely minimalizálja a aberráció ingadozásait.
A 20 cm-es közelpontú lencserendszer fókuszálását erőteljes léptetőmotor végzi, amely csendes és pontos, ugyanakkor a fókuszcsoport csupán 2,5mm-es maximális úthossza gyors autofókuszt ad (a gyártó adatai szerint 0,25 mp az élességállítás ideje). A kézi élességállításhoz elektronikus vezérlőgyűrűt használhatunk.

Az időjárásálló szigetelésekkel is ellátott Fujinon XF 18mm f/1,4 R LM WR májustól lesz kapható, ára 362.900 Ft lesz. A gyári csomagolásban az első és hátsó kupakok mellett egy tárolókendőt is kapunk, opcionálisan pedig napellenző is vásárolható (LH-XF18, ennek ára 21.990 Ft lesz).

Sajtóközlemény:

A Fujifilm bejelentette új FUJINON XF18mmF1.4 R LM WR objektívjét
Újragondolása egy már ismert és népszerű gyújtótávolságnak

TOKYO, 2021. április 15. — A FUJIFILM Vállalat (elnök: Kenji Sukeno) örömmel jelenti be a FUJINON XF18mmF1.4 R LM WR objektív (XF18mmF1.4) bemutatását, amelyet 2021 májusában fognak forgalomba hozni. A 27mm-es ekv. gyújtótávolságú (35mm formátumon számolva) valamint maximálisan F/1.4 rekeszértékű objektív a Fujifilm változatos objektívsorán során legújabb, 39. tagja, amely dedikáltan az X szériás, cserélhető objektíves fényképezőgépekhez készült.
Méreteit tekintve a 7,56 cm hosszú objektív súlya mindössze 370 gramm. Az XF18mmF1.4 szűrőmérete 62mm, valamint minimum fókusztávolsága 20cm. Ez az objektív ideális választás kezdve a táj- és városképektől a portrékon át egészen az esküvő fotózásig.
A maximális F1.4-es rekeszértéknek köszönhetően az objektív még a gyengén megvilágított környezetekben is hihetetlen rugalmasságot biztosít felhasználójának az alkotásban. Mindezek mellett rendkívül lágy bokéh-t eredményez a felvételek fókuszon kívüli tartományában.
A Fujifilm X széria filozófiája a könnyű és kompakt képalkotási megoldás szemelőtt tartása, amely mindezek mellett hihetetlen képminőséget biztosít. Az XF18mmF1.4 képes minderre, anélkül, hogy az objektív nagy és robosztus lenne. Összehasonlítva ezt az objektívet más hasonló látószögű és fényerejű objektívekkel, a különbségeket látván nem fog gondot okozni, hogy a professzionális szakemberek melyik objektív mellett teszik majd le a voksukat az elkövetkezendő években

Kivételes optikai teljesítmény az F/1.4-es rekesznyílás ellenére is
● Az XF18mmF1.4 objektív 15 lencsetagjából három darab aszférikus és egy pedig ED. Mindenzek összesek 9 csoportban helyezkednek el, hogy minimalizálják a kromatikus aberrációt és a kóma hatást.
● A hat lencsetagból álló élességállításért felelős csoport egységesen mozog, hogy csökkentse a fókuszálás okozta abberrációkat, valamint egyenletes élességet biztosítson a lencse bármely fókuszpozíciójában.
Sokoldalúságra tervezve
● Az XF18mmF1.4 objektív ekvivalens gyújtótávolsága 27mm és az elülső lencsétől 11cm-re lévő tárgyakra más képes fókuszálni. Ez széleskörű felhasználási lehetőségeket biztosít a fotós számára a mindennapi képek elkészítésétől egészen a tájképekig.

Gyorgy, pontos, közel hangtalan autofókusz
● Az XF18mmF1.4 belső autófókusz rendszert (AF) rendszert használ, amelyet egy erőteljes lineáris motor hajt, hogy gyors, pontos és közel hangtalan autófókuszt biztosítson. Az objektív élességállításért felelős lencsecsoportja a minimum tárgytávolság és a végtelen közötti élességállítás esetén mindössze 2,5mm halad! Ez azt jelent, hogy a téma élesreállítása akár 0,04 másodperc*1 alatt is megtörténhet.
● Ha az objektívnek a minimum tárgytávolságból a végtelenbe kell élességet állítani, akkor is 0,25 másodperc alatt állíthat élesre.
● A manuális élességállítás pontos vezérlése érdekében a manuális fókuszgyűrű szerelvényeit speciálisan úgy tervezték, hogy pontosan reagáljanak, különösen akkor, amikor az élességállító gyűrűt kissé elmozdítják.

*1 A FUJIFILM X-T4-en nagy teljesítményű üzemmódban, aktív fázisérzékelő AF-fel, a CIPA irányelvek szerint belső méréssel mérve.

Kompakt, könnyű és időjárás álló
● Az XF18mm F1.4 szűrőmérete 62mm, hossza 7,56cm a súlya pedig mindössze 370 gramm. Ezeknek a fizikai méreteknkek köszönhetően az objektív hihetetlenül könnyűvé és kompakttá válik. Az objektív teljesen fémből készült, de mégis az lehető legkisebb súlyúra tervezték, anélkül, hogy veszélyeztetné annak szilárdságát, strapabíróságát.
● Az objektív időjárás álló szigetelést kaptunk a 8 különböző pontján, így ellenáll a nedveségnek, a pornak, illetve -10°C fokos hőmérsékletnek.
● Az XF18mmF1.4 rendelkezik egy „A” (Automatikus) pozíció zárral a rekeszgyűrű „A” pozicíóba régzítéséhez, amely megakadályozza gyűrű véletlenszerű eltekerését!

Opcionális tartozék
LH-XF18 napellenző az XF18mmF1.4 R LM WR objektívhez – Téglalap alakú, aluminum napellenző, amely segít megelőzni a becsillanásokat és a szellemképeket.