Új ultranagy látószögű zoom mFT-re: Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25mm f/4 PRO

0

Tovább bővítette a mikro NégyHarmados rendszer objektív palettáját az OM Digital Solutions és bejelentette új nagylátószögű zoomját, az Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25mm f/4 PRO-t.

Az objektív kisfilmes rendszerben 16mm-es gyújtótávolságnak megfelelő, 107 fokos ultranagy látószögtől az 50mm ekvivalens standard (47 fokos) perspektíváig kínál széles átfogást, mindeközben fix f/4 maximális fényerőt kínál.

Az új zoom fejlesztésekor bőségesen használtak speciális lencsetagokat, így a kromatikus aberráció csökkentését egy szuper-extra alacsony szórású (Super ED), egy extra alacsony szórású (ED – Extra Low Dispersion) és egy extra alacsony szórású aszférikus tag (ED Asph) is szolgálják, utóbbi a képsarki leképezés javításában is szerepet játszik. Az extra nagy látószögeknél sokszor problémát okozó képsarki kómát nagy méretű, két oldalon aszférikus (DSA – Dual Super Aspherical) lencsetag hivatott csökkenteni. A kis méret és visszafogott tömeg érdekében pedig három nagy törési mutatójú (HR – High Refractive Index, Super HR – Super High Refractive Index, HD – High Refractive Index and Dispersion) lencsét is használtak.

Az objektív tömege így alig haladja meg a 400 grammot. A kis méretért további trükköket is alkalmaztak, így az objektív használaton kívül összecsukható (a termékfotókon az összecsukott állapot látható), használat előtt a zoomgyűrű elforgatásával nyitható ki az objektív.

A PRO besorolású új objektívet több ponton látták el időjárásállóságot adó szigetelésekkel, így mostoha körülmények között, esőben, hóban és fagyban is gond nélkül használhatjuk.
Ha szűrőt szeretnénk használni, arra is van lehetőség, hiszen az objektív szabványos 72 mm-es szűrőmenettel rendelkezik.

A kényelmes kezelés érdekében egy programozható funkciójú, L-Fn gomb is került a tubusra.
Ahogy a többi M.Zuiko Digital PRO objektívnél már megszokhattuk, az automatikus és kézi fókusz között egyszerűen a fókuszgyűrű hátrahúzásával válthatunk (na és persze a váz fókuszbeállításánál is).

Az Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25mm f/4 PRO július elejétől lesz kapható, ára 370 ezer Ft lesz. Az objektívhez gyári csomagolásban napellenző is jár.

A részletes műszaki adatok a hírünk alatt linkelt adatlapról érhetők el.

Sajtóközlemény:

M.ZUIKO 8-25mm f4.0 PRO
Kiemelkedő képalkotó teljesítmény az ultra-nagylátószögtől a standard zoom tartományig egy új M.Zuiko PRO objektívben

2021. június 9., Hamburg – Az OM Digital Solutions GmbH nagy örömmel mutatja be a nagy sikerű Olympus PRO objektívsorozat legújabb tagját, az M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO-t. A Mikro-NégyHarmad méretű új objektív az ultra-nagylátószöget jelentő 16mm-től* a standard 50 mm-ig* terjedő gyújtótávolság-tartományt fedi le, konstans F4.0 rekesszel – és kiváló képalkotó teljesítménnyel. A kompakt és könnyű, 3,1× nagyítást kínáló 8-25mm F4.0 PRO az M.Zuiko PRO sorozatban már megszokott, lenyűgöző képminőséget biztosítja – ugyanakkor a fotósok számára igazán sokoldalú használhatóságot is ad, hiszen a drámai ultra-nagylátószögű látképek mellett az emberi szem számára természetes látómezővel készülő fotók és videók megörökítésére is alkalmas. Az objektív tökéletesen használható szinte mindenféle szituációban az Olympus igencsak népszerű, időjárásállóságot biztosító tömítésrendszerének köszönhetően.

Kompakt és könnyű, ultra-nagylátószögű zoomobjektív
Egyetlen objektív a fotós feladatok széles skálájára: az ultra-nagylátószöget jelentő 16mm-től* a standard 50mm-ig*, 3,1x zoom nagyítással. Ez az első objektív az M.Zuiko PRO sorozatban, mely visszahúzó mechanizmust kapott a remek hordozhatóságot biztosító, rendkívül kompakt parkolóállás elérése érdekében – ráadásul az objektív mindössze 411 gramm! Az M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO megoldást jelent mindazok számára, akik a lehető legkisebb poggyásszal szeretnének utazni anélkül, hogy feláldoznák a professzionális képminőséget.

Kiváló optikai teljesítmény a teljes zoomtartományban
Az optikai teljesítmény iránti elkötelezettségünk eredménye a 16 elemből, összesen 10 lencsetagból álló konfiguráció, mely speciális lencséket, köztük Super ED, ED és EDA lencséket is alkalmaz. Az objektív speciális kivitelezése lehetővé teszi a különféle torzítások, például a kromatikus aberráció minimalizálását a teljes zoomtartományban – így az M.Zuiko PRO objektívek tulajdonságaként jellemezhető éles, kiváló minőségű és nagyfelbontású felvételeket kapunk. A nagyméretű DSA lencse alkalmazásával speciálisan a képsarki/görbületi kóma jelentős csökkentése érhető el.

Ez a kivitelezés kiváló képreprodukciót biztosít a kép közepétől a széléig – a legnagyobb rekesz használata esetén is. Az erős ellenfény okozta szellemkép és becsillanás probléma kiiktatására és az éles, nagyfelbontású képek ilyen körülmények között is elérhető biztosítására az objektív optimalizált ZERO bevonatot kapott. A minden gyújtótávolságnál konstans rekeszérték az expozíció különböző zoombeállítás mellett is egyszerű kezelhetőségét és a videók gondtalan felvételét garantálja.

Kiváló teljesítmény közelképek rögzítéséhez, 0,42×* legnagyobb nagyítás mellett
Élvezetes makrófelvétel készítés 0,42×* legnagyobb nagyítás mellett – olyan teljesítménnyel, mely a közel-makró objektívekkel is összemérhető. A legkisebb munkatávolság mindössze 23 centiméter a teljes zoomtartományban – a látómező beállítást pedig az M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO zoomgyűrűjével végezhetjük. Ez az objektív emellett támogatja a Focus Stacking funkciót***, mely egyszerre több, eltérő gyújtótávolságú felvételt készít és ötvöz egyetlen képben, az éles képterületek felhasználásával – így lenyűgöző makrófotók készítését biztosítja, melyek a kép előterétől a hátteréig élesek.

Mindig megnyugtató használhatóságot biztosító por- csepp- és fagyálló kivitel, kiváló vezérelhetőség
Az M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO az IPX1 szabványnak megfelelően por- és cseppálló, valamint fagyálló -10°C-ig – az M.Zuiko PRO sorozat magas szintű használhatóságához hűen. Az Olympus OM-D E-M1, illetve E-M5 gépekkel együtt bármilyen zord környezetben, akár esőben, vagy hóban is gondtalanul, csak a feladatra koncentrálva használhatjuk. A frontlencse fluorin bevonata az egyszerű tisztántarthatóságot garantálja. Az M.ZUIKO Digital ED 8-25mm F4.0 PRO elülső részének kialakítása és első lencsetagjának optikai jellemzői szűrők használatát is lehetővé teszik – a 16mm ekvivalens ultra-nagylátószög mellett is. A 72 mm átmérőjű polárszűrő, illetve ND-szűrő használatával a fotós kifejezésmód lehetőségeinek tárháza tovább bővíthető. A manuális fókuszváltó kar segítségével az automatikus és manuális élességállítás között válthatunk – az objektív oldalán található L-Fn gombbal pedig egy kiválasztott funkció beállítási művelete érhető el közvetlenül, mindössze az ujjak használatával akár akkor, ha a gépet éppen felvételkészítés közben kitartjuk.

Elérhetőség és árak
Az új M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO objektív és a tartozék LH-76E napellenző július elejétől érhető el, 369 990 Ft** javasolt fogyasztói áron. Az M.Zuiko objektív ingyenes hat hónapos jótállási idő meghosszabbítással**** kapható – ehhez mindössze az új objektív my.olympus-consumer.com oldalon történő regisztrálása, illetve a hírlevélre történő feliratkozás szükséges.

A termékjellemzők bejelentés nélküli változtatásának joga fenntartva. A legfrissebb információk az Olympus weboldalán érhetők el: https://www.olympus.hu/site/hu/c/lenses/index.html

* 35 mm ekvivalens
** Ajánlott fogyasztói ár
*** Előfordulhat, hogy a fényképezőgép firmware-jét frissíteni kell e funkció használatához.
A támogatott fényképezőgépek és a megfelelő firmware verziók listája a https://www.olympus.hu/site/hu/c/cameras_support/downloads/index.html oldalon érhető el
**** A vásárlás helyén érvényes jogok szerinti kötelező jótállási idő meghosszabbítása hat hónappal

AZ OM DIGITAL SOLUTIONS CORPORATION-ről
Az OM Digital Solutions Corporation a többszörös díjnyertes digitális képalkotó és audio megoldások vezető szolgáltatója, mely a precíziós optikákról és az úttörő technológiákról híres.

Az Olympus vállalattal 2021-ben történt különválást követően az újonnan alapított OM Digital Solutions a képalkotásban szerzett 85 évnyi örökséget – beleértve a különféle technológiákat, termékeket, szolgáltatásokat és a márkanév örökségét – kiemelkedően dinamikus cégként viszi tovább, az üzleti tevékenység teljes potenciálját felfedve.

Ma az OM Digital Solutions a saját kategóriájukban kiemelkedő, előre mutató termékeket fejleszt, melyek a tervezés, kivitelezés és a funkcionalitás határait feszegetik, miközben a fogyasztók és a profi felhasználók igényeit egyaránt kielégítik.